Pravidelne sa v diskusii objavujú názory o absolútnej bezpečnosti ovocných kvasov. (z pohľadu prítomnosti methylalcoholu). Nechcem o nich špekúlovať, ale skôr ma zaujímajú názoyr na "bezpečnosť" pálenky vyrobenej skvasením cukru - cukrovice.
V Poľsku som v legálnom špecializovanom obchode kúpil nejaké anglické Turbo kvasinky aj so živnou soľou od firmy John Maxx. Predávač mi dal aj recept pozostávajúci iba z pomeru a hmotnosť klasického bieleho cukru a vody a do toho vmiešať tie kvasinky.
Postupoval som presne, zmes vybublikovala zhruba za týždeň a ja som pálil. Po prvom pálení zmes bola čistá, číra, až natoľko, že sa slabulínko javila až akoby do modra.
Po druhom pálení roztok/pálenka bola čistá, výdatnosť podľa môjho názoru vynikajúca. Po oddelení ukapu a dokapu, to odhadujem na pomer: z 1 kg cukru cca 0,8 - 0,9 (snáď až 1,0) litrov 52%-tnej plálenky. (ešte som totiž zatiaľ neriedil).
V kotle zostal pekný číry výpalok, avšak s kalom sytej svetloružovej (až pink) farby. Aj steny kotla boli tou "farbou" slabo umazané. To vo mne vzbudilo isté pochybnosti a pálenku som zatiaľ nechutnal :-)
Moja otázka je teda, že ako vidíte bezpečnosť pálenky - cukrovice vyrobej z bežného cukru z obchodu?