destilační přístroj
|
|
|
|
host - 58.154 (?) 5.12.2008 10:47
Při prvním pálení se úkap ani dokap neřeší, pálí se, dokud neteče nějakých 10-12%
Při druhé destilaci je třeba dbát na to, aby náběh nebyl příliš rychlý a nedošlo ke smíchání úkapu s jádrem. Pro správné oddělení úkapu je třeba, aby náběh byl pomalý a úkap jímat do jiné nádoby než jádro. Okamžik kdy přestat jímat úkap je závislý na kvalitě kvasu a osobně ho chutnám naředěný asi v poměru 1:10 s vodou, kdy pachuť hodně vynikne. Při náplní kotle 50l lutru je někdy úkap jenom 2dcl a jindy víc než litr.
Lutr ředím s vodou vždy, když je víc než 30%, dá se ještě naředit na 25%, ale níž nikdy nejdu. Důvod je ten, že pak má proces pálení velice dlouhý konec, a jádro má malý obsah alkoholu kolem 60-65%. Naopak při velké lihovitosti je zase dokap hodně krátký a velmi špatně se odděluje. To ovšem záleží na typu kotle a jeho zesílení.
Zbytek se může přidat do další várky, třeba klidně i v příštím roce, ale nepřidává se do kvasu, ale lutru. Má to ale za následek zdvojnásobení „svinstva“ v dokapu a musí se často skončit dřív. Tento zbytek se už pak taky nenechává pro další použití, může se tedy vždy použít jen jednou.Jinak by docházelo ke znásobení nežádoucích látek.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.154 (?), 5.12.2008 10:47
Při prvním pálení se úkap ani dokap neřeší, pálí se, dokud neteče nějakých 10-12%
Při druhé destilaci je třeba dbát na to, aby náběh nebyl příliš rychlý a nedošlo ke smíchání úkapu s jádrem. Pro správné oddělení úkapu je třeba, aby náběh byl pomalý a úkap jímat do jiné nádoby než jádro. Okamžik kdy přestat jímat úkap je závislý na kvalitě kvasu a osobně ho chutnám naředěný asi v poměru 1:10 s vodou, kdy pachuť hodně vynikne. Při náplní kotle 50l lutru je někdy úkap jenom 2dcl a jindy víc než litr.
Lutr ředím s vodou vždy, když je víc než 30%, dá se ještě naředit na 25%, ale níž nikdy nejdu. Důvod je ten, že pak má proces pálení velice dlouhý konec, a jádro má malý obsah alkoholu kolem 60-65%. Naopak při velké lihovitosti je zase dokap hodně krátký a velmi špatně se odděluje. To ovšem záleží na typu kotle a jeho zesílení.
Zbytek se může přidat do další várky, třeba klidně i v příštím roce, ale nepřidává se do kvasu, ale lutru. Má to ale za následek zdvojnásobení „svinstva“ v dokapu a musí se často skončit dřív. Tento zbytek se už pak taky nenechává pro další použití, může se tedy vždy použít jen jednou.Jinak by docházelo ke znásobení nežádoucích látek.
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.238 (?), 14.12.2008 0:28
Zajímalo by mne jek vypadá ten oddělovač úkapu (co je ve vnitř) a jakou má účinost
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.234 (?), 16.12.2008 8:53
Ten odkalovač je riešený hadom vo vnurty.,ktorý je postavený zvysle. Na každom skrútení na spodu sú dierky, cez ktoré prepadaá metyl, nakoľko etyl je ľalký a preteká trubkami ďalej.
