Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?



host - 45.252 (?) 
11.4.2012 16:11, zobrazeno: 39910x

Říjnový pořádně doslazovaný kvas(4kg cukru na 100L drtě) má ještě ted pořád 6% Brix(vzorky brány z různých vrstev kvasu)...V prosinci a lednu byl v teplotách kolem 0C, takže kvašení se zastavilo.V polovině února dán do tepla 15C a kvašení znovu pokračovalo, ted prakticky ustalo-uvolnuje se málo bublin CO2, ale koláč nahoře se nepropadá. Ještě před měsícem byl i chutí trochu sladký, ted již převládá mírná až střední kyselost. Ale při mnutí mezi prsty po uschnutí "lepí", takže ten cukr skutečně obsahuje. Ale již posledních cca 14dní se na koláči a v něm zjevně podle vůně rozjelo škodlivé kvašení- je cítit aceton s octovým nádechem. Refraktometr je zkalibrovaný na destilované vodě a při pokusu se slazenou limonádou o známém obsahu cukru, ukázal také přesný obsah dle etikety. Takže obsah cukru v kvasu je skutečně 6% Brix, což je cca 9kg cukru v 150L kvasu. Co s kvasem? Vypálit? Aby sice pomalu nedokvášel, ale současně z vrchu od koláče škodlivé octové kvasinky alkohol nepožírali, takže by to bylo šulnul, a ještě by se celý mohl znehodnotit-zoctovatět... Jaká je normální hranice na pálení u jabkových kvasů?? myslím že je poloviční, tj. cca 3% Brix...

Díky za fundované rady.

  
   
host - 220.205 (?), 11.4.2012 20:12

Rozhodně doporučuji kvas vypálit. slosar-petr@seznam.cz

      
host - 45.252 (?), 16.4.2012 15:15

Tak naštěstí zoctovatělý byl jen vrchní koláč, který se vždy vyhazuje. Nateklo mě ze 170L kvasu cca 21L jemné pálenky...)))

Kde se dají sehnat v malospotřebitelském balení chladnomilné kvasinky snášející vyšší obsah alkoholu nad 10%???

         
host - 220.205 (?), 16.4.2012 21:27

Zkuste kvasinky BS 10 chladnomilné á 20 g / 49,50 Kč. Kontakt: Vinařské centrum Velké Bílovice. Ovšem jestli snesou obsah alkoholu vyšší než-li 10% nevím, ale měly by. slosar-petr@seznam.cz

   
host - 208.55 (?), 25.6.2012 12:29

Dobrý den, u refraktometru je nutno odečíst procento necukrů ve Vašem kvasu pro odečet použijte tuto tabulku.

Petr Machala

      
host - 90.144 (?), 13.7.2012 21:50

Poprvé jsem narazil na diskuse tohoto webu. Vidím, že pálení ovocovice je skutečná alchymie. Jen připojím svou zkučenost s jablky.

V roce 2001 vedl můj kamarád výkup ovoce. Podařilo se mu vykoupit od jednoho sběrače cca 1000 kg jadrniček. Zavolal mi, protože jsem doma měl několik 200L beček po dědovi. Podrtili jsme na "ježkovi", nepřidávali žádný cukr a nechali kvasit.

Výsledkem bylo 26 litrů jabkovice. Ano, necelé 3 litry na 100 kg jablek. Nechali jsme vypálených 62% alkoholu. Žádné ředění.

Nikdy před tím, ani potom jsem lepší pálenku nepil. Vůně i sladkost podobná moštu.  I přes její sílu jí běžně pily ženy z naší rodiny, tak byla lahodná.

Dodnes nevím, jak se nám to podařilo. Snad mi to někdo z vás vysvětlí.

         
host - 220.205 (?), 14.7.2012 17:39

Myslím, že kdybyste použili 0,5-1% cukru, žádnou chybu byste neudělali, protože kvasinky potřebují ke svému množení nejen vzduch, ale i cukr. Výtěžek necelé 3 l 62%-ního destilátu se mi jeví jako hodně nízký. Takže jste museli ukončovat destilaci hodně brzy, proto tam nejsou žádné dokapové složky, ale domnívám se, že persistence (délka dochuti) nebude dostatečná. Je to tím, že tam musí chybět vyšší vonné i chuťově cenné komponenty. Předpokládám, že ze 100 kg jablek ideální zralosti by se mělo vyrobit nejméně 8 l 50% destilátu. slosar-petr@seznam.cz

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 14.7.2012 20:09

Já si to vysvětluju tak, že jablkovice byla možná právb proto tak dobrá, že z velkého množství jablek bylo málo pálenky (asi méně sladká jablka). Tudíž veškeré jablečné aroma z 1000 kg jaderniček se zkoncentrovalo do pouhých 26 litrů destilátu.

            
host - 45.252 (?), 6.10.2012 20:20

Mám jablečný kvas a vypadá to, že je po 4 týdnech zcela vykvašený. Cukernatost měřena optickým přesným refraktometrem.Počáteční byla 17%Brix a ted po 4 týdnech je 5,5%Brix. Kvas byl venku a již přestal téměř kvasit, ted jsem jej dal dovnitř, má se výrazně ochladit a také uvnitř bude mět stálejší teplotu i přes tu noc. Překvapilo mě jen, že podzimní jabka jsou vykvašená po 4 týdnech??? Zákvas přidán z 4deních vinných kvasinek, ale bůhví zda kvas skutečně kvasily ony a né divoké kvasinky. Při odečtení faktoru pevného podílu jablek - 2,5%, vychází tedy zbytková cukernatost před pálením na slušné 3% Brix.

               
host - 232.183 (?), 4.12.2017 12:20
Dobrý den, už po druhé mi pri vypálení kalvadosu nateklo prd. Měl jsem 400 litru macu a vyteklo mi 15 litru palenky. Daval jsem 1,5 kg na 50 becku. Kvas mi kvasil ve dvou 200 litrovych sudech. Slivovice je sice jemna a krasne voni, ale je ji malo. Vi nekdo proc nateklo tak malo? Nejake rady?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika