destilační přístroj
|
|
|
|
host - 197.237 (?) 12.11.2007 21:39
Děkuji za užitečné rady. Ocet jako slabá kyselina bude na uhličítan měďnatý ( neboli měděnku) platit.. Myslím, že měděný chladič má většina domácích paličů díky snadné dostupnosti materiálu a výrobě. Skleněný chladič by byl chemicky ideální, v běžných podmínkách je ale hodně zranitelný. Nerezový by byl skvělý, jenže sehnat materiál a vyrobit ho není vůbec jednoduché. Takže problém měděnky v destilátu, bude určitě častější, než si jsou přátelé paliči ochotni přiznat..
Co se týká jedovatosti měděnky, o které zde také byla řeč, dovolím si ocitovat Wikipedii.
"Doporučená denní dávka mědi v potravě by se měla pohybovat kolem 1 miligramu, ale ani dávky až k 0,1 gramu organismu neškodí. Potraviny bohaté na měď jsou např. játra, kakao, ořechy, houby, korýši a měkkýši.
Nedostatek mědi se projevuje anémií (chudokrevností), zpomalením duševního vývoje a zhoršením metabolismu cukrů. Dochází ke ztrátě pigmentů a vypadávání vlasů, k poruše tvorby a kvality kostí a vaziva.
Přebytek mědi je u zdravých osob možný pouze po požití minimálně 250 mg mědi současně. Při požití tohoto množství mědi, se měď již začíná projevovat jako jed a působí, stejně jako těžké kovy - olovo, rtuť, jako nevratný inhibitor enzymů. Při požití mědi v množství mezi 0,25 - 2 gramy, může měď způsobit vážné zdravotní problémy a vyvolat vážná onemocnění. Při požití mědi většího množství než 2 gramy může nastat akutní otrava mědí a smrt. Otravy mědí jsou však vzácné, protože měď v potravě má nepříjemnou chuť, která ji činí nepoživatelnou."
Takže to není až tak zlé když se nějaká měděnka do destilátu dostane v nepatrném množství, které se na chuti neprojeví. Jen ta modrozelená vrsvička na dně láhve (nebo spíše jen potah) nepůsobí pěkně..
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 95.205 (?), 12.11.2007 16:55
Rád bych věděl, zda by se na míchání dal použít motorek ze stírače, zda má optimální otáčky, které by na to stačily a zda by to zatížení po dobu asi 3 hod. vydržel. Či má někdo jiný nápad jak tento problém vyřešit? Díky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.231 (?), 13.11.2007 14:30
Jak už jsem psal výše, kolega má motorek ze stěrače pro karosu a míchá mu asi 6 sezónu a to bez problému, otáčky jsou akorát.
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.91 (?), 11.11.2007 19:50
Něklikrát zde bylo řečeno, že z měděného chladiče se do pálenky dostává měděnka. Věřím tomu, dostal jsem od známého z Moravy slivovici (výbornou), ale po asi 3 měsících se na dně láhve objevilo trochu modrozelené usazeniny. Domnívám se, že se jedná právě o měděnku. Můžete prosím poradit, jestli se dá odstranit prostou filtrací a jak jejímu vzniku předcházet? Stačí třeba propláchnut chladič a měděné potrubí octem? Za rady předem děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.5 (?), 12.11.2007 9:21
Známý po vypálení natře vnitřek kotle vapenným mlékem (hodně
naředěné vápno), vápno nechá protéct i chladičem, nechá uschnout a uloží. Vápno
zabraňuje oxydaci – vzniku měděnky. Po roce začíná tím, že do 100l kotle dá 2l
octa a nechá vařit až z chladiče letí asi 5 minut octová pára. Samozžejmě chladič
nesmí být chlazen, jinak by pouze vytékal zkapalněný ocet. Po této procedůře je
kotel a určitě i chladič jak ze zlata, vápno je pryč a měděnka ještě nevznikla.
Potom pálí co možná nejrychleji, většinou přes víkend a při tom měděnka nevzniká,
ta vznikne, když kotel „stojí“ aspoň dva dny. Nevím, jestli vaše usazenina je měděnka, ale já bych to
místo filtrace jen opatrně stočil a zbytek s kalem nechal na mazání kolen.
T.
|
|
|
|
|
|
|
host - 197.237 (?), 12.11.2007 21:39
Děkuji za užitečné rady. Ocet jako slabá kyselina bude na uhličítan měďnatý ( neboli měděnku) platit.. Myslím, že měděný chladič má většina domácích paličů díky snadné dostupnosti materiálu a výrobě. Skleněný chladič by byl chemicky ideální, v běžných podmínkách je ale hodně zranitelný. Nerezový by byl skvělý, jenže sehnat materiál a vyrobit ho není vůbec jednoduché. Takže problém měděnky v destilátu, bude určitě častější, než si jsou přátelé paliči ochotni přiznat..
