Myslím, že 5 kg medu bohatě stačí. Osobně jsem letos do moštu nedával nic, včely mi odešly na varoázu. Asi bych ještě změřil obsah glycidů cukrometrem a bude-li pod 2%, jel bych pálit. Nebo alespoň přenést sud do většího chladna (což půjde asi u 200 l sudu těžko).
Šest týdnů dávám kvasu intuitivně, mám jej totiž ve stodole, kde je chladno. 200 litrový kvas si dokáže jakž takž udržet teplotu sám.
Rád si přečtu, jak se Vám pálenka vydařila. Mošt z J. Grieve (aspoň toho mého) mívá o něco méně cukrů - kolem 10% Proto čekám na pozdnější odrůdy - Bláhova oranžová, Gustavovo trv., Vilémovo, Jadernička, kožeňáky všech odrůd, Kids Orange, aj. mají běžně 13% i víc. Plno jablek pro mošt mám ještě na stromech (po avizované vichřici zřejmě pod nimi), uvidím o víkendu.