destilační přístroj
|
|
|
|
host - 202.3 (?) 18.1.2011 9:11
Vážení paliči, již to tady bylo několikrát komentováno, na pálení slivovice není zrovna moc vhodná "kolona s více jak 3 patry", to vám potom z toho teče méně aromatický alkohol, ne však slivovice. Na to je lepší opravdu tzv. jednoduchá destilace (dvakrát opakovaná) a na destilační koloně "přejedu" zbytky z destilací na neutrální alkohol, pro jiné použití - likéry...
Chce to jen trochu trpělivosti a "citlivý nos" při odstavování jádra.
Zdravím Lojza
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.3 (?), 18.1.2011 9:11
Vážení paliči, již to tady bylo několikrát komentováno, na pálení slivovice není zrovna moc vhodná "kolona s více jak 3 patry", to vám potom z toho teče méně aromatický alkohol, ne však slivovice. Na to je lepší opravdu tzv. jednoduchá destilace (dvakrát opakovaná) a na destilační koloně "přejedu" zbytky z destilací na neutrální alkohol, pro jiné použití - likéry...
Chce to jen trochu trpělivosti a "citlivý nos" při odstavování jádra.
Zdravím Lojza
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.252 (?), 18.1.2011 23:21
Vážený Lojzo,
mě zase nevyhovuje již pomalu tradičně typicky silně zasmrádlá hlavně jabkovice z tradičních pálenic s přerušovanou destilací po staru- z nich je pálenka na vůni ostrá a na chut cítit acetonem a škrábe v krku, takže se z ní jednomu naježí chlupy na zádech hned dvakrát-poprvé při přičichnutí a podruhé při polknutí...
Já mám jabkovici jemnou a je cítit pěkně jemně jablíčky.Část předku a konce po zhodnocení bokem ve sklenici totiž většinou do pálenky přimíchám, ale i bez je pořád cítit a obsahuje část začátku i konce, protože málokdy se podaří hladce rektifikovat při stálé teplotě 78C a až 92% alkoholu- zkrátka stopové části hlavně konce se do pálenky vždy dostanou.To bych při ostré a jisté rektifikaci zbytečně vyhazoval cca deci, které pustím již z předkapu.
Právě při rektifikaci je krásně samostaně cítit a chutnat jednotlivé frakce hlavně předkapu- napřed jdou neskutečné vůně-silice ovoce(jsou však nepatrné a hodně těkavé-nekapou ale plynují.Pak je cíti aceton-delhyd či jak a toho také napatrné kapalné množství a mezi tím je stopové množství metylu a ostatní. jeanch@centrum.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 19.1.2011 16:11
Vážený pane, to nám opravdu chcete tvrdit (jasně, píšete málokdy), že rektifikujete lutr při konstantní teplotě v hlavě kolony 78 °C a získáte 92% přítomného lihu? Ne, že by to technicky nebylo možné, ale jednak jste musel strávit mládí vedle kolony, tu spotřebu energie by sotva utáhl Temelín a co s tím čistým ethylalkoholem chcete dělat? Ony totiž ty vonné složky mají počertech vyšší bod varu a je úplně jedno, o jaký typ lutru se jedná. Jinak s Vámi ovšem souhlasím, že úroveň spec. palíren v Čechách za těmi na Moravě silně zaostává, ale jsou výjimky. Je jich málo, ale jsou. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.252 (?), 19.1.2011 22:46
Vážený pane,
sám si odpovídáte.A já to už psal.Pokud je velmi kvalitní a lihovitý kvas, tekla mě síla pálenky celý střed destilace 90-92%, nikde jsem nepsal že z kvasu získám 92% přítomného alkoholu- to neměřím a ani mě to až tak nezajímá, protože na síle kapání hotového destilátu a uregulovatelnosti teploty AŽ do 85C jasně vidím kolik je v kvasu ještě alkoholu.
A lutru se u nás říká první vydestilované vodě-slabému neušlechtilému destilátu při přerušované destilaci, já mám v nepřerušované destilaci v kotli vždy jen kvas...
