Kvas jablek
|
|
|
|
|
|
|
Jozka41 - (4) - 38.178 (?) 8.11.2008 17:28
Zdravím na čem stratim když nadobu necham otevřenou proč se musi kvas uzavřít. Za druhe ja nemam misto kde bych mel kvas mít Tak jsem mu udelal mistnost venku, ale teplota se chová jako venku když je 5' + tak je 5+ když je 20+ tak je 20+. Mám již kvas 6tydnu a má 5% cukroměrem co vy na to.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.138 (?), 9.11.2008 20:39
Zdravim.
Ja mám taktiež kvas z Durancií, taktiež som nedal cukor. Aby som neklamal mal som 1liter stareho medu tak som ho tam dal. Mam ich uz zo PÁR TÝŽDŇOV lenže v 240 l sude iba 200 čistých sliviek. Radili mi, aby som tam primiesal na doplnenie jablka nech je plný kotol v pálenici... Čo by sa stalo, keby som ich tam dal teraz. Nie je už neskoro?...
A známy sa u mňa zastavil, či by som mu neporadil. Ževraj to pri roztápaní cukru troška prehnal s vodou. Či mu to nepokazí kvas, či ho nepmôže rovno vyliať. Jedine, čo som mu vedel poradiť, ab yto nevylial... nebola to adekvátna otázka na mňa. Čo vy na to?
Dik J. Z.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.121 (?), 17.1.2009 17:02
Ja do kvasu cukr určitě doporučuji ale pozor s mírou!!!
|
|
|
|
|
|
|
dusan - (3) - 165.54 (?), 24.3.2010 12:45
zdravím, cukr sice brání octovatění založeného kvasu, přidá na množství vypáleného produktu, ale zvyšuje palčivost a nekvalitu.Přidávám tedy pouze med.Známý, co dělá roky jablkovici mi doporučil, že jablka potřebují cukru trochu víc-dává 3-4kg na 100kg kvasu.Já v říjnu 09 měl z 200kg kvasu jablek-idaret-22 litrů krásně vonící pálenky.Dal jsem tam 4 sklenice medu zcukernatělého.
|
|
|
|
|
|
|
dusan - (3) - 165.46 (?), 19.4.2010 16:48
měl bych jeden dotaz, mám možnost nyní v dubnu založit kvas z listopadových idaretu, přesto se mi zda, že by byl nejvyšší čas, co se týče uskladněných jablek- kvalita.Zajímalo by mě, zda je možno kvas založit v tuto dobu, myslím si, že jablka budou mít dobrou cukernatost. Toto období není typické. Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 249.76 (?), 23.5.2010 11:17
Myslím, že výtěžek bude víc, jak slabý.Vlastní zkušenost-koncem listopadu na mošt a posléze na víno zpracovávaný Jonathan měl poloviční výtěžnost v porovnání s čerstvě sklizeným.Druhá věc je co s jablky, které zůstanou po špatném odhadu konzumu.Já to řeším včasným rozdáním přátelům.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dusan - (3) - 165.46 (?), 25.5.2010 17:26
děkuji oběma za radu i poznatky, rád se poučím, člověk se učí celý život.Jablka jsem nemoštoval, udělal jsem kaši řepákem, a již včera po přečtení vašich názorů jsem cukroměrem naměřil hodnotu, ato v obou stovkách hobokách hodnotu 0-1. Zaujalo mě to samého, jelikož jsem kvas založil před 31 dny, a v místnosti /jsem na baráku/ mám celou dobu teplotu ve sklepení 16-17 stupnu. Tak již přemýšlím o pálení, Štáva v hoboku je cca mezi čtvrtkou a půlkou nádoby, což je docela hodně.Minulý rok jsem zakládal kvas ihned po sběru, resp.na druhý den, a štáva byla max. 1/4 nádoby ato v den pálení.-po 8mi týdnech.Pravdou je, že jsem k tomuto kvasu, jež momentálně mám přidal při zakládání vinné kvasinky.Budu rád i za vaše další názory a samozřejmě do diskuze napíšu výsledek, který z toho "vyteče". Děkuji, snad jen podotknu, že jsem z Podluží, jablka tedy taktéž, a již se těším na urodu ze stromu velkopavlovické merunky...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|