Zmrznutí kvasu



host - 169.36 (?) 
17.12.2009 13:37, zobrazeno: 23854x

zdravím všechny, chci se zeptat, jestli zmrznutí kvasu může nějak negativně ovlivnit chuť slivovice, např.zhořknutím?máte někdo zkušenost?

  
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 17.12.2009 15:19

Zatím mi kvas nezmrzl, ale neslyšel jsem, že by to kvalitě slivovice nějak ublížilo.

      
host - 118.44 (?), 17.12.2009 17:00

Zmrznutí kvasu absolutně ničemu nevadí zastaví se akorád kvasný proces a o to můžete jít později pálit

         
host - 129.96 (?), 18.12.2009 11:32

Kvalitě to neublíží, ale může to snížit výtěžnost. Já jsem třeba loni demižony s jablečným kvasem postupně obaloval velkou elektrickou dečkou, aby dokvasily. Letos to dělám s hruškami. Mám to ve sklepě, kde je touto dobou už méně než 10 stupňů a to už kvašení probíhá takřka neznatelně a při tom je v tom ještě cukr. Dečka má cca 40 W a krásně to dokvasí. Pak to přehodím na další soudek a pokračuji. A ta elektrika tolik nestojí.

            
host - 6.34 (?), 18.12.2009 19:38

Někde jsem četl, že když mniši ve Francii začali uchovávat víno pomocí destilace, tak za mrazivých nocí vlévali víno do mělkých, širokých nádob.Ráno vyhodili ledový škraloup a pak destilovali jen to "silné víno".Pepík

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 20.12.2009 11:32

Asi bych asi ty demižony místo obalení elektrickou dečkou přenesl do místnosti s 15-20 stupni. Horší je to s nádobami 200 litrovými, s kterými se nedá hnout.

               
host - 129.96 (?), 21.12.2009 8:44

Já bych je taky přenesl do té teplejší místnosti, kdybych soudky a demižovy unesl. Proto jsem přišel do diskuse se svým nápadem s dečkou. Perfektně se mi to osvědčilo. Nemusí se ohřívat stále. Stačí o víkendech a krásně to doběhne. Zároveň nehrozí riziko zvrhnutí kvasu, protože potom je kvas ve studeném sklepě a tam se octovým kvasinkám nelíbí.

                  
host - 47.69 (?), 22.12.2009 14:41

Díky moc, vynikající nápad, taky mám problém s vykvašením hrušek při 3 -5stupních:-). co mám ve sklepě.  Dečka je nevyužítá, konečně k něčemu bude.

                     
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 220.243 (?), 23.12.2009 0:26

Zdravim páni... Len ako dotaz... Sám som videl ako sa vo vani musel kvas drvit a do kotla púšťali samý ľad (zmrznutý kvas), samozrejme vykvasený.

A i napriek tomu výťažnosť klasická, destilát výbornej kvality.  Inak tiež používam 227L sudy a môj 18 ročný syn s nimi kľudne dokáže zaobchádzať. Po rovine krútením po hrane, a dolu schodmi/ hore schodmi tlačením alebo ťahaním po vyhobľovanej doske bez akých koľvek problémov...

                     
host - 118.44 (?), 23.12.2009 0:37

Když už je kvas vykvašený tak to samozřejmě výtěžnost neovlivní, tu výtěžnost to může ovlivnit jedině v tom případě že to zbrzdí kvašení a jdete pálit ještě spíš než bude kvašení dokončeno.Ale to je normální že kvašení se dá ovlivnit teplotou jestli chcete jít pálit za měsíc dejte kvas na slunce nebo do tepla a za14 dní můžete jít, naopak pokud nespěcháte tak ho dejte do chladu a můžete jít až příští rok atd.Dá se to přece změřit.Souhlasím s vámi ta manipulace se sudy závisí na fyzické kondici a šikovnosti.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika