Zdravím, letos taky budu pěstovat melouny. Zahrada je v Drásově (severozápadně od Brna), mírný jižní svah, nadmořská výška 280 m.
Odrůdy, co jsem koupil, jsou na obrázku. Všechny jsou rané, jenom ten triploidní asi není (nevím). Zasel jsem do květináčků ve čtvrtek (14.4.). Část zkusím naroubovat na tykev Sprinter F1, ostatní nechám pravokořenné (pro srovnání a pro případ, že by se roubování nepovedlo.
Zeptal bych se na pár věcí:
1) roubování - tak hlavně: má to ještě teď smysl, nebo je už na roubování pozdě? Nějakou dobu to bude srůstat, stihne se to podle vás rozumně, aby za měsíc od teď mohly sazenice do hlíny? Četl jsem, že roubované melouny se díky silnějšímu kořenovému systému víc rozrostou, pak víc plodí a jsou odolnější, ale trvá dýl, než vyrostou (první meloun dozraje o něco později). Roubovat plánuju takhle: šikmo naříznout oba stonky a zaklesnout do sebe, pak po několika dnech odříznout vršek podnože (tykve), po dalčích několika dnech odříznout spodek melounu (metoda "Approach Graft" tady).
2) černá netkaná textilie na zem - v některém z minulých Melounovišť jsem na ni viděl rozporuplné názory, obecně se ale doporučuje (vyhřátí půdy, snížení vypařování, zabránění růstu plevelům). Nějakou mám a asi teda přikoupím. Jako jediná nevýhoda mě napadá, že meloun pak nemůže zapustit takové ty postranní kořínky. Nejlepší teda asi bude dát textilii jenom v užším pruhu kolem sazenic a zbytek záhonu nechat volný (pak po rozrostení budou moct zapustit kořínky, taky textilie nebudu pořebovat tolik). Do textilie udělám zářezy ve tvaru X, se stonkem melounu procházejícím prostředkem.
3) zalívání - nebudu mít možnost zalívat denně; myslím, že melounům zalití jednou za týden stačí (doporučuje se zalívat "méně často většími dávkami vody").