Slivovice od Jelínka
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?) 22.4.2010 9:51, zobrazeno: 100415x
Prohlédl jsem si opět po čase složení těch lepších pálenek v regále supermarketu.
Slivovice 3 letá (bílá) v kulaté sklenici: složení čistý destilát 45%, cena cca 530Kč/l
Slivovice zlatá (žlutá) - složení destilát, líh 45% cena o něco málo nižší
Hruškovice ve stejné lahvi a kategorii jako zlatá slivovice: čistý destilát z Wiliamsek (?) cena vyšší než u zlaté, nižší než u tříleté slivovice.
Zajímavé je, že i nejdražší slivovice se prodává v koncentraci, kterou by každý domácí pěstitel považoval za urážku.
Nicméně, po přečtení rozhovoru Sabiny Slonkové s výrobcem nezdaněných lihovin z denaturáku a bazénové chemie je všechno relativní...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 22.4.2010 11:23
Prosím negeneralizovat. Ředím na 43%, protože při kvalitě jakou mám, si to mohu dovolit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 22.4.2010 12:48
Myslím, že síla lihu často překryje některé nedostatky destilátu. Také jsem ve svých dřevních začátcích podléhal tlaku, že domácí destilát má mít nejméně 50%. Po nashromáždění značného množství publikací o pěstitelském pálení jsem vyzkoušel 45% a když jsem zjistil, že to není na škodu, ustálil jsem ředění na 43%. A jsem spokojen. Tím nijak nepolemizuji s hrdiny, kteří si dokáží vychutnat 55% a možná i silnější destilát. Trošku s úsměvem bych řekl, že by bylo možné si "pětasedumdesátku" nenaředěnou rovnou stříknout do žíly. Domnívám se, že pro sliznice krku a žaludku více než 50% není žádná lahůdka. Ale proti gustu žádná procenta.
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.233 (?), 26.8.2010 13:14
Ja osobně si taky myslím, že aroma kvalitního destilátu vynikne při ředění kolem 42-45 stupnu a ředím si tak před spotřebou.Uchovavam na 51.Dělal jsem synovi svatbu ředil jsem na 42.První padla třešnovice pak hruškovice, slivovice a finska vodka zbyla.Vtomto pořadí preferovali hosté nabízeny alkohol.
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 22.4.2010 12:48
Souhlasím s Vámi, pane Vysloužil. Sliovovice (i jiný destilát) by podle mne měla mít nad 50%, pokud má sloužit tomu, k čemu je určena - t.j. k "zdravotnímu pití". Kvalita a obsah alkoholu spolu nesouvisí. Snad pokud by bylo v destilátu příliž aromatických látek, možná by lépe chutnala více zředěná.
F.O.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.38 (?), 22.4.2010 13:07
Možná budu za podivína, ale já šteluju pro svou potřebu na 60%.Dám si jednu, nebo dvě před spaním, a jak se krásně usíná.Svého času jsem šteloval i víc.Není to samozřejmě pro takové posezení s přáteli.Pro takové příležitosti mám 53ojku.Ale víc si pochutnám, když je ve štamprli procento větší, a tím pádem víc aromatu.
rostislavik
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 28.4.2010 17:37
Slyšel jsem o lokalitách na Moravě, kde se koncentrace spec.slivovice upravuje na 60 % obj. Proč ne, když to někomu chutná. Problém vysoké koncentrace lihu v destilátu není pouze v %, ale v jemnosti lihu. To znamená, že neošetřená 43%-ní slivovice může být v ústech mnohem ostřejší než-li "ošetřená" šedesátka. Ovšem po neošetřené šedesátce bych asi vypil litr vody, tak jaképak pěkné spaní, že! Jemnost lihu je jedním z parametrů hodnocení destilátu při degustaci, kde se požaduje 50% a kdo si s tímto parametrem neví rady, nedopadne dobře. Nejmarkantněji vystupuje problematika jemného lihu ve vodkách. Je to destilát bez fantazie (tedy chuti), ale jeho cena je na jemnosti lihu přímo úměrně závislá, to asi víme všichni. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|