Kde sehnat malou pálenici



galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?)
3.6.2014 9:58

Děkuji za Vaši péči o můj rozhled, potěšilo mně to.Je mezi námi málo lidí, kteří pečují o blaho druhých;)Viděl jste seriál o letectví,který se jmenoval... "Vteřiny před katastrofou?

Samozřejmě si "provozovatel" musí dát pozor na pěnící kvasy a jiné záludnosti jako u "staré aparatury"...

Jakým zpusobem si provozovatel,nebo Vy dáváte pozor,aby vše nevybouchlo,když do kotle po uzavření nevidíte?Napadá mně,že vařák neplníte na plnou kapacitu,ale pouze do tří čtvrtin.

Aparatůry kde je nad destilačním prostorem klobouk, dom,(bezpečný prostor)lze při naplnění plné kapacity,a nastavení provozních podmínek destilace opustit pálírnu na nezbytně krátkou dobu(si na minutku schrupnout),bez toho, že až se páleník vrátí, nalezne vše naruby.A to i případě,ať už je to moderní stroj s raktifikační kolonou,či nikoli.

Každé ovoce nám poskytuje různý materiál s odlišnou mírou pěnicího efektu,a rovněž při zahřívání zápary vznikají u každé zápary uvnitř  vzduchové kapsy,v jejíchž důsledků zápary nabývají na objemu.

Jablka při zahřívání jejich kvasů nepění skoro vůbec, švestky při zahřívání zvětší svůj objem více.Jalovčinky, nebo černá jeřabina pění příliš moc.Po uzavření kotle už do něho nevidíte, a zvětšující se objem zápary z důvodů vznikajících vzduchových kapes, který nemá bezpečný prostor nad sebou(jako u toho kotle na obrázku),když se rozpíná, při nemožnosti jiného úniku hrozí explozí.Platí to u kteréhokoli kotle s poddimenzovaným prostorem, který je nad vařákem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   
host - 234.108 (?), 22.2.2014 14:57

Dobrý den,

sháním skleněné destilační zařízení (příp. laboratorní) do objemu cca 10 litrů. Mohl by mě někdo dopručit? Děkuji

Honza

   
jasek06 - (2) - 20.50 (?), 28.5.2014 11:31

Zdravím, kdyby měl někdo zájem objevil jsem tento aparát který splňujě veškeré dostupné(pro amatéry)  požadavky.

Kotel nerez je 50l vytápěn keramickým tělesem 2kW v nerezovém pouzdře.Kotej je opatřen výpustným kohoutem, nalevacím otvorem o 14cm, čidlem teploty a motrovým míchadlem.
Celková výška sloupce kolony je 100cm z cu trubky 54mm, vlastní náplňová kolona má 50cm a je naplněná skleněnými trubičkami . Nad náplní je redukcekde s čidlem teploty a refluxem ovládaný kohoutkem,  reflux přepadává trubkou přímo do středu náplnové kolony.Na hladině refluxu je umístěno skleněné oko na kontrolu hladiny refluxu.Za redukc í je trubka chladiče se spirálovým chladičem. Na Výstupu z refluxu je dochlazovací chladič.

K aparátu je řídící elektronika která ovládá výkon topení, regulaci teploty, ovládání míchadla, ovládání chlazení
Aparát se skládá:
Kotel 50l, spona kolony, kolona, skleněné trubičky, redukce s refluxem, trubka chladiče, chladič, dochlazovací chladič, míchadlo s motorkem, čerpadlo chlazení, řídící elektronika, 2x čidlo teploty

zde je foto.


      
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 28.5.2014 11:39

A kde ten bazmek má klobůk, dóm... ten henten si mám domyslét nebo co?Viete vy vůbec, že nekteré kvasy aj divoce pění?co když mi to přebuří, to pak budů  slivky seškrabovat aj zo steny u soseda...ale to až pak,...co sa vrátim z popáleninového oddělení traumatologického centra,odkud vám pošlu pohlednicu,a budu vehementně tvrdit,že jsem vařil čiperky povidla dle návodů-čili byl jsem naveden.

         
host - 93.77 (?), 3.6.2014 9:41

Vážený pane,

obávám se, že váš "rozhled" o vývoji destilačních aparátů skončil někde v době "předhadrové"... v chalupách na kotárech. Už i v pěstitelských palírnách, hlavně po roce 2000, se začaly zavádět nové destilační aparáty jednokotlové s rektifikační kolonou! Ty pálí již jen v jednom cyklu (o proti dvokotlové starší destilaci).

