Zapečený lilek
Suroviny: lilek, mleté maso, mrkve, zakysaná smetana, cibule, česnek, pepř, kari, olej, sůl
Lilek rozřízneme napůl a lžící z něj vydlabeme dužinu tak, abychom nepoškodili slupku. Na oleji osmažíme cibuli a mleté maso. Dužinu lilku nakrájíme a nastrouháme mrkev, obojí pak přidáme do pánve s cibulí a mletým masem. Okořeníme česnekem, pepřem, solí a kari a chvilku společně osmažíme. Směsí naplníme půlky lilku, vršek potřeme zakysanou smetanou a necháme asi dvacet minut péci v troubě. Jíme s pečivem.
Pečený lilek
Suroviny: lilek, olivový olej, česnek, pepř, sůl, (citron)
Lilek rozřízneme napůl a uděláme do něj tři dlouhé podélné zářezy tak, abychom neporušili slupku. Oloupeme několik stroužků česneku, nakrájíme na tlustší plátky (2 až 4 mm) a vložíme je do zářezů v lilku. Česnekem nešetříme, klidně nacpeme do jednoho lilku půl palice česneku. Posypeme trochou soli, ideálně hrubou nebo mořskou solí. Zalijeme olivovým olejem. Pokud tam nechcete moc oleje, tak si ho tam klidně nalijte málo a nelekejte se, že lilek vypadá suchý – syrový lilek saje olej jako houba. K lilkům můžeme přidat i napůl rozkrojený citron a po upečení lilky pokapat horkou citronovou šťávou. Pečeme 30 až 45 minut při teplotě 200°C. Lilky posypeme mletým pepřem až poté, co je upečeme, aby se pepř nespálil. Jíme s pečivem.
Lilek po ukrajinsku
Suroviny: lilek, rajčata, cibule (nebo česnek), majonéza (nebo bílý jogurt), chléb, oregano
Oloupaný lilek nakrájený na půlcentimetrová až centimetrová kolečka osmažíme na oleji nebo opečeme nasucho v troubě, podle toho, co nám více chutná. Rajčata nakrájíme na kolečka takové velikosti, aby šla esteticky pokládat na osmažený nebo opečený lilek. Cibuli nakrájíme na malé kostičky nebo rozmačkáme česnek a smícháme s majonézou nebo s bílým jogurtem, podle toho, jak nám to více chutná. Na osmažená nebo opečená kolečka lilku položíme kolečka rajčat a navrch kydneme lžíci majonézy nebo bílého jogurtu s cibulí nebo česnekem. Můžeme ještě posypat malým množstvím oregana. Podáváme s chlebem.
Grilovaný lilek
Na 4 porce:
na marinovaný lilek: 1 velký lilek, sůl, 5 lžic olivového oleje, 3 snítky tymiánu, 3 snítky oregana, 2 stroužky česneku,
Lilek nakrájíme na plátky, zasolíme a necháme hodinu vypotit. Pak ho osušíme a velmi lehce potřeme olivovým olejem. Ogrilujeme na rozpálené grilovací pánvi. Nasekáme tymián a oregano. Bylinky smícháme s olejem a vložíme do něj ogrilované lilky. Osolíme, opepříme, promícháme a necháme uležet.