A znovu píši, že získat 90-92% pálenku není u mé kolony problém, dokonce aniž bych se o to snažil, díky kvalitnímu kvasu a dobře zvolené teplotě pod kotlem a stupni výkonu topení.Vůbec mě přitom nešlo a nejde o co nejsilnější pálenku, ale o nastavení refluxní rovnováhy během rektifikace celého středu destilace, tak abych nemusel pořád štelovat dosti hrubý a nepřesný 3/8 kulový ventil vypouštění a regulace hotové pálenky a neskákala mě pořád výše teplota a v důsledku toho i kolísala stupnovitost pálenky.Sám jsem byl překvapen, že pokud se střed destilace podaří vyregulovat do refluxní rovnováhy, tak celý střed pak probíhá bez jakékoliv regulace, kromě teploty a výkonu pod kotlem a to klidně 3-4 hodiny běhu středové fáze.
Celý můj rektifikační jeden cyklus však také trvá 8-10hodin!- není kam spěchat a uspěchat a udělat směsku jako v pálenici... brrr..fuj.Cyklus je včetně 2hodin nahřívání kotle a 1,5M sloupce kolony(vč. části přechodu a chladiče.)Dále včetně 1-2hodin doběhu a regulace refluxu a teploty a ždímání zbylé pálenky z kvasu...
A spotřeba nepřesáhne 20kW na jeden cyklus což jsou náklady podstatně menší než v ofiko pálenici(mzdy, energie,dan a ZISK)...Co to je za náklad 8-12Kč na jeden litr 52% domácí pálenky...
A nebyl bych si tak jistý že všechny voné látky jdou jen na konci destilace.Každý si mohl i v normální pálenici všimnout tu vůni ovoce na počátku destilace-to unikají nejtěkavější esenciální oleje a vůně-těkají prakticky jen v plyné podobě, ale z dobrého kvasu je hned od počátku cítit na povonění i pálenka(silně po ovoci) hned na počátku těsně mezi předkapem a středem.
A i na moravě jsou pálenice co jednou na výkony-honem honem už čeká další zákazník a možná je jich tu většina, soudě podle smradlavých pálenek-čuchnete k ní naježí se vám chlupy na zádech a vypijete jí a naježí se podruhé...)))
A kdyby v našem Korupcestánu a Tunelstánu byl stát při běžných občanech a nešikanoval(nejen) je při malé samozásobitelské výrobě pálenky, klidně bych vás pozval se podívat na moji kolonu.
Ale takhle musím svoji mobilní kolonu vždy po pálení rozložit ze strachu z houfů udavačů a monstr akce celních pijavic a jejich zásahem jako na černého výrobce stovek a tisíců pálenky... vím, musí mě chytit od roku 2010 přímo při pálení, ale proč ukazovat nečinou kolonu zvědavým náhodným pohledům a potencionálnímu udavači...
|
|
|
|
|
|
|
host - 47.80 (?), 20.1.2011 17:55
Suhlasim s hodnotenim kvality palenky z oficialnych palenic. Je tam citit vacsinou aceton, co poukazuje na to, ze sa tam pali na zisk a velmi rychlo.
Destilacia musi prebiehat hlavne pomaly. Najbezpecnejsie jednotlive zlozky oddelime teplotou. Ak sa mera teplota na vystupe z kolony do chladica, je velmi jednoduche nastavit tuto teplotu napr. na 76oC a pockat az to vsetko vytecie. To, kolko toho vytecie zavisi od toho z coho je zakvas a ako kvasil. Treba si uvedomit, ake nespravne je tvrdenie, ze staci na zaciatku nechat vytiect nejake mnozstvo (napr pol litra) a nehovorit pritom o teplote. Ak mame vysoku teplotu, potom v tom pol litri budeme mat vsetky zlozky... aj etylalkohol aj vodu ale nemusi stihnut vytiect vsetok aceton a ine svinstvo, lebo to robime rychlo. Preto je potrebne hlavne na zaciatku davat pozor na teplotu a neponahlat sa!!!