A k tomuto systému patří i aparát uvedený na fotografii. Samozřejmě si "provozovatel" musí dát pozor na pěnící kvasy a jiné záludnosti jako u "staré aparatury"... ale je to jen věcí cviku, času a trpělivosti, než si tento "přístroj" ošaháte... takže ty vaše připomínky jsou jaksi trochu mimo mísu...

Přeji hezký den.

            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 3.6.2014 9:58

Děkuji za Vaši péči o můj rozhled, potěšilo mně to.Je mezi námi málo lidí, kteří pečují o blaho druhých;)Viděl jste seriál o letectví,který se jmenoval... "Vteřiny před katastrofou?

Samozřejmě si "provozovatel" musí dát pozor na pěnící kvasy a jiné záludnosti jako u "staré aparatury"...

Jakým zpusobem si provozovatel,nebo Vy dáváte pozor,aby vše nevybouchlo,když do kotle po uzavření nevidíte?Napadá mně,že vařák neplníte na plnou kapacitu,ale pouze do tří čtvrtin.

Aparatůry kde je nad destilačním prostorem klobouk, dom,(bezpečný prostor)lze při naplnění plné kapacity,a nastavení provozních podmínek destilace opustit pálírnu na nezbytně krátkou dobu(si na minutku schrupnout),bez toho, že až se páleník vrátí, nalezne vše naruby.A to i případě,ať už je to moderní stroj s raktifikační kolonou,či nikoli.

Každé ovoce nám poskytuje různý materiál s odlišnou mírou pěnicího efektu,a rovněž při zahřívání zápary vznikají u každé zápary uvnitř  vzduchové kapsy,v jejíchž důsledků zápary nabývají na objemu.

Jablka při zahřívání jejich kvasů nepění skoro vůbec, švestky při zahřívání zvětší svůj objem více.Jalovčinky, nebo černá jeřabina pění příliš moc.Po uzavření kotle už do něho nevidíte, a zvětšující se objem zápary z důvodů vznikajících vzduchových kapes, který nemá bezpečný prostor nad sebou(jako u toho kotle na obrázku),když se rozpíná, při nemožnosti jiného úniku hrozí explozí.Platí to u kteréhokoli kotle s poddimenzovaným prostorem, který je nad vařákem.

               
jasek06 - (2) - 20.50 (?), 4.6.2014 9:55

Vážený pane, Přístroj je sestaven tak aby se v případě natlakování nic nemohlo stát. V horní části je odvětrání v případe přetlaku. Díly kolony jsou nasazeny suvně, tekže kdyby bylo opravdu nejhůře tak se rozpojí.Samozřejmě jako u všeho se musí dodržovat určitá pravidla, takže se kotel neplní plný ale cca z 3/4, jako u každého aparátu.Tři tyto aparáty již nějakou dobu pracují a popáleninové centrum ještě nikdo nemusel navštívit ani malování nebylo potřeba.

                  
SOSNA - (17) - 125.90 (?), 4.6.2014 17:11

Scháníme skleněný deflegmátor a chladič, tak na 50-100 l dá se koupit v obchodě?

                  
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 4.6.2014 21:55

Odvětrání v horní části je na pr**,když vám bublající slivky ucpou výstupní otvor,nehledě na skutečnost,že v místě odvětrání při destilaci zbytečně odchází aroma ovoce,které je v pálence velmi žádané.Zápara při vaření divoce bublá.Bubliny vymršťují kousky slivek nad hladinu, lehce se stane, že se výstpní otvor ucpe.Pak je to jak při laxírce, a ucpaném kon***íku... dlouho nic, a pak bum.

Co jsem říkal... plnou kapacitu vařáku jste nucen naplnit POUZE do 3/4.Kdyby byl nad vařákem klobouk, mohla se využít plná kapacita, a jste za vodou-čas+energie jsou drahé peníze, když jedete na elektřinu.

Díly kolony jsou nasazeny suvně, tekže kdyby bylo opravdu nejhůře tak se rozpojí...

nerozpojí(!),protože dříve bouchne vařák, protože má větší plochu v cm².Na každý centimetr čtvereční působí stejný tlak, ale plocha vařáku těch cm² má víc, než je plocha kruhu výstupní trubice.

                     
SOSNA - (17) - 125.90 (?), 5.6.2014 8:26

Na vařáku je nutno dodělat pojistný ventil, nějaká díra trubka a stačí zacpat korkovým špuntem

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.6.2014 8:47

nevím, proč by vařák měl explodovat, když většinou to profoukne přes chladič - pokud by selhal termostat a topení by obsah přehřálo. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika