destilační přístroj
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.22 (?) 25.1.2009 12:08
Výroba režné
Recept: 20 kg cukru
100 l vody
14 kg žita
1 Kčs kvasnice
5 dkg kys. citronové
14 dní kvasit při t=20oC
lze opakovat 4x s jednou várkou žita
Upravený recept:
3 kg cukru
12 l vody
2 kg žita
0,50 Kčs kvasnice
7,5 g kys. citronové
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 74.2 (?), 12.3.2009 13:49
Vyroba pravej Režnej z raže a nie z cukru.
5kg naklicenej razi, zomelieme na mlynci na maso a odlozime stranou,
20 kg hrubeho šrotu z raže zabríme v 50 litroch vriacej vody v 120 L sudku z plastu, byvaju modrej farby.
Riadne to premiesame najlepsie vrtačkou alebo neako latou alebo varechou az vznikne kaša. po chvíli do tejto hmoty vlejeme 30 L studenej vody na znizenie teploty. stále miešame a asi po pol hodine pridame 5 kg zomletych klickou riadne to znova premiesame, snazime sa teplotu hmoty dostat na 28 stupnov Celzia a preto sudok nechame ofukovat ventilatorom a miesanim vrtackou znizujeme teplotu. Toto trva dost dlho v lete to trva dlhsia ako v zime. Ked ma kvas 25 stupnov celzia pridame do kvasu 5 kociek kvasnic a jednu polievkovúä lyzicu cukru, a znova vsetko riadne premiesame. Davame pozor aby nam to nevykypelo, sud dame na teplejsie miesto asi na 7 dni. Sud zabalime do handry na udrzanie stalej teploty kvasu a aby nam neprechladol. Ak sa po siedmych dnoch na vrchu suda objaví voda a nieje tam uz pena a do nosa pri čuchnutí nám nerazí oxid uhlicitý a voda je kyselá, hned bez vahania kvas palime v dvojplášťovom kotly nikdy nie v jedno plastovom lebo navarite lepidlo a vsetko vam prihorí, vypalenu vodku samozrejme druhy alebo treti krat prepalime.
Výdatnosť zo 100kg raže t.j. cca 400 litrov kvasu je 50-60 litrov, 50 stupnovej ražnej. Takto sa da vyrobit aj kukurica, jačmen, pšenica. Podobným sposobom sa dá vyrobit kvalitný repačik z úrody cukrovej repy našich kolchozníkov, ktorí nechcú platit nájom za pôdu.
Takto si ju vyrabame pre vlastnu potrebu a nie na kšeft, na zdravie IGIPOP
P.S najlepsie sa pije repáčik, režná aj slivovička z riadneho 0,5 cl poldecáka šenkového typu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.38 (?), 26.9.2010 14:03
takto vám sice vykvasí žitné "víno", ale zkvašené nebude to žito. Žito jako každé obilí) obahuje škoby (nikoliv cukry) a škroby nejsou přímo kvasitelné, kvasinky neumějí škroby konzumovat.
Obilí se musí pařit, pařením se škroby rozloží na cukry a cukry pak jdou zkvasit. Více podrobný postup ale neznám.
|
|
|
|
|
|
|
host - 200.181 (?), 21.7.2013 17:16
Milý pane, tím,že se obilí propaří, nerozložíte škroby na zkvasitelné cukry.Na to je třeba amyláza a amyloglukozidáza, prostě pivovarnickým způsobem rozštěpit polysacharidy na jednoduché cukry.Tomu propaření nevěřím ani trochu... Žito se tam dává jen kvůli aroma, i když ho tam je taky pramálo... No jistě, ovoce je ovoce... No jo, ale co když to pomrzne, nebo dojde???Zlaté žito.
|
|
|
|
|
|
|
host - 230.5 (?), 18.10.2010 19:46
14dni je hrozne malo, chce to aspon 8 tydnu.j.
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 10.1.2007 19:30
No tak ceny dost vysoké. V naší zemi je ale spousta kutilů, dokáží vyrobyt cokoliv. Viděl jsem už ledacos ale nepamatuji se kde. Mám úplný výpadek paměti. To nejmenší byl papiňák, potom hliniková konev na mléko a to největší prostě předělaný nerezový sud 50l na pivo. Protože se jednalo o jednoplášťové, bylo třeba ohřívat přes vodu aby se nepřipálilo. Jinak by tam muselo být míchání a to už je dost složité. Potom jsou takové ruské lavorovice, ale to se toho asi hodně stratí. Teď vyšla kniha Domácí vina, piva, likéry a medovina. Z nakladatelství GEN. Ty vína jsou tedy okopírované z knížky která vyšla v roce 1966. Něco se tam člověk dozví. Už vím kde jsem to všechno viděl, asi tak v roce 1990-1995 byla v Turnově v muzeu výstava na toto téma. Bylo to moc pěkné, co kde komu zabavili. Ty různé nádoby a chladiče. Uvařit se to dalo ale v čemkoliv uzaviratelném, hlavně asi záleželo na deflegmátoru a potom už jen ochlazení. VašekB
|
|
|
|
|
|
|
host - 26.238 (?), 10.1.2007 19:41
Já jsem na 120 bečku použil asi zhruba 12 kg obilí,12kg cukru,kvasnice za 2-3 kačky.Někdo přidává 2kg citronů.
