Zakalená slivovice
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 4.1.2012 8:49
Mohlo by se jednat o měďnato-měďné karbonáty nebo hydrogenkarbonáty pokud ovšem byl kvas zpracováván na měděné aparatuře. Tyto soli lze odstranit filtrací. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 4.1.2012 15:15
Karbonáty CO32- nebo hydrogenkarbonáty HCO3- měďnatých nebo měďných solí vznikají reakcí kyselých lihových par s povrchem mědi, tedy víkem nebo chladičem. Kyselost dodává nejčastěji kyselina octová. V Celeritu je nepochybně celé spektrum stopových prvků, které stromy potřebují, ale určitě není Celerit donorem těchto těžkostí. Na druhou stranu by se ale výskyt měděných částí v aparatuře neměl podceňovat i když jsou s mědí potíže. Kovový povrch mědi totiž likviduje stopy přítomného ethylkarbamatu NH2COOC2H5. Tato molekula je podezřelá z kancerogenity, ovšem tato skutečnost je známa od roku 1973 (asi), takže naši rodiče neřkuli prarodiče o nebezpečnosti této molekuly neměli ani ponětí. Bylo by zajímavé vyhodnotit výskyt rakoviny v těch částech republiky, kde se obecně ovocné destiláty pijí více vers. kde se příliš nepijí. Přídavek ledku amonného NH4NO3do kvase je problematický, živnou solí pro kvasinky jsou především fosfáty. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 4.1.2012 22:29
V laboratořích Biochemie VŠCHT v Praze, byla používána tato kombinace solí jako "výživa" pro alkoholové kvasinky : 1 g KNO3, 0,5 g MgCl,, 0,5 g Ca(NO3)2, 0,5 g K2HPO4. Rozpustit v 50ml vody. Dávka vystačila na 20 - 50 l kvasu.
Kdo chce může vyzkoušet. Ljz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 5.1.2012 12:30
Tento produkt se jmenuje živná sůl a prodává se v drogerii, nepochybně i na Slovensku PŠ.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 5.1.2012 12:48
To bylo určeno pro "chemiky". Když Vám to nic "neříká", bude vhodnější zakoupit si v drogerii živnou sůl pro kvasinky - Vínka (sáček po 1,6g, cena kolem 10 Kč stačí na cca 10 litrů).
Kdo má možnost tak se dá, jako živná sůl, použít i Dihydrogenfosforečnan amonný (5 dkg na 1 hl kvasu), nebo síran amonný (5 - 10 dkg na 1 hl kvasu).
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.180 (?), 5.1.2012 12:02
Kvas zpracováván na měděné aparatuře byl.A stačí ta filtrace kávovým filtrem?
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 5.1.2012 12:28
Rozhodně dejte destilát před filtrací vychladit nejlépe přes noc někam, kde je venkovní teplota a při filtraci se obrňte trpělivostí. Je také vhodné filtry moc neměnit a první podíly fitrátu po opětovném vychlazení znova přefiltrovat, tzv. vrátit. Filltrace se bude asi zpomalovat, protože se pory filtru zalepí, ale jen takto máte jistotu oddělení pevného podílu. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|