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.103 (?), 18.12.2008 10:10
Dobrý den pánové konečně jsem dočetl celé fórum a měl bych pár otázek mám dvě nerezové bečky jednu velkou a jednu malou moje představa je že tu malou navařím na tu velkou a vznikne my vlastně kotel o velikosti asi 80L takže budu moct pálit 50L v pohodě navrch udělám asi 20cm doom, bude to oplášťované a v plášti bude olej a tet bych se chtěl zeptat jak daleko ten plášť udělat jde my o to kolik tam bude oleje když tam bude trochu oleje tak se to rychle ohřeje a bude se to dobře regulovat nebo více oleje a zase to bude dobře držet teplotu ale zas to bude mýt velkou setrvačnost třeba 1cm od beček v tom si nejsem jist jeden říká víc oleje druhý zas že to nepůjde regulovat fakt nevím a další věc chtěl bych to ohřívat PB ale nevím jaký má mít výkon jestli bude stačit rozdělat vařič který má 1400-2000W nebo koupit rovnou něco takového jako je Průmyslový vařič Meva TRINO - má to špičkový víkon 7,5Kw a rovnou to má i podstavec na postavení hrnce chladič mám nerezový spirálový namotaný asi na 25cm a 9 závitů vnitřní průměru je asi 10mm nebo 12mm to by mohlo stačit na ten kotel. pak jsem slyšel že v tom chladiči se ty páry musí chladit pomalu (prý když se to podchladí moc rychle tak to prý taky není dobré pro ten alkohol) s toho chladiče musí nahoře odtékat teplá voda a dole úplně studená jinak to prý stojí za h…o je to pravda a ještě bych si chtěl ujasnit s toho klobouku (tzv doom) bude vystupovat trubka a tet zas nevím jaký průměr a délka jedná se o jednoduchou kolonu (na refux nebo jak se to píše to když tak potom předělám) jak vysoko s tou trubkou jaký má mýt průměr v knížkách je vyfoceno jedna směřuje nahoru druhá je rovně a ta třetí směřuje dolu a pak do hladiče co je nejlepší známej mi poradil že ta trubka má směřovat nahoru pod uhlem 7 stupňů asi 1m a pak hned do chladiče nezlobte se je to moc otázek najednou ale byl bych vděčný za jakoukoli kritiku a hlavně radu třeba jako to nedělej udělej to tak je tu pár přispěvovatelů do diskuze kteří tomu opravdu rozumí nerad bych dopadl pokus omyl nebo se slepeckou holí předem děkuji nebo jestli to nechcete viditelně tak mi pošlete meila vatapis@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.130 (?), 10.1.2009 18:56
Ještě jsem vše nedočetl, ale výborné téma... Jen někdo psal, že lze pálit alkohol z brambor. Ale pokud se nemýlím tak ja to podobné jako s tím obilím... Tedy nejdříve by se musely rozložit složitější cukry (převařit v papiňáku:)), nebo tak něco:) Je to tak?
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.6 (?), 11.1.2009 19:08
Zdravím všechny domácí kutily.Je to bída skoro jak za války, kdy můj děda pálil z řepy ale dožil se 84 roků.Asi to nebude tak špatný.Já jsem se chtěl zeptat jestli někdo nemáte skušenost se starýma zavařeninama, jako broskve, merunky,různé jammi.Mám toho asi 70l.a rád bych to nechal skvasit.Jenom nevím jestli tam přidat nějaký kvasnice a případně kolik.Díky za všechny názory a rady.
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 13.1.2009 0:00
Také jsme to tu probírali, z kompotů marmelád a podobných zavařenin je bezvadná pálenka. Toto vše po zmíchání a ochutnání bych ještě zředil vodou, protože by všechen cukr nevykvasil a také proto, že kvasinkám se v hodně sladkém špatně daří. Každému doporučuji zakoupení ušlechtilých kvasinek v drogerii a udělaní zákvasu podle návodu. Takto jsem udělal před více než dvaceti pěti lety tu nejlepší pálenku. VašekB.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 169.122 (?), 25.1.2009 15:27
pravá moravská slivovice.za prvé --- 40q žita z maďarska
za druhé --- 1/2 litr.trestě z Francie
za třetí --- vykoupen veškerý cukr v hyperobchodech na celé Moravě
za čtvrté --- chvála od čechů na moc dobrého kamaráda který mu určitě prodal tu nejlepší slívku kterou měl pro sebe
za páté --- každý kdo takhle doma pálí je nezaměstnaný a za vraty mu stojí novej traktor do vinice a mercedes víto na rozvoz tak vzácného moku na šmelinu z příjmem 100 tis.měsíčně protože mu to vynáší nerezová kolona okolo půl míče, kterou by mu záviděl i jelínek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|