Postup:
1-obilí se propere(je v tom hroznej bordel),do bečky
2-rozpustíme cukr ve vodě,rozpouštěl jsem v horké vodě,do bečky
3-připravíme kvasnice(ženský znaj-vlažná voda,trochu cukru),do bečky
4-někteří přidávají na plátky nařezané citróny bez kůry
5-dolijeme vodu(asi 10cm od vrchu)
Kvas by měl zrát asi 6 týdnů,ale to záleží na teplotě,takže u mě to bylo tak 8.Pokud jdou bubliny,tak ještě vydržet.
Pálí se jen šťáva bez zrní.Zrní se opět zalije vodou s cukrem ve stejném množství.Celý proces se opakuje celkem 3x.
Takže čekáme na akce a kupujeme pouze cukr.Pozor na ty kvasnice,nesmí přijít do horké vody,jinak se zničí.
Jestli jsem na něco zapoměl,tak se omlouvá.Návodů je mnoho,proto i tento může mít nějaké odlišnosti.
Ředíme na 50,51 kojeneckou vodou.Takto byste měli vyrobit asi 10-12litrů.
Nevím jestli je toto návod na žitnou,protože já jsem použil pšenici.V podstatě se prý dá použít cokoliv co kvasí.(chleba,brambory aj.)
Hodně štěstí a litrů při pálení.
Pokud máte jiné návody,tak se připojte.díky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 82.68 (?), 10.1.2007 20:27
Díky za recept: rád ho vyzkouším protože u nás již. Čech švestek tolik nemáme a hlavně později dozrávají, někdy vůbec nedozrají. Jinak k těm kotlíkům, já si ho nechal svařit z nerezu (dvouplášť) 80l s výpustí, mícháním + chladič od Simaxu (sklo). Pravda je, že je to drahá záležitost, ale když teče a je dobrá tak to člověk přejde a také jsou tu další sezóny. Všem co nyní destilují přeji mnoho úspěchů. S pozdravem
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 10.1.2007 21:21
Také jsem slyšel, že je dobré použití kotlů z vojenských polních kuchyní. Dnes tyto výprodeje jsou dost, Ostroměř, u Mnichova Hradiště asi dvoje aaa... Kotle byly jak jednoplášťové tak dvouplášťové s glycerinem. Taky nerez, no nádhera. Ještě si to pamatuji, ale obsah už ne. Asi 50l. Tedy pro velkého paliče. Máme to tu ale téma velice ožehavé, a přitom tak zajímavé. Já se tedy přikláním k vínům, měl jsem výborné z rýže. I tak jak popisujete ,,žitnou" určitě i z rýže by byla vynikající pálenka.
Tedy recept pro víno: 10litrivý demižon, 1kg rýže která se jenom opláchne vodou, 2-4 citrony bez slupek a jader, 2,5kg cukru. No a vždy si dělám zákvas z ušlechtilých kvasinek které se koupí v drogerii. Dávat kamkoliv kvasnice považuji za projev starších lidí. Doufám že jsem jich moc nerozzlobill. VašekB
|
|
|
|
|
|
|
host - 26.238 (?), 11.1.2007 15:14
No pokud se týká mě,tak nerozlobil,protože jsem určitě mladší než vy a za další,prodávám jak jsem koupil.Samozřejmě,že se mohou použít sušené kvasinky,ale ty se dávají spíše do vín jak píšete.Já jsem je koupil jednou-sáček 10kčx5 je navíc 50 korun.Já je už nepožívám,prostě jdu do ledničky a většinou pár kostek kvasnic za 3kč najdu.Taková perlička.Jeden chlap z práce to blbě pochopil a rozpustil tam 2 celé kostky kvasnic(asi 2 kg).Si dokážete představit jak mu ta bečka pochodovala.
Pokud jste si nevšiml,tak recept na vaše víno je téměř stejný,jako můj.V podstatě MY co pálíme slivovici přepalujeme Vaše víno.Psal jsem,že do kvasu se místo žita může dát téměř cokoliv,známej pošrotoval třeba kukuřici,nebo řepu,no a vy dáváte rýži.(Líh se vyrábí z cukrové řepy, cukrové třtiny, pšenice, ječmene, žita, kukuřice, rýže a dále z bobulí a různého ovoce obsahující cukr.)
Do receptu jsem uvedl 12 kg cukru,ale někteří dávají i 20kg.A dávají méně zrní,třeba jen 6kg/100l.Samozřejmě nateče víc.Někteří ještě přidávají povidla.(na 100l asi 2 kg),pro někoho další výdaje,pro někoho lepší chuť.
Nakonec se může do konečného výrobku dolít pár ml kofoly,sice se trochu zabarví,ale chuť není špatná(hlavně pro ženský),nebo se přidávají různé chuti trestí,nebo do flašky přidáme sušenou švestku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|