Obří řecké fazole
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 32.179 (?) 21.1.2008 9:55, zobrazeno: 57132x
Dobrý den, kde seženu u nás řecké fazole gigant a jaké mají nároky na pěstování. Vyrostou u nás do takových rozměrů? Děkuji za informace.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.31 (?), 17.4.2008 20:17
Myslite Fasolia Gigantes? Take mne zaujaly, ale pry se daji pestovat pouze ve stredozemi. Tady je na ne moc zima a navic pry nechteji, aby se pestovali mimo Recko. K sehnani jsou pouze podobne velke obycejne fazole, ktere podle mne ty recke nahradi. Kdyz je dobry rok vyrostou jeste vetsi nez ty recke a chutaji dost podobne. Pouze spatne klici. Kde je sehnat bohuzel nevim, mam je od babicky. Pokud chcete vyzkouset nezvykle druhy fazoli, kouknete se na www.gengel.webzdarma.cz, tam si urcite vyberete.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.217 (?), 13.6.2008 8:13
Ted jsem se dival na stranku gengelu, chtejice se informovat o nabizenych semenech ale prakticky na nic nejde kliknout...!!! Take nechapu, proc nekdo nechce aby se ty recke fazole nepestovaly mimo recko...??? Copak to je bourec morusovy, jako tenkrate v cine...??? Ze ho pry mnisi vynesli v dute holi...??? Ja shanim napriklad ty fazole, jak se o nich zminujou v klicove dirce 1/08-burzicka semen, pod nazvem fazol kerickovy-vojakovy... Slysel jsem, ze se pestovaly na hlucinsku a za ii.svetove valky byly pry zakazane, jelikoz se ta skvrna na nich podoba asi hlave vojaka s helmou... Ty jine fazole, co se podobaji tem obrim, reckym, nejsou to nahodou ty, kterym se na ostravsku rika becoky...???
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 173.17 (?), 14.1.2018 8:40
Sice otvírám už deset let staré vlákno, ale zajímá mne jestli někdo sehnal semena těcy řeckých obrovských fazolí, případně je pěstoval a s jakým úspěchem?
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
jirilan - Zlatý Zahrádkář (803) - 206.182 (?), 14.1.2018 10:14
Nadchly mne výbornou chutí a tím, že jsou bílé. Nebarví polévku. Proti fazolu Šarlatovému mi méně plodí. Květy zprvu opadávají a proto déle trvá, než nasadí lusky. Dobře se k nim vyjádřil SvK.
Fazole nemaji lusky
Standa von Königgrätz (624) - xxx.xxx.248.121 (?)
24.7.2017 11:00Ano, pokud jsou rostliny původem z oblastí krátkého dne (mezi obratníky), tak v době trvání dlouhých dní (květen, červen červenec) roste jen listová hmota a nenasazují na květ. Až teprve se zkrácením dne se možná objeví květy či plody. Pkud by jste dané fazole neměl 1/2 dne ve stínu, tak by možná začaly kvést až v září. Ještě markantnější je to u kukuřice. Bohužel i takové velké firmy jako NohelGarden dokáží do supermarketů v ČR poslat druhy cukrové kukuřice, která samičí palice vyrvoří jen jižně od alp.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 173.17 (?), 14.1.2018 16:59
Kde jste ty řecké fazole sehnal? Přímo v Řecku?
Ta informace o kvetení je zajímavá, ale délku dne lze snad technickými prostřeky ovlivnit. Já pokud seženu semena, tak jistě do toho půjdu.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 173.17 (?), 15.1.2018 12:20
Všechny fazole pocházejí z tropické jižní Ameriky. Pokud by to bylo tak, jak píše Standa, tak by všechny u nás kvetly až v září, keříčkové i popínavé. Myslím si, že tomu tak není. Je fakt, že každá rostlina musí dospět (vytvořit dostatečně velký stonek a dostatečný počet listů), aby se mohla rozmnožovat. Když se vysadí nebo vysejí popínavý fazol v polovině květnu, tak lze těžko počítat s tím, že v červnu nebo na začátku července budou rostliny už dospělé a budou kvést.
Problémem s pěstováním velkých řeckých fazolí nebude asi délka dne (obratník Raka je úplně někde jinde), ale to, že i v Řecku se tyto fazole pěstují jen v hornaté části na severu Řecka, jinde se jim snad nedaří. Tam je nejdelší den něco nad patnáct hodin, kdežto u nás o trochu víc- konkrétně v Brně 16h 20min. To zas tak nebetyčný rozdíl není. Podle mne bude u nás asi spíš problém s vysokými nočními teplotami ve vrcholném létě. Ale to vše je třeba teprve ověřit.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 56.166 (?), 14.1.2018 10:16
Grecke nepestujem, ale davam do pozornosti (aj vzhladom na klimaticke podmienky pestovania) fazule polske. Su obrovske (ako becoky, niekt. Aj vacsie), biele, chutne, pestovatelne u nas. Velmi mi pripomonaju tie grecke. Ide o fasola piekny jas, fasola bialy jas, fasola wrzawska. Pestujem ich z kupovaneho sacku na jedenie, je tycova, tento rok som narazila aj na krickovu (karlowa),tak skusim a zistim. Alena
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 56.166 (?), 14.1.2018 10:21
Po precitani predch. Prispevku vaham, ci nejde o tie iste fazule. Tiez cele leto nic a koncom leta nasadzuju strucky. A tiez mi plodia menej nez becoky fialove a hnede. Chutovo su vsak super. Alen
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.19 (?), 16.1.2018 10:19
Tak jsem po přečtení důvodů proč velké fazole u nás nemají velkou naději na úspěšné pěstování trochu dostal strach. Protože fazole na sadbu mám koupené a konstrukci skoro hotovou. Ale přece ještě jiskřička naděje tady je. Mnou kupovaná fazole byla údajně vypěstovaná v Maďarsku - to je o něco jižněji - tím pádem tam mají nepatrně kratší den. Dále tady hodně lidí uvádí, že velké fazole (bacoky) mají z Polska. To je zase severněji - tudíž je tam delší den. Tedy v délce dne by asi neměl být problém. Jestli na to má vliv Vladimírova teze o příliš teplých nocích u nás - tak to u mne nehrozí, tak maximálně párkrát za rok. Jak jsem již dříve psal, v minulém roce fazol ve vrcholném létě začal kvést, ale lusky se netvořily. Začaly se tvořit až koncem léta. Tak praxe vše ukáže. Alex
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|