a pred chladicem je i olucovac nezadoucich produktu
To by mě zajímalo, jak tohle funguje? V takovém zařízení se může chytit pouze velmi prvotní destilát, protože vyvíjející páry destilátu celý prostor velmi rychle vyhřejí na přibližně 80 °C a pak už tam nic nezkondenzuje. A ještě hůř. Pokud nemá tento odlučovač ventil, kterým by bylo možno alespoň oné minimum vypustit, tak se jeho obsah brzy vypaří. Takže ventil nepochybně má, ale funguje opravdu krátkou dobu. Poradil bych Vám, abyste opustil zchlazování destilátů a máte po problémech. Ovocné destiláty jsou v podstatě ethanolicko-vodné roztoky desítek organických sloučenin v koncentraci často nižší než-li 0,1 %. Rozpustnost jednotlivých molekul je závislá na koncentraci ethanolu (50% je tedy koncentrace bezpečná, ale 40%, to už může být problém) a také na teplotě tohoto roztoku, chcete-li destilátu. Pokud tuto teplotu necitlivě snížíte, objeví se zákal, což je projev toho, že se snížila jejich rozpustnost, ale je to také jistý znak kvality destilátu, dokazující, že vonných i chuťových složek je dostatečné množství na to, aby k tomuto reversibilnímu jevu došlo. Takže se po zvýšení teploty na pokojovou zase vše vyčeří. slosar-petr@sezam.cz