Ultrazvuk - ma cenu (zestařit) slivovici?
|
|
|
|
|
|
|
sneck - Stříbrný Zahrádkář (142) - 22.16 (?) 25.10.2011 20:12, zobrazeno: 43321x
Jaky to ma efekt??bude vysledek lepsi??mate zkusenosti?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 27.10.2011 18:15
Ultrazvukové vlny nemohou v žádném případě destilát "zestařit". Nicméně je toto zařízení účinné na odstranění rozpuštěných plynů, které v čerstvě připraveném destilátu vždy jsou, nicméně tyto plyny opustí každý destilát tak do tří dnů po naředění na požadovanou koncentraci a pravidelném provzdušňování, nejlépe mícháním v demižonu. Zestařování destilátů je velmi složitý proces se kterým si ani stávající věda neví rady. Jde o to, že některé složky destilátu jsou schopné reagovat se vzduchem a vytvářet nové, velmi složité, často velké molekuly v naprosto nepatrných, pro stávající analytické přístroje v podprahových koncentracích. Není nad chuťové pohárky v ústech, ty jsou nejcitlivější, dokáží spektrum chutí ocenit. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.110 (?), 12.11.2011 16:56
Pane šlosar, sleduji Vaše příspěvky a velmi s nimi souhlasím, ale s tím ultrazvukem, no, věci se mají tak, že jsem to zkoušel, ale dle mého názoru to nemá žádný efekt. Vloni mi to nabídli v palírně, tak jsem polovinu nechal "vyklepat" a druhou polovinu jsem si upravil doma - a teď se podržte - vzduchováním z akvária! Vzal jsem nový kamínek, novou hadičku a strčil jsem to do demižónku, spustil vzduchovou pumpu a nechal jsem to bublat 2 dny, možná, že by stačilo i méně. Slivovice nejdřív začala pěnit, tak jsem se lekl, že něco je špatně, a mezitím mi přišla návštěva, takže na proces jsem pozapoměl, a asi za 3 hod jsem se šel podívat a pěnění už bylo jen mírné, tak jsem to nechal být. Nebudu napínat, ale vzduchováním jsem získal lahodnější pití než ultrazvukem, a až si mok letos přivezu z pálenice, určitě to zopakuju i letos!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.110 (?), 12.11.2011 18:30
A to pěnění nemohlo být tím, že slivovice byla úplně čerstvě vypálená a ihned naředěná? Druhý den to už nepěnilo, tak jsem si myslel, že to tak mělo být...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 13.11.2011 9:04
Nepochybně se shodujeme v názoru na těžko prokazatelný efekt ultrazvuku, ale na vzduchování jakéhokoliv destilátu buďte hodně opatrný. Jde totíž o to, že tímto procesem nejen odstraníte z destilátu nežádoucí pachy, které jsou tak typické pro čerstvý destilát, ale vzápětí i celou řadu vonných komponent a to je škoda. Jistě máte z minula doma nějaké starší destiláty, které jste ještě "nevzduchoval", tak vyhodnoťte jejich vůně, uvidíte, že provzdušněné voní citelně méně, ale v chuti mohou být lepší, souhlasím. slosar-petr@sezam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.97 (?), 20.11.2012 11:34
To je divný. Opravdu se nenajde nikdo, kdo by tu potvrdil příznivý efekt toho ultrazvuku? Jeden známý říkal, že zkoušel před aplikací ultrazvuku a po něm (hned v pálenici) a sklenka po ultrazvuku byla prý výrazně lepší.
Teď jsem domluvil s jedním výrobcem ultrazvukových čističek a prý se to skutečně používá (no, je to prodejce, že). Jen v papírovém návodu je prý napsáno, že se do ultrazvuku nemají dávat hořlaviny. Nicméně ústně potvrdil, že se tak děje a není problém - na vlastní nebezpečí.
Uvažuji, jestli si mám koupit raději ultrazvuk (cca 1000 Kč) nebo akvarijní provzdušňovadlo.
Něco s tím musím udělat, protože příbuzenstvo mi vše vypije dřív, než je slivovice dost zakulacená.
Aleš
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|