Co se týká jedovatosti měděnky, o které zde také byla řeč, dovolím si ocitovat Wikipedii.
"Doporučená denní dávka mědi v potravě by se měla pohybovat kolem 1 miligramu, ale ani dávky až k 0,1 gramu organismu neškodí. Potraviny bohaté na měď jsou např. játra, kakao, ořechy, houby, korýši a měkkýši.
Nedostatek mědi se projevuje anémií (chudokrevností), zpomalením duševního vývoje a zhoršením metabolismu cukrů. Dochází ke ztrátě pigmentů a vypadávání vlasů, k poruše tvorby a kvality kostí a vaziva.
Přebytek mědi je u zdravých osob možný pouze po požití minimálně 250 mg mědi současně. Při požití tohoto množství mědi, se měď již začíná projevovat jako jed a působí, stejně jako těžké kovy - olovo, rtuť, jako nevratný inhibitor enzymů. Při požití mědi v množství mezi 0,25 - 2 gramy, může měď způsobit vážné zdravotní problémy a vyvolat vážná onemocnění. Při požití mědi většího množství než 2 gramy může nastat akutní otrava mědí a smrt. Otravy mědí jsou však vzácné, protože měď v potravě má nepříjemnou chuť, která ji činí nepoživatelnou."
Takže to není až tak zlé když se nějaká měděnka do destilátu dostane v nepatrném množství, které se na chuti neprojeví. Jen ta modrozelená vrsvička na dně láhve (nebo spíše jen potah) nepůsobí pěkně..
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.124 (?), 13.11.2007 20:05
Zdravim vsechny, chci si udelat kotel na paleni z 50 litroveho sudu na pivo, nemohl by mi nekdo poradit jak na to? Neznate nekdo nahodou nejaky odkaz kde by byla podabna aparatura vyfocena? Budu na to muset udelat michani? Prosim poradte nekdo, za jakoukoliv informaci budu vdecny. Diky moc
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 13.11.2007 23:19
Viděl jsem takto udělaný. Nahoře ho nechal odříznout flexou, potom navařit límec s dírama pro šrouby průměr 8mm. Navrch přiklopený jakýsi trychtýř se stejným límcem a dírami. Samozřejmě mezi sebou měl těsnění a docela mě překvapilo jak rychle bylo vše rozšroubované a odkryté. Samozřejmě nahoře v trychtýři vývod s deflegmátorem a chladič. Také míchání z motorku stěračů, trafo z noutbuku. Sud byl v druhém plášti s vodou a ležatě na spodku dvě tělesa z bojleru pro výběr síly ohřevu. Vše chodilo spolehlivě a v pohodě. Jediné co se mi zdálo náročné, to energetické zatížení. No ale využíval nočního proudu a tak zase pohoda a bez rovnoměrného přikládání. Ještě kvas který byl už hotový musel vybírat třebas hrncem, ale také to šlo rychle. Takovýchto pár po okolí viděl, a tak si ho přímo vyšperkoval. Nechyběly kolečka, jističe, izolace, teploměry i nátěr. VašekB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.124 (?), 14.11.2007 14:44
Mylsite si, ze je michani nutnost? Chci to udelat pokud mozno co nejjednodussi co to pujde, nemam v planu delat to dvouplastove, jen chci udelat dvojite dno a topit pod tim plynovym horakem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 14.11.2007 18:15
Prý při míchání je mnohem větší výtěžnost. Docela tomu věřím, protože z husté kaše odspodu když se má destilát prodrat, asi to trvá. Slyšel jsem, že někdo má jen ruční na kličku, a když zatočí, hned je vidět větší tok z chladiče. Ještě jsem zapoměl v příspěvku napsat, že venkovní obal byl z bojleru. Jinak já jsem názoru, když něco dělám, tak pořádně. VašekB
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.98 (?), 15.11.2007 6:05
Pokud máte jednoplášť je míchání nutné, teda pokud nechcete nic připálit a nebo destilovat jen šťávu, v tom případě nepotřebujete míchdlo. Už jsem viděl na dně kotle něco jako napařovátko na knedlíky, kdy řídké proteče a husté se drží na sítku, ale v některý případech se to připalovalo, to pak vyřešil písek na dně. No myslím si, že míchadlo je nutnost, ať už na motorek a nebo na kliku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|