destilační přístroj



luiss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73)
3.9.2007 14:42
Opravdu? To teda hledím. Ale věřím Vám, co by ne. Měl jsem tu možnost pít pálenku z banánů, ale ta se musela pít v koutě, protože to s váma praštilo o zeď. Nejsem zastáncem bujarého popíjení. Spíše posezení s přáteli a "koštování" co se komu letos povedlo. Sám si dělám archív, z každého pálení 1L. Uvidíme za pár let.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 124.157 (?), 11.12.2010 23:47

Nejsem tak zběhlý jako vy. Několikrát jsem víno i zkazil. Nepoužívám totiž kvasinky, a při nedodržení čistoty víno snadno chytne myšinu nebo "nevlastní kvas".

Letos jsem se s šípkami moc nepáral a zmíněné problémy jsem se pokusil eliminovat částečným vysušením šípků horkým vzduchem. Zdá se že se to povedlo. Cukru dávám asi 0,3 kg/1 l, nebo přibližně 2 kg/6 l vody.

Cukr se ale snažím zlehka přepražit, než ho i s vodou převařím.

Letos chci druhák, který již obsahuje potřebnou kulturu, udělat jako medové víno.

      
host - 2.33 (?), 28.8.2007 3:14
no, nejjednodužší je hrnec a dvě umyvadla , ale to by bylo asi Rusko před
120 lety. Na  Moravě ještě pořát  frčí měděná spirála v kýbli a většinou bez kolony pokrok je už vidět. jestli si to chcete dělat sám, tak bych asi šel do nerezu, ale bylo by lépe, aby jste si přečetl několik příspěvků smerem nahoru, je tady už rozepsaná tahle problematika.
         
host - 139.69 (?), 1.9.2007 9:07

Proč musí být na chladiči "3 kuličky"+spirála.

Jaký je rozdíl s kuličkami a bez?

Dík za odpověď

            
host - 211.6 (?), 3.9.2007 12:52
Zdravím všechny konzumenty. Třeba to tu bylo, já to však nenašel. Pálil jsem legálně rok starý jablečný kvas. Nestačil dojít do konce loňské sezóny. Již při odvozu kvasu jsem cítil něco jako acetonovou příchuť. Koláč z bečky jsem odstranil, přesto po vypálení cítím v pálence pachuť po acetonu. Naví někdo, čím se dá tento jev odstranit nebo aspoň potlačit. Nepomohl by třeba ultrazvuk? Díky.
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 3.9.2007 13:56
Necháte-li žádně odvětrat pálenku v otevřeném demižonu - raději přirozeně, s ultrazvujem nemám zkušenosti - velká část acetonového pachu vymizí. Zkusit se dá taky aktivní uhlí. Nemáte-li je, je lepší živočišné než drcené dřevěné.
                  
luiss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73), 3.9.2007 14:04
Dobrý den, čerstvě vypálenou lihovinu byste měl nechat odvětrat, 24 hod. t.j. v konvi nebo kde ji máte, přikrýt hrdlo gázovinou aby tam nenalétaly mušky. Jinak je možné,že jste kvas nechal moc dlouho. Kupte si cukroměr a během kvašení měřte hodnoty cukru. Jakmile to padne na 0 valte do pálenice. Jinak se říká, že by se mělo kvasem míchat, ale to je na  onlastech. Vím že by mě zato někde ruce púolámali, ale já pálím už cca 7 let a každý rok míchám kvasem i přidávám na začátku cukr (ikdyž se to nesmí). Jablka jsou docela v klidu, ale hrušky byste měl pozorněji hlídat.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 3.9.2007 14:21
No, 24 hodin odvětrání mi připadá sakra málo. Měsíc se mi zdá minimum - samozřejmě závisí na šířce hrdla a velikosti hladiny v nádobě. Sám skladuji pálenku v otevřeném demižonu v chladnu i několik let.
   Popsaný případ je důkazem, že není dobré ponechávat jiný kvas než švestkový déle než je nezbytně nutné.
   Pokud měříte kvas cukroměrem, myslím, že čekat až na nulu je trochu riziko. Radím při 2 % raději neotálet.
   Přídavek cukru zde byl diskutován, má své výhody i nevýhody. Pálím 25 let, posledních 7 roků cukr nepřidávám. Med ano. 
   Míchání kvasem - snad kromě úplného začátku nepovažuji za správné vůbec. Alkoholové kvašení je striktně anaerobní proces - na rozdíl od octového. A důsledkem tohoto kvašení - způsobené přístupem vzduchu - byla právě  příchuť po acetonu (příčinou bude spíš ester etylacetát než acetaldehyd, ale to je jedno).
  P.  Luiss má pravdu, že s hruškama je to ještě horší
                     
luiss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73), 3.9.2007 14:27
Jak říkám, co pěstitel, to jiný způsob.samozřejmě že nejlepší jsou švestky. Ikdyž se dnes dá pálit skoro ze všeho, ale potom ta chuť tomu odpovídá.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 3.9.2007 14:36
To máte pravdu. Učinil jsem však zkušenost, že důležitější než druh ovoce je kvalita  kvasu. Pil jsem pálenku odborně vypálenou z dobře ošetřeného kvasu z krmné řepy. Nedalo se jí nic vytknout.
                     
luiss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73), 3.9.2007 14:42
Opravdu? To teda hledím. Ale věřím Vám, co by ne. Měl jsem tu možnost pít pálenku z banánů, ale ta se musela pít v koutě, protože to s váma praštilo o zeď. Nejsem zastáncem bujarého popíjení. Spíše posezení s přáteli a "koštování" co se komu letos povedlo. Sám si dělám archív, z každého pálení 1L. Uvidíme za pár let.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika