Odolné odrůdy rajčat
|
|
|
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 60.223 (?) 17.1.2021 19:20
Mike, od každé odrůdy pošlu Milanovi tři semínka pro tebe, někdy teď, ještě koncem ledna. Nevím kdy vyséváš, ale doufám, že je budeš moci vyset se všemi ostaními rajčaty ve tvém obvyklém termínu. Měl bys je pěstovat bez postřiku (což asi děláš se všemi rajčaty) a bez nějaké zvláštní péče. Kdyby byl problém s klíčením, mohu obratem poslat další.
Milane, dostal jsi už ten Galahad? Přemýšlel jsem o něm, že bych ho také vysadil (jednu rostlinu jako referenční vzorek). Jen mně dráždí, je je to keříčkové rajče. Ještě se na to musím podívat u prodejců, jak vysoké je.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 17.1.2021 20:15
Vladimíre, netřeba se dívat, na TV mne varovali, že dorůstá 1,8 m = 6'. Takže ta "keříčkovost" je pofidérní. Ale v našich podmínkách to asi tolik nebude.
Zatím ne, ale možná tenhle týden by to mohlo dojít. Posílal to tak před 10 dny. Dám Ti vědět, hned jak bude a pošlu 3 semínka Galahada a tři Defiant. Vlastně to taky bude testování.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 1.12.2020 16:46
Vladimíre, znám. Má zahradu u řeky tady blízko Ústí v údolí. Co se nadmořské výšky týká, mých 570 mnm je myslím dost. A ještě někoho ve stinném údolí nedaleko Jetřichovic. Takže kandidátů bude dost.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.110 (?), 2.12.2020 23:29
Milane, já bych chtěl jen někoho, kdo je takový ten správný fanda do rajčat, ne jen někoho kdo pěstuje rajčata. Ono v průběhu testování bude třeba hlídat všechny choroby a rozeznat je od sebe. Proč to? Jak napsal Darrel, byl u holiče a tam měli jednu rostlin rajčete. Byla mizerná, ale on na ní rozpoznal nejméně tři choroby. Já s tím mám také problém, ale míním se to naučit. Doufám, že internet mně k tomu pomůže.
Vladimír
PS.: Teď večer mně přišla zpráva, že semena jsou už na Floridě, se žádostí abych poslal svou poštovní adresu. Dotyčná mně sdělila, že je zbytečné to posílat přes Kanadu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 3.12.2020 7:52
Perfektní zpráva.
Myslel jsem si to, tedy že je potřeba mít někoho, kdo se bude starat a monitorovat. Ale už máš tady nabídek dost, takže pokud to svěříš i mně, nebudu do toho nikoho dalšího zatahovat. Stejně bych jim musel ty sazenice vypěstovat já.
Ano, to rozeznávání chorob jen podle vnějších znaků je zrádné. Chtělo by to najít nějakou laboratoř, která by udělala testy. Jenže já se o to snažil dost dlouho a nic. Ani ten Bramborářský ústav. Asi budeme muset spoléhat sami na sebe a Internet. Ale když dáme hlavy dohromady, tak to dáme.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 61.6 (?), 10.12.2020 8:34
Nějak se to všechno zamotalo. Semena Mountaunerů jsou už od minulého týdne na cestě a Lorelei nikde. Začal jsem mít obavy, že z toho mého původního plánu nebude nic. Nakonec jsme se s Milanem HP dohodli na nějakém plánu testování těch Mountainerů a jejich využití bez návaznosti na Lorelei. Přesto mně to nedalo a zeptal jsem se, jestli opravdu ta semena Lorelei byla poslána. Byl jsem ujištěn, že před třemi týdny byla semena dána na poštu, nezbývá mně nic jiného než čekat.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 10.12.2020 11:50
No, jsou Vánoce. Musíme jen doufat, že je nezhabali celníci. Posílal to jen jako obyčejný dopis?
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.229 (?), 10.12.2020 12:25
Na to jsem se ho neptal, ale ví kde jsem a jistě má zkušenosti s posíláním do těchto krajů- do EU. Jistě poslal jen obyčejným dopisem.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 60.223 (?), 22.1.2021 18:30
Milane, doufám, že ti na Tomatoville neunikla ta krátká diskuze o odolnosti moderních hybridů k Borytis cinerea a Phytophora infestans. Jsou tam odkazy na dvě vědecké studie, které porovnávaly přínos Trichoderma harzianus pro cca 25 typů rajčat (od původního divokého, přes starší OP odrůdy až k moderním hybridům) tj. rajčata seřazená podle délky domestikace. Docela mě šokoval závěr z tohoto pokusu, že přidání Trichoderma harzianus měla nejpozitivnější vliv na divoká rajčata a postupně jejich vliv slábne jak postupovala domestikace, až u moderních odrůd zjistili, že u deseti z těch zkoušených Trichoderma dokonce snižuje jejich odolnost vůči plísni bramborové (až o 60 %) a plísni šedé. To jsou zajímavé poznatky vědecky ověřené! Jen se ptám, jestli bohatší kořen a rychlejší růst je opravdu to co hledáme.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 22.1.2021 18:59
Tak to mi uniklo. Mrknu na to.
A na tu otázku, zda je to to naše "zlaté rouno", které hledáme, bych řekl, že ani ne. Možná při pěstování doma, ale na zahradě snížení odolnosti vůči phythophtoře je spíš noční můra. Ta divoká jsem zatím ještě ani nevyzkoušel.
Díky za hlášku.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |