Dobrý den,
na papriky je už sice dost pozdě, ale já před 5 dny taky vysévala poslední odrůdy, které mi došly opožděně. Dáte li pak sazenice do skleníku, foliáku nebo na chráněné stanoviště nevidím v tom problém... Jinak jediná odrůda paprik, která mi letos mizerně klíčila byla tuzemská Vlasta.
Proč Vám semínka nevyklíčili? To může být špatnou kvalitou semen nebo postupem při výsevu... Nepíšete do čeho vyséváte...
Já používám plastové mini skleníky s větráním, dostupné v zahradnictví nebo hypermarketech a kombinuji substrát pro výsev s perlitem, nahoře pak mám cca centimetr samotného perlitu... Než začnu dávat semínka na perlit, dostatečnou dávkou vody porosím rozprašovačem a po rozložení semen totéž opakuji. Rosím pak mírně 3-4 krát denně. Dle odrůdy většinou po 5-6 dnech jsou krásně naklíčená a poté opatrně zastrčím hlouběji a navrch přidám trošku substrátu, denně rosím 3-4 krát mírně. Mám krom Vlasty 24 druhů paprik a prospívají dobře. Nejrychleji mi vzcházely zahraniční druhy paprik, mám semena i 1ks za 45,-kč a nestalo se, že by nějaké semínko nevzešlo... U zahraničních druhů mi vzešly všechna semena, u českých to bylo cca 80 procent z 8 druhů, Vlastu nepočítám... ale to je haléřová či korunová záležitost na kus u tuzemských semen, tak mi to až tak nevadí...
Nejsem profesionál, ale zahradník amatér-nadšenec
Mnoho úspěchů při pěstování, Lucie