Shodou okolností jsem se vrátil ze stodoly kde jsem zpracovával celodenní sběr těch Nancynských mirabelek.
Mám třináct už starších stromů, byl to druhý sběr, myslel jsem, že už poslední, ale zrají letos nějak nestejnoměrně, tak budu muset asi ještě dva udělat.
Trochu jsem to zanedbal, tak mě zdrželo i přebírání zhnilotin pod stromy, tak plachty nešly použít...
A taky se mi blbě chodí, stojí - páteř, tak u toho sběru musím sedět na stolečku, ležet, nebo chodit po čtyřech jak pes...
Za celý den jsem byl schopen nasbírat jen cca 100l a tři stromy jsem musel nechat na zítra.
Jen jsou moc malé a jejích sběr jde velmi pomalu.
Ale za výsledný destilát to stojí. Z ovocných můj nejoblíbenější. A průměrná cukernatost dnes 26°Bx. Ale trochu jsem i setřepával. Volně padané by byly určitě cukernatější, ale nechtělo se mi to tak detailně měřit...
(Celkem paradox je, že jsem ty mirabelky nikdy nechtěl. Jen kdysi při větším nákupu jak jsem vykoupil ve školce všechny šárceodolné švestky mi je vnutili se slovy, ať je zkusím, že valaši si je na pálenku nemůžou vynachválit. Zlatá slova a rada, dodnes jsem za ně vděčný)!
Rafael.