V japonsku se dýně uchovávají zavěšené v sítích, právě kvůli tomu, že kdž se dotýkají sebe nebo podložky, tak začínají hnít. Nebo je dávali do sena, slámy, do obilí.. potřebují hlavně sucho.
Ze semínek z dýně je výborný čaj. Semínka i se šlupkou se upraží na pánvi-dokud nezačnou vonět a opatrně aby se nespálila. a pak se daj do vroucí vody a 10 min se povaří. Je to výborné hlavně z dýně hokaido.
Já jsem se letos pustila do dýní poprvé. Tak jsem zvědavá. Na jedné už mám malinkou dýničku a další už jsou na cestě. Plánuji že až budou mít dva metry, tak je zaštípnu. Jinak jsem zkoušela dvě metody. Několik jsem jich vysela v březnu doma a na konci dubna jsem je dala ven- takže tam byly i přes zmrzlé a přežily. A další jsem vysela teď do země po zmrzlých, stejně tak cukety a ĺahve , patizony a okrasné dýně. Místa na ně mám hodně. Chystám se zamulčovat kus osluněného mokřadu-je tam hodně slunce i vody-je tam hodně podzemní vody blízko pod zemí. Tak jsem zvědavá co z toho bude..