Poprvé jsem narazil na diskuse tohoto webu. Vidím, že pálení ovocovice je skutečná alchymie. Jen připojím svou zkučenost s jablky.
V roce 2001 vedl můj kamarád výkup ovoce. Podařilo se mu vykoupit od jednoho sběrače cca 1000 kg jadrniček. Zavolal mi, protože jsem doma měl několik 200L beček po dědovi. Podrtili jsme na "ježkovi", nepřidávali žádný cukr a nechali kvasit.
Výsledkem bylo 26 litrů jabkovice. Ano, necelé 3 litry na 100 kg jablek. Nechali jsme vypálených 62% alkoholu. Žádné ředění.
Nikdy před tím, ani potom jsem lepší pálenku nepil. Vůně i sladkost podobná moštu. I přes její sílu jí běžně pily ženy z naší rodiny, tak byla lahodná.
Dodnes nevím, jak se nám to podařilo. Snad mi to někdo z vás vysvětlí.