destilační přístroj
|
|
|
|
|
|
|
|
oljitbur - (12) - 113.29 (?), 12.9.2007 10:11
fajn - dík za informace, není nad zkušenost. Když zmiňujete senzorické vady navodím ještě další téma a to jejich eliminace dalším přepálením - zahřátí již hotové pálenky na teploty okolo 60 stupnů, kdy se mají i některé přiboudliny odpařit a pálenka také prakticky vyzraje... Jakási forma staření - ultrazvukem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.231 (?), 12.9.2007 10:55
To stáření opětovným zahřátím destilátu na 60°C jsem zkoušel, ale slivovice se zakalila. Destilát byl naředěný na 52% a ohříval jsem ho v měděném kotli, nevím proč došlo k jeho zakalení, tak raději už jen nechávám odležet v demižonu zaplněném do 2/3, tak aby měla pálenka dostatečný plochu pro styk se vzduchem.
|
|
|
|
|
|
|
oljitbur - (12) - 113.29 (?), 13.9.2007 10:36
Zdravím a díky za názor na další ohřev. Nemám to z vlastní zkušenosti, ale po diskusi s kolegy nad příčinami zakalení by mohl být problém v tom, že pálenka byla zřejmě naředěna vodou (jakou vodou ředíte..). Nedošlo však po jejím odležení k samovolnému vyčistění..
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.231 (?), 14.9.2007 12:54
Ředím neperlivou balenou pramenitou vodou s nízkým obsahem minerálních látek. K jejich vysrážení docházi vyjímečně, ale když se tak stane, tak stačí pálenku podchladit a poté přefitrovat. Používám kávový filtr pro překapávanou kávu a sedimenty to bezpečně odstraní. To zakalení po zahřátí ale nebyl sediment, nakonec se to podařilo odstranit až další destilací. Naštěstí už čerstvou pálenku nemusím pít, protože mám vytvořený archív z minulých let a čerstvá má tak čas na přirozené stárnutí v demižonu.
|
|
|
|
|
|
|
oljitbur - (12) - 113.29 (?), 14.9.2007 14:47
Ano k tomu není co dodat, postupujeme stejně. Když zmiňujete archiv, není ročník jako ročník, přesto považuji vrchol pálenky v období 3 -5 let od vypálení (uložena ve skle pod korkem) Pokud je starší, zdá se mi, že je to spíše k horšímu... díky za názor.
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.99 (?), 15.11.2007 19:39
Zdarec tady popisované uhlí je určitě uhlí aktivní a né živočišné, aktivní uhlí = čistý uhlík, který na sebe váže pachy a chemikálie stejně tak čistí vodu pro akvarijní účely tedy seženeš ho v každém lepším obchodě s rybkami, je dost drahé ale vydrží dlouho. Stejně tak se dají objednat katexy pro ionoměnící cyklus a změkčení vody pro ředění pálenky. BoBo
|
|
|
|
|
|
|
host - 68.57 (?), 11.9.2009 9:28
hmm tak to bych se na ultrazvuk vykašlal, dobře vypálená se nemusí nijak extra, krom filtrace upravovat.pokud tam cítíte předky je to blbě vypálené a může to být i škodlivé.Vypálit ještě jednou nebo to nechat na roztápění grilu.
neříkám že ze špatného kvasu udělám dobrou kořalku, ale aceton v ní cítit nemůžete, jestli to ovšem nepálil nejaký soudruh z ukrajiny v lavoru.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.21 (?), 5.9.2007 22:54
Tak chladic ciste kulickovy je dobry, ale nemusi se tam schladit vsecna para, take se vetsinou pouziva jako zpetny, ma snadny pruchod pary a neklade skoro zadny odpor. Para se zde srazi tim ze se rozpina a zase smrstuje, take ma ruznou rychlost proudeni. Spiralovy chladic je jako sestupny a pouziva se na urcite mnozstvi pary proc oba kombinovat? Kulicky srazy vetsi mnozstvi pary, davaji se dve a i tri na zacatek. A pak zbytek dojde ve spirale. Tam pak staci jen par zavitu, kdyby se pouzila jen spirala, tak mnozstvy pary, ktere by se tam muselo vejit, by vyvolavalo zbytecny tlak a vysokou rychlost takhle kulicky odeberou hlavni napor. Je dobre i pri vyrobe pamatovat jake mnozstvi chceme varit, podle toho volime i prumer spiraly a i pocet kulicek. To same delame z deflegmatorem. Nemuzeme chtit po chladici, ktery je na 5L banku (9mm-spirala, 9mm olivky, prumer deflegmatoru 32mm a delka 300mm), aby uchladil a byl stejne vykony na 10-20-ceti litrovy zavarovaci hrnec... je dobre si nechat vyrobyt u nekoho, kdo rozumi a zna problematiku.. ten zvoli i spojku a nejlepsi je udelana v kuse a ne se zabrusy, to pak rozlamete.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 47.196 (?), 10.9.2007 18:04
No tak koštni... stačí 2dcl a zjistíš,jestli v tom něco je... normálně udělej pokusný výpal. Hlavně si hlídej teplotu. Do 80°C všechno stranou a tamto, to už uvidíš... mě se to stalo, když známej přinesl švestky... taky normálně nabýhaly a když jsem stáhl teplotu, tak jsem ji nemohl udržet a pořád mi lezla nahoru... nakonec jsem si srkl toho co mělo být jako další... nebylo tam nic a kyselé. No prostě, když tam nic nebude, tak tu teplotu nebudeš moci udržet ve stanovené výši.., má to logiku: když tam neni líh, tak tam nemůže být ani ta správná teplota... ten šedivý povlak může být jen od toho, že se na tom něco usazovalo. Jen bych asi ochutnal, jestli to doběhlo do konce a jestli to neni takové zatuchlé, někdy se může stát, že nemusí doběhnout, to by byla škoda. Hodně zdaru..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|