Test na metanol
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 104.139 (?), 11.9.2011 7:25, zobrazeno: 122312x
Může někdo doporučit nějakou konkrétní laboratoř, kde by změřili, kolik je ve slivovici nežádoucího metylalkoholu (metanolu)? Děkuji, Aleš
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.134 (?), 12.9.2011 7:48
Každá laboratoř, která vlastní plynový chromatograf.
Mají ho některé vybavenější laboratoře, které dělají rozbory voda a půdy, určitě vysoké školy přírodovědného směru.
|
|
|
|
|
|
|
host - 10.88 (?), 12.9.2011 15:35
Jen pozor na rozdíl akreditovaná/neakreditovaná laboratoř. Jedině akreditovaná laboratoř ručí za výsledky. Pokud to potřebujete na prodej, tak je asi nutné využít služeb (dražší) akreditované laboratoře.
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 12.9.2011 18:52
Obávám se, že ani "akreditovaná laboratoř" neumožní prodej pálenky pokud pochází z "pěstitelského pálení" (je to jen pro dobrý pocit, že je pálenka "vpořádku").
|
|
|
|
|
|
|
host - 43.222 (?), 13.9.2011 0:54
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.134 (?), 13.9.2011 10:51
Přesně to nevím, pamatuji si ještě z přednášky z toxikologie na VŠCHT, že do 2 %.
Existuje ještě vyhláška, ale číslo si nepamatuji, kde bylo 15 g/ methanolu1 l čistého lihu.
Obecně vzato methanol v menším množství nevadí, pokud je ve směsi s ethanolem, protože ethanol funguje jako protijed.
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 13.9.2011 16:49
Povolený obsah metylalkoholu je 10 g v 1 laa, tj. 5g ve slivovici 50%ní. Toto limitované množství se překračuje jen neodbornou druhou, jemnou destilací (rektifikací), a to v těchto případech :
- nejvíce těká při nejnižší teplotě na začátku, proto se musí odebrat úkapu dostatečné množství,
- v dokapu probíhá destilace při stále vyšší teplotě, kdy intenzivně těká poslední díl metanolu a z tohoto důvodu se musí dokap co nejdříve oddělit od jádra (čím dřív, tím lépe).
Podle dostupných údajů je nejvýše povolený obsah metanolu ve slivovici z pěstitelských pálenic zřídka kdy výrazně překročen. (dle publikace Jak vypálit lepší slivovici - J. Balaštík)
zdravím všechny páleníky...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 14.9.2011 12:57
v dokapu probíhá destilace při stále vyšší teplotě, kdy intenzivně těká poslední díl metanolu a z tohoto důvodu se musí dokap co nejdříve oddělit od jádra
Této větě nerozumím. Myslel jsem si, že v dokapu se destilují vyšší alkoholy, a jiné látky, které znehodnotí chuť destilátu (přiboudlina), nikoli metanol
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 14.9.2011 16:33
Dobrý den,... stať je vzata z části probírající jednotlivé látky obsažené v lutru a jak se chovají při destilaci. U metalolu je to tak, že je rozptýlen ve všech frakcích destilátu. Při destilaci se část metanolu sice oddestiluje v úkapu, ale ne veškeré množství. Velká část ještě zůstane a začne více těkat na rozhraní mezi jádrem a dokapem. Proto to upozornění na tento fakt v předešlém příspěvku. Samozřejmě je obsah metanolu proměnlivý a u každého lutru jiný, záleží i na ovoci ze kterého je ... nejvíce prý vznikne při zpracování matolin. (... nemám zrovna k dispozici destilační křivku metanolu ve směsi metanol, etanol a ostatní alkoholy s dalšími příměsi... myslím, že byla kdysi uvedena v Průmyslová výroba lihovin - J.Uher, V.Grégr ...)
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 14.9.2011 20:48
Ano, je to tak. Ačkoliv je methanol jediný alkohol, který s vodou nevytváří azeotrop, takže je možno jej získat jako 100%-ní ze směsi voda-methanol, je lutr natolik složitou směsí různých organických molekul + voda, že se methanol nachází i v pozdních frakcích - přiboudlině. Nicméně jeho jedovatost je vzhledem ke značnému, řádově většímu objemu ethanolu téměř nulová. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|