Destilační přístroj z Polska



host - 209.132 (?)
23.12.2014 16:19
Východočešství přece nemůže vadit. Nevidím žádný důvod proč by jste nemohl proto být na jižní Moravě u degustátorského stolu. Ale u sebe ten problém vidím. Nemám s podobnými akcemi žádné zkušenosti, na žádném koštu jsem nikdy nebyl, nikdy jsem se o ně nezajímal, nevím o nich zkrátka zhola nic. Jen, to, že něco takového existuje. Takže děkuji za pozvání k degustatorskému stolu, ale nemůžu ho přijmout - nemám na to zkušenosti... Max. bych mohl přijet se podívat a posedět a podiskutovat u "stolu konzumentského", někde v koutku... Ale i tak děkuji za pozvání. * Ještě bych se Vás chtěl zeptat jako zkušeného degustátora, co si myslíte o ovocných destilátech z lihovaru Žufánků? Tímto se omlouvám za odbočení od tématu, ale napadlo mně to v souvislosti s tím východočešstvím. Jak Martin Ž. začíná "školit" a válcovat tradiční výrobce tradičního Absinthe - švýcary i francouzy. I když některé byliny musí dovážet... Zbytek si pěstuje sám. A to i po tom, jak tento ušlechtilý destilát čeští výrobci ve světě svými nepitelnými hořkými maceráty a chemickými barvítky a způsobem výroby ho totálně zprofanovali... Vidím v tom jistou podobnost... Rafael. P.S. Já jsem původem z Valašského království.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 236.138 (?), 21.12.2014 18:14

Pane Šlosare, já nevám jak to myslíte...

Vážený pane Ing. Rafaeli, CSc. Tak vy nevíte? Hergot chlape 3x jste mě oslovil, abych tomu nešťastníkovi, co chce koupit ten polský šunt, ten nákup nerozmlouval! Udělal jste to 18.12 ve 4,43 a ve stejný den ve 22,30, Vy fakt snad nespíte?  A dále 19. 12. ve 12,21, no to zrovna obědvám.

S tou tabulkou v příloze jste se věru nemusel obtěžovat. Je to tab. 61 v monografii Gréger, Uher: Výroba lihovin, SNTL Praha 1974, str. 212. Tím jste mě trochu pobavil. Ale dál už to tak slavné není. Vyzýváte mě a to 3x ve Vámi výše citovaných příspěvcích, abych vysvětlil, proč je teploměr tak důležitý, ale když jsem Vás k odpovědi vyzval já, dostal jsem věru velmi trapnou odpověď (viz výš), že b.v. vody je vlastně 100 °C a kdo to neví? Nedodal jste, že při 760 mm Hg, ale to Vám prominu.

Také jste mě nařknul, že jsem úplně posedlý kolonou. Máte naprostou pravdu a víte proč? Je to jednoduché. Pomocí tohoto zařízení umím nejen zastavit, ale dokonce snížit teplotu par, které vycházejí z kolony, což při prosté destilaci není možné. Důsledek? Při zachování kvality destilátu (dále mé net. stránky), získám o 14 % více destilátu, což jednu nejmenovanou likérku na Moravě nesmírně zajímá a už to druhý rok realizuji na několika 3 m3 kotlech. Takže žádné další info.

Dále diskutujete problém kvality ovoce. Máte naprostou pravdu. Dle mého názoru na tom záleží min. z 65 % jaká bude kvalita budoucího destilátu. Jenže je tu společenský problém. Víte našinec z východních Čech ví, že když nepřijde žádná živelná katastrofa, tak durancie dozrají a mají 16 - 18 °brixi cukernatosti. Víc to prostě nedá, věřte mi to, jsem na světě déle než-li 60 let a vím svý. Ale na Horňácku, obecně na obou stranách Bílých Karpat (tedy i na Slovensku), když se zadaří, mají durancie 29 - 32 °brixi. Tak pane inženýre: "Kterým byste dal přednost?" Neříkejte, že nevíte. Chcete nám zakázat zakládání kvasů? Ani se o to nepokoušejte, protože další děje do toho také mají co mluvit! Rádi s manželkou jezdíme degustovat destiláty na Horńácko, to si tedy polijeme jazyk, rád bych Vás tam někdy potkal, víte, já myslím, že bychom mohli u jednoho stolu trochu sladit "noty" a nemuseli bychom si tak pracně "dopisovat" na tomto vláknu. Degustace ve Velké nad Veličkou je 30.1. 2015 asi od 17 hod. Věřte tomu, že pan MUDr. Miloš ví svý, ale kvalitou destilátů speciálně na této soutěži budete zaskočen, je skvělá. slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 210.53 (?), 22.12.2014 1:17
Žiju v jiném časovém pásmu:-)))) Od toho "nešťastníka", když se zajímal o ten polský hrnec, nemůžete čekat, že v brzké době bude stavět rektifikační kolonu. Musí začít od začátku od jednoduché, primitivní, destilace. A mé další psaní se neslo i v tom duchu. Že kvalitní destilát se dá získat i takovým způsobem. Co se týká, toho nešťastného teploměru, o něm jste začal Vy. Cituji: " Nechápete rozdíl mezi destilací a rektifikací. Prosím Vás, při destilaci, rozumějte "prosté destilaci" přechází zplyněná fáze v chladiči do kapalné a k čemu je Vám ten teploměr? Jeho vykázaným hodnotám samozřejmě nerozumíte..." * O 14% větší výtěžnost, to Vám neberu, nemám důvod Vám to nevěřit, ale za jakou cenu??? Navíc těch 14% nemusí být nutně odpad. Ale nerad bych sklouzl k diskusi jednoduchá destilace vs. rektifikační kolona. Ale když se tak chytáme za slovíčka: K čemu by byla likérce rektifikační kolona? Likérka je místo kde se vyrábějí likéry. Prostým mícháním hotového lihu s trestěmi nebo se tam maceruje. Místo kde se vyrábějí destiláty, ať pravé či průtahové, ovocné nebo bylinné jakož i likéry vyráběné teplou cestou se nazývá lihovar. Mimochodem u výrobků typu Absinthe, Gin, likérů vyráběných za tepla apod. je rektifikace nežádoucí. A pokud by si někdo chtěl vyrobit, předestilovat vodní párou z bylin apod. silice taky nemůže použít kolonu. * Vymlouvat zakládaní kvasů z jiných než jen z těch nejlepších surovin nikomu samozřejmě nechci! Myslel jsem to jen tak, že takoví výrobci jsou už předem znevýhodnění, že kvalitní vstupní surovina je základ a že žádná rektifikace, ani tou Vaší zázračnou kolonou, to už pak nezachrání! Rafael.
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 22.12.2014 10:33

