Slivovice vs. calvados



host - 6.52 (?)
25.11.2007 18:33

Děkuji, jdu provést organoleptickou zkoušku

Pepa

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 22.11.2007 21:06
Dával jsem jen dubové špalíky, a sice suché. Ty švestkové dáváte taky suché?
                     
host - 232.68 (?), 23.11.2007 17:55
Dávám jen dokonale suché, asi tak jako na uzení. Jen ze vnitřku špalku. Dřevo musí být bez kazu. Nejlepší je vzít špalek tak 20 cm dlouhý a nasekat z něj placky tak 1 cm tlusté a ty pak dál sekat na co nejslabší. Já je již nevyvařuji. Používám 5 lt demižon, v kterém se prodávají stolní vína. Nejdúležitější je trefit správné množství, ale na to si musíte přijít sám. Každopádně by ho mělo být méně než dubového. Dá se to přibližně odvodit od vnitřní plochy 5 lt nádoby a trochu ubrat. Dřevo by mělo být červené, takže spíš od středu kmene. Z čerstvým dřevem zkušenost nemám, ale určitě by stačilo ho dobře usušit a pak nasekat. A jak by mělo být dlouho v pálence?
Nejméně rok.
Viktor
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 100.5 (?), 23.11.2007 18:04
Díky, podnět je zajímavý.
Nemáte podobnou zkušenost třeba s jablkovicí a špalíky jabloně?
                     
host - 232.68 (?), 23.11.2007 20:11
Nemám, zatím jsem zkoušel pouze dřeva: dub, švestku a směs dub/buk.
Mě by pro změnu zajímalo zda někdo nemá zkušenost se dřevem z akátu. Sudy se z něj dělají, takže to asi nemusí být špatné. Letos to asi zkusím...
Viktor
                     
host - 6.52 (?), 24.11.2007 23:27

Vážení, dovolím si lehce se odchýlit od vašeho aktuálního tématu, ale mohl by mi prosím někdo z vás doporučit bezpečný způsob jak rozeznat bezvadný kvas (mač) od zoctovatělého?

Mám použít lihoměr, cukroměr, moštoměr, refraktometr, nebo co vlastně? Nebo to nějak bezpečně rozpoznám sám??  

Mám totiž podezření že mi jedna ze čtyř beček poněkud zdivočela, ale nechtěl bych se unáhlit a vylít to do kanálu. Jsem teprve začátečník - pálím pátou sezónu a toto jsem zatím řešit nemusel.

Díky    Pepa

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 100.5 (?), 25.11.2007 10:33
Mírné naoctění je patrné u každého, i kvalitního zvasu, zejména v povrchové vrstvě. Nevím, existujue-li způsob, jak změřit kvalitu mače přístrojem, organoleptickou zkoušku (zrak, čich, chuť) však považuji za poměrně citlivou.
                     
host - 6.52 (?), 25.11.2007 13:33

Ok, díky pane Vysloužil za Vaši rekci. Ale tedy nevím jestli mám zariskovat a vypálit to (tedy, že z toho v nejhorším případě nic nepoteče) a nebo jestli je to příliš velké riziko a jedna bečka ze čtyř mi může všecho zkazit.

díky Pepa     

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 100.5 (?), 25.11.2007 15:06
Těžko říci - odeberte několik cm horní vrstvy a přičichněte. Jestli jsou to švestky, nebál bych se pálit. S hruškama bych v tuto dobu byl opatrný.
                     
host - 6.52 (?), 25.11.2007 18:33

Děkuji, jdu provést organoleptickou zkoušku

Pepa

                     
host - 232.68 (?), 25.11.2007 19:32
Já bych každopádně doporučil vypálit tento sud zvlášť.
Viktor
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika