jsem začátečníi - mám kvas asi 12 dní zaklétý vodou s cukrem a trnky rozdrcené. Včera jsem měřil cukernatost a má to už jen 6 - to kvasí moc rychle-že? je to velký problém? A ještě na povrchu kvasu se začíná tvořit takový nepěkný povlak - asi plíseŇ-mám to nějak odebrat, nebo co s tím?
Stalo sa mi to toho roku na merhhuliach (meruňkách). Zo dňa na deň sa mi urobil biely povlak na jednom sude, stiahol som to opatrne lyžicou dolu a rozmiešal kvas ale nepomohlo, druhý deň tam bol povlak zas, našťastie kvas bol hotový tak som radšej nečakal. Nie je to normálny jav, ja kvasy miešam a teda sa mi nikdy neurobí na povrchu plieseň a nemusím striehnuť kedy sa začne koláč prepadávať aby som odstránil hornú vrstvu. Toto bol prvý prípad ke´d sa mi to stalo. Našťastie to nemalo vplyv na výsledok. Ja by som odobral opatrne pleseň a rozmiešal to
Asi je postup sebrání správný, aby se to nešířilo, ale má laická úvaha, že bych to pak nemíchal. Všechnu plíseň asi neseberete, a teď se Vám to dostane do celého obsahu.