Jsou-li švestky dostatečně sladké (např. udaných 26%, i když u nás jsem tolik nikdy nenaměřil), je přídavek medu zbytečný, neprokvasí ani veškerý cukr ze švestek. Přidávat med před pálením nepovažuji, na rozdíl od mnoha sběratelů, za vhodné. Destilát má přeci vonět po ovoci. Ostatně med, dle mého, nijak výrazné aroma, které by bylo cítit ve slivovici, nemá.
Sám med (většinou z víček) přidávám na začátku hned s ovocem a ušlechtilými kvasinkami , pokud je ovoce málo sladké, je teplo a měl bych strach, že se kvas bude kazit.
Nemyslím, že je třeba čekat na 0% cukru. Při 2% už dál nečekám
Zůstává-li po vykvašení 10% cukru v kvasu, myslím, že to na škodu je. Zejména, pochází-li cukr z ovoce, je škoda jej vylít s výpalky. Řešením je použít hlubokoprokvášecí kvasinky nebo kvas při zakládání doředit na 16%, což by mělo prokvasit dokonale.