Zkuste smíchat pro zkoušku trochu z předku alkoholu, z tak zvaného jádra, s tím, co se začíná kalit - to je z části blížící se dokapu. Je to obsahem etanolu. S klesajícím obsahem etanolu ve vodě, klesá možnost rozpustnosti doprovodných látek nerozpustných ve vodě, které se projevují jako zakalení. Při počátku destilace odchází z lutru s etanolem nejdříve lehké, ke konci pak těžší doprovodné látky. Metanol má bod varu 64st. C, etanol 78 st.C, voda 100st.C. Při destilaci odchází směs těchto 3 hlavních komponentů v množství jejich obsahu v parách v závislosti na jejich obsahu v lutru a teplotě lutru. Proto je v předku / úkapu / více metanolu než v jádře a v dokapu je více vody. Doprovodné ostatní látky doplňují tyto hlavní komponenty a podílejí se na vůni a chuti destilátu a jsou žádoucí. Protože obsah doprovodných látek ve kvasu zřejmě kolísá v závislosti na přírodě a jejím vlivu na ovoci, dochází i k těmto nečekaným projevům. Odstraňováním zakalení další redestilací bychom dostávali místo chutného voňavého destilátu jen nezajímavou směs víceprocentního etylakoholu s vodou.