Kalvados ako na to?
|
|
|
|
|
|
|
johan81 - (14) - 233.161 (?) 11.11.2009 22:19, zobrazeno: 65614x
Chcem spraviť kalvados, no neviem ako postupovať. Mám mlynček na jablka, no neviem či drť lisovať hneď, alebo ju nechať odstať v sudoch a lisovať po niekoľkých hodinách či dňoch. Mám aj žmýkačku a tak sa neviem rozhodnuť či lisovať, alebo žmýkať. Potom neviem čo ďalej s muštom a kvasom. Prosím o rady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 12.11.2009 9:59
Kvašením rozdrcených jablek se získá jabkovice s výraznějším podílem metanolu (slupky).
Nepravý Calvados se děla kvašením jablečného moštu na jablečné víno.
Pravý Calvados je ze speciálního druhu jablek a moštu z nich a stařením v sudech.
|
|
|
|
|
|
|
johan81 - (14) - 233.161 (?), 14.11.2009 22:43
Koľko litrov muštu môžem získať z asi tony jabĺk? Je veľký rozdiel medzi výťažnosťou lisovaním, alebo odstreďovaním v žmýkačke? Prepačte za ten "kalvados" v názve mojho prvého príspevku, viem že kalvados je názov alkoholu so špeciálnou prípravou, no "jablkovica" ma nenapadla...
|
|
|
|
|
|
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 147.34 (?), 15.11.2009 11:51
výtěžnost záleží na odrůdě jablek, jsou suchá anebo šťavnatá, ale co se týče kalvadosu, jablka bych jen sešrotoval, přidal 1kg cukru na 50-100 litrů a trocha kvásku.Dělat mošt kvůli pálení je namáhavé... jinak kvalitní lis je lepší než odstředění, ale zase je to energie a čas... dejte drtit, ale jablka čistá, bez hlíny, plísně,trocha otlučená mohou být... hodně zdaru
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
johan81 - (14) - 233.161 (?), 16.11.2009 19:45
Neviem čo je to za odrodu, u nás ich voláme "zimice", ale zbieral som ich tento štvrtok, týždeň predtým boli ešte na stromoch. Sú tvrdé, na chuť kyslé, ale sú to stromi staré viac ako 50 rokov. Ináč to množstvo je z dvoch stromov. Nemám toľko sudov, aby som mohol nechať kvasiť drť, ale tiež si myslím, že z muštu by to malo byť kvalitnejšie, nakoľko môj brat prepaľoval v jeden rok 50l vína a 200l mletého hrozna, bolo to z toho istého roka, a pálenka z čistého vína bola oveľa príjemnejšia na chuť. Niekde som tu raz čítal že ľudia odšťavujú v žmýkačkach, len by ma zaujímalo ake sú straty oproti lisovaniu. Ja som spravil mlynček na jablka minulý týždeň, jedná sa o válec s trňmi podľa mlynčeka s pred 30 rokov. Chystám sa to zajtra mlieť a žmýkať, takže uvidím.
|
|
|
|
|
|
|
johan81 - (14) - 233.161 (?), 16.11.2009 19:55
Mimochodom tohto roku, sa mi podarilo nazbierať 100l oskoruší, ale kvas je dosť hustý (ako rozmočený chlieb), nevie niekto či to mám pred pálením nejak zriediť, alebo vylisovať? Všetko to robím prvý raz...
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.34 (?), 28.11.2009 20:56
Zdravim vsetkych,
mam ten isty problem.Mam 100l velmi kvalitneho oskorušoveho kvasu. Dolial som 30l vody a dal do toho 2kg cukru.Stale je kvas velmi husty.Dnes je to 3 tyzdne co to kvasi. Moze mi niekto poradit ci som dolial dostatocne mnozstvo vody?A kolko ma oskorusovy kvas kvasit?Dakujem vopred za vase cenne rady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|