Rafaeli, pan Šlosar má pravdu, tento přístroj není pro začátečníka a bohužel jeho omezení jej devalvují i pro použití pokročilým. Pro začátečníka je lepší dvoukotlová metoda.

Druhou otázkou je, jestli používání přístroje na průtahovou destilaci z již zdaněné suroviny je legální či nikoliv (u nás a jak je to v polsku)?

                     
host - 63.13 (?), 22.12.2014 11:47

... Pro začátečníka je lepší dvoukotlová metoda...

No nechci prudit, ale ten kotlík nemá "kolonu" jen "slintáček"... a jestli jej lze použít, tak jedině tak, že napřed předestilujete kvas, a teprve ve druhé fázi destilujete lutr. Tedy dvoukotlová destilace na jednom kotlíku...

A legálnost se zde přeci neřeší, to je mimo diskuzi... jinak polovina Moravy a Slezka tohle, v rámci tradice, stejně neřeší...

                     
host - 236.138 (?), 22.12.2014 19:49

Dobrá replika, ale rád bych Vás potkal u degustačního stolu a nebudete první se kterým jsem si na první dobrou "nesedli". Nestyďte se, všude mi na jižní Moravě vyhoví, záleží jen na Vašem programu. A to jsem východočech! PŠ 

                     
host - 209.132 (?), 23.12.2014 16:19
Východočešství přece nemůže vadit. Nevidím žádný důvod proč by jste nemohl proto být na jižní Moravě u degustátorského stolu. Ale u sebe ten problém vidím. Nemám s podobnými akcemi žádné zkušenosti, na žádném koštu jsem nikdy nebyl, nikdy jsem se o ně nezajímal, nevím o nich zkrátka zhola nic. Jen, to, že něco takového existuje. Takže děkuji za pozvání k degustatorskému stolu, ale nemůžu ho přijmout - nemám na to zkušenosti... Max. bych mohl přijet se podívat a posedět a podiskutovat u "stolu konzumentského", někde v koutku... Ale i tak děkuji za pozvání. * Ještě bych se Vás chtěl zeptat jako zkušeného degustátora, co si myslíte o ovocných destilátech z lihovaru Žufánků? Tímto se omlouvám za odbočení od tématu, ale napadlo mně to v souvislosti s tím východočešstvím. Jak Martin Ž. začíná "školit" a válcovat tradiční výrobce tradičního Absinthe - švýcary i francouzy. I když některé byliny musí dovážet... Zbytek si pěstuje sám. A to i po tom, jak tento ušlechtilý destilát čeští výrobci ve světě svými nepitelnými hořkými maceráty a chemickými barvítky a způsobem výroby ho totálně zprofanovali... Vidím v tom jistou podobnost... Rafael. P.S. Já jsem původem z Valašského království.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 23.12.2014 19:12

Pane Rafaeli, nikdo se degustátorem nenarodil. Rozpoznáte-li dobrou slivovoci od špatné, máte aprobaci dostatečnou. Těch 10 znaků, co chutnáte,  máte před sebou napsané na papíře, kdybyste si je náhodou nezapamatoval.

                     
host - 236.138 (?), 23.12.2014 23:30

Je to tak, degustátorem se jeden nerodí, tím se stává. Jak? Není to tak složité, nemusíte na to mít žádný papír, stačí když se presentujete takovými destiláty, kteří jiní degustátoři hodnotí dost vysoko, prostě je na ně vidět, není nutné vítězit. Jinak Vás ale zklamu, výrobky fy. Žufánek neznám. PŠ

                     
Humila - (26) - 75.64 (?), 8.1.2015 0:02

Přiznávám, že nejsem odborník abych zde mohl adekvátně diskutovat. Ale jezdím do palírny, která má kotel vyhřívaný plynem. A tak pro palírníka není žádný problém udržet teplotu kvasu v požadovaném rozmezí.

   
Humila - (26) - 75.64 (?), 7.1.2015 23:55

Jedná se o moderní "papiňák", loni jsem podobný, 6 l, u nás koupil za 1300Kč. Odvodní hadička je upevněna v jedné ze tří tlakových pojistek. vzhledem k tomu, že nemá míchadlo, tak při pálení hustrých kvasů bych doporučil ohřev ve vodní lázni.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika