Zakalená slivovice
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 47.69 (?), 22.12.2009 11:05
Dobrý den, taky jsem měl párkrát zakalenou hruškovici. Palič říkal, že se to občas stává, ale neřekl proč. Po čase se to zakalení stratilo:-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.150 (?), 22.12.2009 16:40
Mám tu dobrou zprávu. Zakalená slivovice se po třech dnech v otevřeném demižonu sama vyčistila. A navíc bych řekl, že letošní má lepší vůni a chuť než loňská "nezakalená". Zdenek
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 29.11.2010 17:38
Je to přesně tak, nicméně čerstvé destiláty škrabou všechny, až časem se "zakulatí". Ovšem zakalený destilát cosi signalizuje a na filtraci moc nevěřím, protože to je operace na oddělení jakýchsi pevných podílů od kapaliny, ale zákal vzniká obecně ve chvíli, kdy se do vodně-alkoholického prostředí dostává komponenta, která není rozpustná v tomto prostředí, připusťme 50%- ního lihu. V případě hruškovice je to zcela zaručeně octan ethylnatý, který je v hruškovém lajtru, lutru, na Slovesku vodky, bohatě zastoupen, a pokud není dobře oddělen je zodpovědný za zákal a bolení hlavy. Jak se dá oddělit? Neradím přidávat vápno do lutru, o tom tu je na portále "Vápno do kvasu" rozsáhlá diskuse. Problém je především v tom, že zmýdelnění na octan vápenatý je doprovázeno i likvidací velmi cenných amylacetátů, které jsou přítomny v koncentraci nižší než-li 0,1 % a také jiných stopových, vonných sloučenin. V úvahu připadá jedině pozorné a hlavně pomalé odebírání úkapů při minimálním příkonu energie do vařáku, ovšem na to nemá palírník nikdy čas. Prostě během několika min. max 10 "natočí litr předků", prohlásí, že je hotovo a že se bude brát jádro. Důsledkem je pak neúnosně vysoká koncentrace octanu ethylnatého v destilátu, ve vůni takový destilát neuráží, ale ta rána po večerní konzumaci! Také je pravda, že se časem tyto destiláty vyčeří, vysvětlit to neumím, ale určitě to souvisí s rovnovážnými vztahy, které se časem ustavují v systému voda- etanol - octan ethylnatý. Pan dr. Vysloužil má pravdu, opravdu dobrá hruškovice je vzácné pití. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 194.50 (?), 30.1.2020 21:46
Zdravím chlapi,
pro všechny z vás, co mají zkušenosti s pálením. Ať už se vám pálenka zakalila z nedostatečného chlazení při pálení, nebo při ředění, nejlepší co můžete udělat je, nechat ji překapat přes živočišné uhlí. Můj tatínek je chemik a když mi tohle poradil, vzal jsem trychtýř, do něj vložil filtrační sáček na kávu, nasypal rozdrcené živočišné uhlí a vložil ještě jeden filtrační sáček. Pokud dáte dostatečné množství uhlí, dostanete ze zakalené slivovice křišťál, který pohladí dušičku a vžene slzičky radosti do očí. Jen dodávám, je lepší nejprve zlehka uhlí prolít čistou vodou, protože může být začátek kalný a černý, to po chvilce zmizí a naprosto se vše srovná a mít trpělivost, opravdu to uhlím jen zlehka prokapává. Nicméně výsledek opravdu stojí za trochu trpělivosti, takže hodně štěstí
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 201.242 (?), 9.10.2021 13:48
Souhlasím s panem Kamilem ale muže se zakalit příklad když pálíte male množství 50 l kvasu a po vypálení lajtr zředíte vodou na koncentraci pod 20% (z důvodu malého množství lajtru na přepálení) tak po přepálení na hotovo můžete mít mírně zakalený destilát 58% ale po určité době se to stratí, takže stoho vyplívá že zakalení slivovice není jen důvod velkého podílu dokapu nebo vodou na ředění.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 255.189 (?), 3.4.2011 14:10
rychle vypálený kvas na výší teplotu bere sebou i sediment.spravi se to znovu vypálením, přidáním mléka a vytvořenim škraloupu jako přírodního filtru zakalení zmizí
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.3 (?), 13.1.2012 12:34
Určitě se to ztratí.Zmrazte kořalu a zákal zmizí
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|