Já to tak dělám cca 30 let, zatím mi to funguje. Do „víka“ mám navařený přívod st.vody tak, aby dopadala zhruba ke středu… připojuji hadici až tehdy, kdy potřebuji zbytek po destilaci zchladit, mám tam kohout … stačí ale i pouhý závitový špunt, či zátka na uzavření. Jen ta voda se nesmí pustit moc velkým proudem, prostě přiměřeně … to aby vám aparatura, po rychlém zchlazení, naopak nešla do "vakua" a někde se nezbortila... Při zhruba třetinovém přídavku proti množství co zbývá (lze to odhadnout z oddestilovaných podílů), je již teplota dostatečně nízká, aby se vařák mohl otevřít bez výrazného „odéru“.
Druhým způsobem je nechat vařák zchladnou do druhého dne, to když se nespěchá … no a jsou i jiné způsoby jak ten vařák vyprázdnit i bez otevírání... tož tak.