Lilkoviště

host - 50.2 (?)
6.6.2012 10:28

A mohli byste, prosím, přihodit nějaký receptík  wink ? Ráda bych také naučila členy rodiny ke konzumaci. Děkuji, Lenča. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 5.6.2012 21:21

ja jsem lidi kolem take musel ucit a vysledek?- ted uz kazdy chce jen lilky a cuketam rikaji - levna verze lilků yes

host - 50.2 (?), 6.6.2012 10:28

A mohli byste, prosím, přihodit nějaký receptík  wink ? Ráda bych také naučila členy rodiny ke konzumaci. Děkuji, Lenča. 

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 167.53 (?), 6.6.2012 10:45

Zapečený lilek

Suroviny: lilek, mleté maso, mrkve, zakysaná smetana, cibule, česnek, pepř, kari, olej, sůl

Lilek rozřízneme napůl a lžící z něj vydlabeme dužinu tak, abychom nepoškodili slupku. Na oleji osmažíme cibuli a mleté maso. Dužinu lilku nakrájíme a nastrouháme mrkev, obojí pak přidáme do pánve s cibulí a mletým masem. Okořeníme česnekem, pepřem, solí a kari a chvilku společně osmažíme. Směsí naplníme půlky lilku, vršek potřeme zakysanou smetanou a necháme asi dvacet minut péci v troubě. Jíme s pečivem.

Pečený lilek

Suroviny: lilek, olivový olej, česnek, pepř, sůl, (citron)

Lilek rozřízneme napůl a uděláme do něj tři dlouhé podélné zářezy tak, abychom neporušili slupku. Oloupeme několik stroužků česneku, nakrájíme na tlustší plátky (2 až 4 mm) a vložíme je do zářezů v lilku. Česnekem nešetříme, klidně nacpeme do jednoho lilku půl palice česneku. Posypeme trochou soli, ideálně hrubou nebo mořskou solí. Zalijeme olivovým olejem. Pokud tam nechcete moc oleje, tak si ho tam klidně nalijte málo a nelekejte se, že lilek vypadá suchý – syrový lilek saje olej jako houba. K lilkům můžeme přidat i napůl rozkrojený citron a po upečení lilky pokapat horkou citronovou šťávou. Pečeme 30 až 45 minut při teplotě 200°C. Lilky posypeme mletým pepřem až poté, co je upečeme, aby se pepř nespálil. Jíme s pečivem.

Lilek po ukrajinsku

Suroviny: lilek, rajčata, cibule (nebo česnek), majonéza (nebo bílý jogurt), chléb, oregano

Oloupaný lilek nakrájený na půlcentimetrová až centimetrová kolečka osmažíme na oleji nebo opečeme nasucho v troubě, podle toho, co nám více chutná. Rajčata nakrájíme na kolečka takové velikosti, aby šla esteticky pokládat na osmažený nebo opečený lilek. Cibuli nakrájíme na malé kostičky nebo rozmačkáme česnek a smícháme s majonézou nebo s bílým jogurtem, podle toho, jak nám to více chutná. Na osmažená nebo opečená kolečka lilku položíme kolečka rajčat a navrch kydneme lžíci majonézy nebo bílého jogurtu s cibulí nebo česnekem. Můžeme ještě posypat malým množstvím oregana. Podáváme s chlebem.

Grilovaný lilek

Na 4 porce:
na marinovaný lilek: 1 velký lilek, sůl, 5 lžic olivového oleje, 3 snítky tymiánu, 3 snítky oregana, 2 stroužky česneku,

Lilek nakrájíme na plátky, zasolíme a necháme hodinu vypotit. Pak ho osušíme a velmi lehce potřeme olivovým olejem. Ogrilujeme na rozpálené grilovací pánvi. Nasekáme tymián a oregano. Bylinky smícháme s olejem a vložíme do něj ogrilované lilky. Osolíme, opepříme, promícháme a necháme uležet.

host - 50.2 (?), 6.6.2012 11:22

Tak teď se rozběhla tvorba slin jako u Pavlovových psů cheeky. Děkuji wink, Lenča.

host - 140.163 (?), 16.6.2012 20:06

Dnes jsem koupila roubovaný lilek Faselis F1. Ptám se, zda ho někdo již vloni měl, jak s ním byl spokojen.Zda je odrůda ranná, to jsem nikde nenašla a pak jestli mi poroste jen venku, pod folií už není místo. Díky Vlasta.

AniCiz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 194.24 (?), 22.6.2012 13:28

Faselis F1

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 12.6.2012 15:35

Lilky venku vypadají letos lépe jak rajčata a o paprikách nemluvě.

Slivka
Slivka

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 167.53 (?), 17.6.2012 19:33

lilky mi dělají radost, i když tedy denní kontrola díky mšicím a sviluškám je naprosto nutná... už jsem musel chtě nechtě stříkat...

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 17.6.2012 19:40

ja teda sazel kvuli nedostatku casu ven az v cervnu a tak se rostliny s bidou ujmuly, ale je pravda, ze lilky zatim s mochynemi rostou nejlepe, rajcata uz taky docela jdou, za to papriky tak sedi a nedelaji nic

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 167.53 (?), 22.6.2012 12:27

vypadá to, že po víkendu budu sklízet první lilky, čumím na to jako blázen, to jsem nečekal... ten roubovaný lilek je vážně obrovský rozdíl!

jinak jsem se chtěl ale zeptat, na kolik "výhonů" tak lilky vedete? na přiložené fotce je lilek, u kterého jsem již 2 výhony odstranil, roste to jako o závod

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz