Zakalená slivovice
|
|
|
|
|
|
|
|
vinetou - (1) - 0.70 (?), 5.9.2011 12:14
panove palici jeste jednou se ptam, proc se cira palenka jak merunkovice tak dalsi smes ovoce, po schlazeni zakali, a po silnem podchlazeni jde pres platno prefiltrovat a pak je cista aji po schlazeni.,ze se palenka nema chladit to uz vim.proste pri pokojove teplote je cista a podchlazena se zakali.ale proc??v zadnem pripade tam neni dokap a pred chladicem je i olucovac nezadoucich produktu.dik za radu, Kuba.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 5.9.2011 17:27
a pred chladicem je i olucovac nezadoucich produktu
To by mě zajímalo, jak tohle funguje? V takovém zařízení se může chytit pouze velmi prvotní destilát, protože vyvíjející páry destilátu celý prostor velmi rychle vyhřejí na přibližně 80 °C a pak už tam nic nezkondenzuje. A ještě hůř. Pokud nemá tento odlučovač ventil, kterým by bylo možno alespoň oné minimum vypustit, tak se jeho obsah brzy vypaří. Takže ventil nepochybně má, ale funguje opravdu krátkou dobu. Poradil bych Vám, abyste opustil zchlazování destilátů a máte po problémech. Ovocné destiláty jsou v podstatě ethanolicko-vodné roztoky desítek organických sloučenin v koncentraci často nižší než-li 0,1 %. Rozpustnost jednotlivých molekul je závislá na koncentraci ethanolu (50% je tedy koncentrace bezpečná, ale 40%, to už může být problém) a také na teplotě tohoto roztoku, chcete-li destilátu. Pokud tuto teplotu necitlivě snížíte, objeví se zákal, což je projev toho, že se snížila jejich rozpustnost, ale je to také jistý znak kvality destilátu, dokazující, že vonných i chuťových složek je dostatečné množství na to, aby k tomuto reversibilnímu jevu došlo. Takže se po zvýšení teploty na pokojovou zase vše vyčeří. slosar-petr@sezam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 6.9.2011 12:00
Ještě k odlučovači nežádoucích látek … technická poznámka... lze použít jen při první destilaci (na jednoduchém destilačním aparátu) a aby tento „přístroj“ fungoval, musí být instalován až za chladičem (potom odstraňuje tzv. přebytečné „oleje“ např. z jalovčinek, či při „zpracování“ pomerančové kůry). Používali ho kdysi naše lihovary (navrhl Ing. Zeman, lihovary Praha, někdy v 70 letech minulého století, na principu tzv. „florentinské lahve“) a nevím, zda se dnes ještě využívá. Pro domácí použití je to dost problematické (vzhledem k potřebnému objemu lutru k oddělení „olejů“ – bylo to cca 40 litrů), ale i to by se dalo přizpůsobit na menší objem (důležitá je „doba zdržení“ pro možnost vystoupání kapiček oleje na hladinu).
Naposledy jsem viděl podobné zařízení v ukázkách z maďarských palíren, kde byl instalován mezi 1 a 2 destilací (pořad se jmenoval „Průvodce říší destilátů a šel na TV-paprika) ale již na trochu jiném principu (deskový filtr).
Zdravím Ljz.
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.120 (?), 24.12.2009 11:06
Taky se mi to stalo, je to tím že se ředí něčím jiným než demineralizovanou vodou. U mě to mělo nejdřív modrý nádech a cca po měsíci spadli na dno modré šupiny. Je to hodně zavislé na obsahu alkoholu dovezl jsem si dva demižony ze stejného kvasu ředěné stejnou vodou a v jedno mi to při naředění snad na 50% dělalo ten modrý nádech a v tom druhém při 52% nic. Ale normálně jsem demižon přefiltroval a hotovo. Už mi to neudělalo.
|
|
|
|
|
|
|
host - 22.16 (?), 26.12.2009 9:43
jak se dela fitrovani???pres filtrac.papir???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.68 (?), 27.12.2009 10:38
Skalení slivovice má víc příčin. Jednou je páleničář to rychle pálí a posledních 5L co přepaluje tak už je to teče zakalené. A za druhé má na to vliv jakou vodu to ředíte - doporučuji koupit kojeneckou vodu 5L- 26kč. Jak se zbavit zakalení slivovice, velmi jednoducho z pet láhve odřežeme dno a flašky dáme obvazovou vatu obyčejnou a přelejeme slivovici, na závěr vatu nekroucat a jen nechat vykapat
Vlasťa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.34 (?), 5.11.2010 19:56
Dobrý den.Také pálíme hezkých pár let a posledních 5 let ředíme perlivou vodou.(normální perlivou, bud' dobrá voda nebo i no name),jednak se líp,,vyčistí" a dříve,,vydýchá".Letos jsem uvažoval vyzkoušet,,zestaření" ultrazvukem, ale jelikož není z čeho pálit, bude to muset rok počkat:(
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.120 (?), 2.1.2010 16:49
v lékárničce sem měl takové čtverce, které se používají na překládání ran. Je to vlastně taková hodně jemná tkanina. Ale myslím si že by to šlo klidně i přes tu vatu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 255.189 (?), 3.4.2011 14:21
přírodní filtr a hlavně potravinářský je mléko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|