Zlozky: bod varu
Acetaldehyd 20,8oC
Aceton 56,2oC
Metylalkohol 65,0oC
Octan etylnaty 77,1oC - odstranime pridanim vapna 2 dni pred palenim*
Etylalkohol 78,5oC
Propylalkohol 97,2oC - bolehlav
*Všetky kyseliny, ktoré vznikli kvasením, sa reakciou s vápnom menia na vápenaté soli týchto kyselin a pri destilácii zostavajú v kotle spolu s nezreagovaným vápnom. Estery kyselin, vzniknuté reakciou alkoholov s kyselinami, ktoré pri požívaní tak nepríjemne škriabu v hrdle, najma octan etylnatý, sa pri varení s vápnom menia zpat na príslušné kyseliny a alkoholy. Kyseliny opat reagujú s vápnom, alkoholy vydestilujú. Ak by jsme nepoužili vápno, octan etylnatý - bod varu 77,1 °C, by sme pri destilácii v pálenici nemohli oddeliť, kedže majú s etylalkoholom - bod varu 78,5 °C, velmi blízké body varu.
Zhrnutie:
1. pridat vapno (300g na 100l zakvasu)
2. nastavit teplotu 76oC a nechat vytiect... co trva aj hodinu
3. nastavit teplotu 92oC a nechat tiect (tecie 80%) 40l zakvasu trva priblizne pri 3kW telese: 1,5h ohrev na 76oC + 1h odstranenie vsetkych zloziek do tejto teploty +3,5h destilacia pri 92oC (spotreba cca 12kWh. Zisk do 5 l (zavisi od kvality zakvasu) priblizne 80% palenky - kotol je tepelne izolovany a teleso spinane termostatom preto nepracuje cely cas, ale sa podla teploty automaticky zapina a vypina)
Cest praci:)
Vidlak
|
|
|
|
|
|
|
host - 106.6 (?), 21.1.2011 14:49
Pokud se pálí pomalu a je nastaveno max 85°C, tak podle mé zkušenosti je kotel totálně vyždímán (co se týče %) a v rozmezí od 85°C do 92°C vyteče maximálně (u 40 litrového kotle) 2dcl 75% Alc. A navíc v takovém stavu jaký v kotli v tom okamžiku je, není možné dle mého názoru udržet požadovanou teplotu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.252 (?), 22.1.2011 0:20
Ano, teplotu lze v rektifikační koloně na konci pálení udržet, ale prakticky bud při 80% a více refluxu nebo při 100%.A ono u malých kotlů sedět a čekat až při 80% refluxu a více nakape 100ml 80% pálenky za třeba 40 a více minut... na to já už trpělivost neměl.(po celodením pálení)
Reflux dokáže srazit spolehlivě teplotu vždy, ale musí být správný reflux poměr nastavený a to je celkem umění s hrubým kulovým ventilem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 106.6 (?), 22.1.2011 19:11
Chtěl bych se zeptat pana Vidláka jakým způsobem ovládá nastavení teploty např. těch 76°C? Zda množstvím průtoku studené vody ve zpětném chladiči či má jiný způsob, jak teplotu udržet? Dík.
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.252 (?), 23.1.2011 11:59
Zajímá mě vaše teplota slivovice při které jí pijete, zda zchlazenou z ledničky nebo jako já pijete slivovici o pokojové teplotě?Všeobecně ve zchlazené sliviovici nevinikne chut a proto možná úmyslně je někde zažito slivovici zásadně pít z ledničky, protože za pokojové teploty tak smrdí a je odporná že neláká vůbec vypití.
Dobrá slivovice se pozná právě o pokojové teplotě, to už pozná špatnou slivovici snad každý.
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.183 (?), 23.1.2011 18:52
Slivovice se pije při pokojové teplotě. Chlazené se pijí jen průmyslově vyráběné slivovice, které jsou při pokojové teplotě nepoživatelné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|