Slivovice vs. calvados
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 4.9.2007 10:49
Planá jablka mívají poměrně tvrdou dužinu a poměrně ostrý sladkokyselý mošt. Staré odrůdy mají tu tvrdou dužinu i ten mošt po nich, třeba jadernička ale znatelně i jiné. Novější odrůdy mají vyšlechtěnou měkčí dužinu a často méně kyselý planější mošt, ale jablko je celkově měkčí a proto je pro přímý konzum hodnoceno lépe. Stačí porovnat "novější" Golden Delicius, o kolik má měkčí dužinu, která umožnuje jako měkká prodávat v supermarketech i vysloveně nezralá podtržená jablka a o kolik má planější mošt, takže ta vysloveně nezralá podtržená jablka nejsou kyselá.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 85.27 (?), 4.9.2007 12:51
Empiricky to popisujete zcela správně. Rozdíl v tvrdosti a měkosti dužiny, stejně jako ve velikosti plodů je ale způsoben častěji pěstitelským tvarem a agrotechnikou než starou či novou odrůdou. Ostatně Golden D. je poměrně stará odrůda. Jasně, jarerníčky budou malé a tvrdší vždycky. Dobře hnojené, prořezávané a zalévané stromy plodí jablka větší, sladší, možná šťavnatější, tedy měkší a "řidší", mají relativně méně slupek, jader, kyselin, aromatu. Takže paradoxně chuťově lahodnější plody dávají prázdnější mošt. Chutnal jsem mošt ze zanedbaného sadu z drobných Goldenů a Red Deliciousů - obojí tvrdé slupkaté plody, super šťáva. Z novějších odrůd hodnotím vysoko mošt ze Šampionu - dá se z něj vyrobit burčák docela podobný vinnému. Dobrý byl i načervenalý ze Spartanů. Za nejlepší ovšem považuji mošty z pozdních zimních jablek, nejlépe těch, které na řezu nehnědnou. Mým favoritem je Vilémovo - prakticky čirý mošt.
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.151 (?), 9.9.2007 9:56
Zdravím Vás pánove, jsem také výrobce různých kvasů a lihovin, ale amatér a nevěnuji se tomu tak profesionálně jak se tady dočítám, proto jsem rád za jakoukoli dobře míněnou radu a tuto stránku jsem si rád přečetl. Měl bych otázku na zraní calvadosu, jak dlouho se nechavají dubové hobliny v lihovině a kolik na 10 l (váhově). Vím že do vína se dává asi 20 dkg na 1hektolitr .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kittikit - (12) - 54.237 (?), 16.10.2007 19:56
Uvažuji, že si nechám vyrobit dubový sud pro uchování pálenky. Nechal jsem si poslat ceník, 5l soudek začíná na částce do 2000 kč, tady vidíte : 5 l v-28,5 x Ø-18 1600 Kč 270 Kč 120 Kč č. -6 100 Kč 10 l 31 x 20,5 1750 Kč 280 Kč 130 Kč 100 Kč 15 l 37,5 x 24 1900 Kč 320 Kč 150 Kč 100 Kč 20 l 39 x 26 2100 Kč 320 Kč 150 Kč č. -8 120 Kč 25 l 42 x 28 2300 Kč 350 Kč 170 Kč 120 Kč 30 l 44.5 x 30 2600 Kč 380 Kč 180 Kč 120 Kč 40 l 3000 Kč 430 Kč 210 Kč č. -10 140 Kč 50 l 53 x 35 3300 Kč 450 Kč 250 Kč 140 Kč 75 l 60,5 x 40,5 4000 Kč 500 Kč 275 Kč 100 l 66,5 x 44,5 4800 Kč 550 Kč 300 Kč
První čísla znamenají obsah, druhá rozměry, třetí cena s dph, čtvrtá podstavec, pátá pozink. obruče, poslední je pípa. Nevím, jak komu, ale jestli si zakoupím 5l sud, nebo si připlatím pár stovek a mám dvou, tří či čtyřnásobný obsah, už tak velikou roli nehraje.
|
|
|
|
|
|
|
host - 113.29 (?), 17.10.2007 7:27
zajímavá informace, také uvažuji o sudu byt ztráty nejsou zandbatelné, můžete sdělit odkud máte tuto nabídku díky Aldo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kittikit - (12) - 54.237 (?), 17.10.2007 18:18
Pro Alda: http://www.bednarstvi-jf.cz, ale zkuste i jiná bednářství, pokud seženete, já psal do třech, ale jen odtud mi poslali nabídku. Pro p. Vysloužil: Myslím, že léta u mě slivovice ani jablkovice nevydrží :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|