Zakalená slivovice



host - 13.130 (?)
11.3.2015 19:01

Slivovici mám v mrazáku a je pořád zakalená...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

               
host - 13.130 (?), 11.3.2015 19:01

Slivovici mám v mrazáku a je pořád zakalená...

                  
host - 236.138 (?), 13.3.2015 18:23

Ten zákal způsobují vonné komponenty, v horším případě dokap, případně ovocné vosky, ty tedy v každém případě. Ovocné destiláty do ledničky nepatří a do mrázáku už vůbec ne. Myslel jsem si, že Vás na to někdo upozorní už dříve, ale několik dní nikdo nereagoval, co nadělám. slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 110.126 (?), 5.12.2015 19:07

O zakalení píše Dr. O. Vondráček takto: Vysokoprocentní ovocné destiláty obsahují však látky, které jsou rozpustny v alkoholu, nikoliv však ve vodě. To má za následek, že při zředění destilátu vodou na sílu vhodnou pro konsum se tyto látky vyloučí a způsobí zákal. Užije-li se ke zředění destilované neb měkké vody, skládán se zákal jen z látek vyloučených z destilátu: použije-li se však k tomuto účelu vody tvrdé, může býti zákal zpsoben též solemi z této vody vyloučenými... V takových případech je zákal složen jednak z jemných klčků, které se během doby usadí na dně, jednak z jemného závoje, který jest trvalý, dodávající pálence bílé neb slabě namodralé barvy. Odstranění tohoto závoje je spojeno s jistými technickými obtížemi.

...Tvoření se zákalů je v pálenkách je závislé ještě na jiných činitelích, zejména na teplotě...

Tolik citace a dál zkráceně k odstranění jemných klčků a sedlin stačí filtrační papír (třeba filtr na kávu) jemné kaly se dají odstranit čiřidli například mlékem. Pokud jde o teplotu, zákal se zvětšuje s ochlazením pálenky. Doporučuje se tedy pálenku nechat ležet několik měsícú aby se zákal vyločil a usadil u dna.

                     
host - 236.138 (?), 6.12.2015 21:08

Názory citovaného autora nezpochybňuji, protože znám jeho dílo, nicméně se v tomtom případě domnívám, že se jedná o ovocné vosky. PŠ

                     
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 51.179 (?), 7.12.2015 5:12

No však autor nijak neuvádí že by to mělo být něco jiného než vosky. Prostě jsou to látky které jsou v alkoholu rozpustné více než ve vodě. Taky to můžou být i nějaké tuky. Mám zkušenost, že zejména letní ovoce jich obsahuje více. Náchylné ke kalení jsou například meruňky, třešně, letní jablka (žňovky). Trochu lepší už je to u podzimních jablek a hrušek a takové švestky Karlátky co se sbírají až skoro na sněhu (někdy, když je :-)) a pálí kolem vánoc - s těmi jsem neměl problém nikdy.

Osobně se se zákalem moc neperu. Na ředění používám destilovanou vodu a pokud zákal vznikne, zatím vždycky se "uležel" a časem se pálenka vyčistila.

                     
host - 198.156 (?), 7.4.2017 19:33

Ovocné vosky?Teploty destilace, vosky?Prosím o poučení, jak na něcool

                     
host - 236.138 (?), 9.4.2017 14:38
Ovocné vosky jsou složité organické molekuly s vysokou molekulovou hmotností, které se do destilátů dostávají ve stopových koncentracích díky azeotropii. Jsou velmi vyhledávané a ceněné zvláště v kosmetickém průmyslu, ale v palírnách, které jsou vybavené kolonami, způsobují značné problémy neboť se v těchto zařízeních usazují a zneprůchodňují patra a zvyšují tlak v zařízení. Jsou rozpustné ve zředěném roztoku hydroxidu sodného. V ovocných destilátech precipitují již při koncentraci kolem 45%. Vzhledem k tomu, že výrobci ovocných destilátů dodávají na trh své výrobky s koncentrací 40%, musí tyto sloučeniny odstranit, aby se výrobek nezakalil. Dělá se to tak, že se surový destilát ochladí na - 15 °C a pak zfiltruje na kalolisu. Tento postup je ovšem u malovýrobců neaplikovatelný, protože nedisponují zařízením s velkou filtrační plochou. slosar-petr@seznam.cz
            
host - 189.242 (?), 1.2.2014 20:14

podle všetkého je to z pálenice, nemal dostatečne umyté trubky kde bola medenka, nie je to žiadna chyba, treba to preliat cez filter, já používam filter na mlieko, je úplne jemný a zachití všetko

               
host - 100.131 (?), 11.3.2014 22:22

dobry den, chtel bych poprosit o radu. Po vypaleni slivovice zredenou na 50% se pri vetrani po 3 dnech objevuji v demizonech hnede usazeniny jsou na dne ci pluji. Sem ta se ukaze na hladine i nejaka "mastna" mapa.

Paleni trvalo asi 2 - 2.5h. Palit jsem byl 1. po 4 dnech odstavky.

Dokap ma palenice autostopem na sile 40%. cimz i skoncila. Redeno studnicni vodou z polskych Beskyd (alespon bylo receno).

Poprve filtrovano - prelevano pres platynko. Po dvou dnech se objevilo znova. Dnes 11.3 zkousim pres filtracni papirky tak uvidim.

Vypada to jakoby to bylo necem napadeny. Ci jestli by to nemohl zpusobit demizon, ktery byl urceny pro prepravu, ve kterem kvasil cider, ale byl vymytej.

Diky za rady

                  
host - 4.162 (?), 21.3.2015 19:32

Já jsem sehnal na 20l sliovice, púl litru 69% sliovice, trnkové,a nalel do demižonu, sliovice je čistá.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika