Včera jsem si pouštěl na kp.ru video a četl článek o prvním dovozu melounů z Astrachaně do Moskvy. Kolem 15. tohoto měsíce začala sklizeń astrachaňských melounů a redakce tohoto listu provedla degustaci. Jeden meloun měl být Astrachnskij, druhý z Uzbekistánu. První byl jako z bavlny a bez chuti, druhý vodnatý ale kyselý, z prvního se nakonec vyklubal meloun z Íránu (kdoví jak je to u nás, tam pokud inspekce zjistí moc dusíku tak nechá celou úrodu zlikvidovat). Redaktoři zjistili že náklad přijel z Íránu do Astrachaně kde čekal na osvědčení o místních plodech (kluci učenlivý)!!! Dále se tam uvádí že melouny pěstované v Turecku (tam hlavně) a Íránu jsou ovlivněny vlhkým středomořským počasím, dále se pěstují pod kryty a na umělé výživě, a hlavně rostou moc rychle, proto jsou jalové. Meloun je pouštní rostlina a jeho kořeny si musí najít vodu hluboko v zemi aby měl tu správnou sladkost, potřebuje suché a horké podnebí. Dále je tam zmínka o hnojení, pokud má plod na dužině svělou až žlutavou žilnatinu tak je přehnojený, správný meloun žádnou nemá. Meloun na pultě má mít zelenou! stopku, znamená to že je čerstvě sklizen, pokud má stopku zaschlou tak ležel někde nějakých 14 dnů ve skladě, tolik KP.RU