Slivovice vs. calvados
|
|
|
|
host - 246.246 (?) 11.1.2009 0:06
Podle mího názoru je ideálni, když tam nezůstane po kvašeni cukr žádnej. Zbyde tam když se tam přisype moc cukru, protože to kvasí do určitý koncentrace alkoholu a pak tam zbytek cukru zůstane a bude po vypaleni tvorit tzv. ocas. Já osobně do ovocnych kvasů nedávám cukr žádnej. Je dobrý odstranit z ovoce všechno, co se vám nelíbí, nejlíp nadrtit a vyšťavit na lisu. V některých pálenkách pár pecek neškodí (švestky, višne, o třešnich nic nevim, ty nemám na sadě), ale když se připaleji, tak je to k ničemu. Já osobně si pálim sám a tak vim, že čim se páli pomaleji, tim je výsledek lepši. A když se jablkový mošt z pozdnich jablek nechá zkvasit(jak pan Vysloužil psal - folie a guma kolem hrdla, aby k tomu nemohl vzduch) a pak pomalu třikrát přepálit, nechat 14 dni vyluftovat, tak mi věřte, že je to neuvěřitelný piti už před zránim. Nechávám letos zrát poprví - v demižonu se dřevem (dub a švestka), tak sem zvědavej, co z toho bude. Francouzi maji snad i ve vyhlášce, že Calvados musi zrát minimálně 2 roky.
Co se týká whisky, tak zkouším taky, výsledky nejsou špatný (někdo chtěl návod - http://www.skotska-whisky.cz/clanky/vyroba-whisky.html)
A ještě bych se pochlubil pálenkou z máty. I kdyz má před zředěním třeba i 85 procent, tak to co páli v krku neni alkohol. Je výborná chřipku
Bill
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.137 (?), 14.12.2008 20:51
|
|
|
|
|
|
|
Lada4 - (8) - 128.84 (?), 19.12.2008 22:48
Zdravím paliče.Já bych se chtěl zeptat, kolik % cukru by asi mělo zůstat ve správně vykvašeném kvasu z jablek, aby měl nejlepší výtěžnost.Díky Láďa.
|
|
|
|
|
|
|
host - 246.246 (?), 11.1.2009 0:06
Podle mího názoru je ideálni, když tam nezůstane po kvašeni cukr žádnej. Zbyde tam když se tam přisype moc cukru, protože to kvasí do určitý koncentrace alkoholu a pak tam zbytek cukru zůstane a bude po vypaleni tvorit tzv. ocas. Já osobně do ovocnych kvasů nedávám cukr žádnej. Je dobrý odstranit z ovoce všechno, co se vám nelíbí, nejlíp nadrtit a vyšťavit na lisu. V některých pálenkách pár pecek neškodí (švestky, višne, o třešnich nic nevim, ty nemám na sadě), ale když se připaleji, tak je to k ničemu. Já osobně si pálim sám a tak vim, že čim se páli pomaleji, tim je výsledek lepši. A když se jablkový mošt z pozdnich jablek nechá zkvasit(jak pan Vysloužil psal - folie a guma kolem hrdla, aby k tomu nemohl vzduch) a pak pomalu třikrát přepálit, nechat 14 dni vyluftovat, tak mi věřte, že je to neuvěřitelný piti už před zránim. Nechávám letos zrát poprví - v demižonu se dřevem (dub a švestka), tak sem zvědavej, co z toho bude. Francouzi maji snad i ve vyhlášce, že Calvados musi zrát minimálně 2 roky.
Co se týká whisky, tak zkouším taky, výsledky nejsou špatný (někdo chtěl návod - http://www.skotska-whisky.cz/clanky/vyroba-whisky.html)
A ještě bych se pochlubil pálenkou z máty. I kdyz má před zředěním třeba i 85 procent, tak to co páli v krku neni alkohol. Je výborná chřipku
Bill
|
|
|
|
|
|
|
kalubo - (2) - 60.117 (?), 17.1.2009 17:22
Zdar paliči
Mám jeden dotaz. Kolem vánoc jsme pálili doma jabkový kvas. Část kvasu zůstala a ještě není vypálen. Kvas je uskladněn v kůlně a následkem tuhých mrazů (až -20) asi přemrznul. Co to s ním udělá?
Stalo se to někomu, a jak to pak vypadalo
Díky za reference Lubo
|
|
|
|
|
|
|
host - 228.58 (?), 30.5.2009 16:54
Dobrý den.
Taky mám podobný dotaz.Vypálil jsem jablkovici a nechal měsíc odvětrat,
přesto po vypití jakoby pálila v celých ústech, po polknutí se ale nevrací,
pak je vše ok.Nejsem žádný nováček ani abstinent, cukr též nedávám
tak co s 30litry takové ohňovice? Ke konci kvašení kvas přešel mrazem, ale
to se mi už několikrát stalo a vše bylo ok
Kdo ví v čem byl problém a co s tím, ať poradí Díky
pálím legálně...
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 23.1.2009 7:24
Dubové dřevo do demižonů dávám už dva roky a výsledky jsou výborné. Ale švestku jsem zatím nezkoušel...
Dřevo do pálenky řežete za vegetace nebo teď v zimě?
|
|
|
|
|
|
|
host - 113.29 (?), 23.1.2009 8:12
z podstaty ovoce -hmoty vždy zůstává v kvasu i po dlouhém kvašení určitá část cukru, jeho výše závisí na druhu ovoce, pálit 3x -zbytečné, chce to lepší technologii, určitě minimálně ubývají aromatické látky, nehledě na ostatní ztráty energie a času..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maty - Zlatý Zahrádkář (976) - 97.44 (?), 23.1.2009 11:03
Jak dlouho prosím necháváte luhovat dubové třísky v kalvadosu? Chtěl bych to také vyzkoušet...
Martin
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 23.1.2009 14:24
jak jsem tady psal ráno, experimentuji se dřevem asi dva roky a zatím mohu říci jediné... čím déle, tím lépe. Samozřejmě záleží i na množství dřeva, ale podle mých zkušeností je změna chuťových vlastností patrná už po 6měsících a po roce pozná změnu i "netrénovaný" člověk.
|
|
|
|
|
|
|
host - 76.122 (?), 23.1.2009 17:37
Nestálo by za to koupit rovnou sud?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|