destilační přístroj
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.252 (?), 18.10.2010 18:36
Kdo má rektifikační kolonu doma? A s deflagmátorem s jakou náplní?Máte v ní(v deflegmátoru) integrovaný refluxní chladič?Nebo máte refluxní chladič "L" napojený nahoře vedle trubky deflegmátoru?Dejte sem fotky.Díky.Zajímají mě jen kovové kolony od 50L kotle a více... Na USA desti foru jsou různé konstrukce napojení refluxního chladiče...
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.252 (?), 18.10.2010 18:39
a další fotka toho samého.Co si o tom integrovaném reflux chladiči myslíte?
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.74 (?), 18.10.2010 20:02
Pane, musím s Vámi jenom souhlasit. Tady poznáte kdo je praktik a kdo teoretik. S pozdravem Radek
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 18.10.2010 23:02
Pokud Vás zajímají nejnovější pokroky v technologii výroby ovocných destilátlů, doporučuji Vám návštěvu palírny v Malé Ledské u Častolovic. S vlastní technologií Vás samozřejmě neseznámí, protože ta se utajuje, ale uvidíte 150 l vařák s kolonou a příslušenstvím, ovšem bez deflegmátoru, to je totiž 19. století. A víte proč? Protože nikdo, ani Vy nevíte, jak teplá voda má tímto zařízením (deflegmátorem) protékat, protože složení ve vařáku se neustále mění v tom smyslu, že ubývá lehkých komponent, především lihu a narůstá přiboudliny. Ovšem toto zařízení, které tam uvidíte vám z lutru vyrobí 92-94 % přítomného lihu. To znamená, že ve vařáku zbydou tak max. 2% lihu a veškerá přiboudina. Ale chce to výlet do Malé Ledské. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.252 (?), 18.10.2010 23:37
Nejsem z čech.
Ale viděl jsem profi rektifikační kolony i 250L, bohužel v nich je refluxní chladič přímo součástí hlavní "trubky"- deflegmátoru... a samozřejmě dovnitř přes malá okénka moc vidět není, ale kondenzát lihu je vidět stékat...
Ale pletete se v tom, že deflegmátor není součástí rektifikační kolony, JE a to každé rektifikační(jednokotlové kolony).Deflegmátor - různých konstrukcí(kloboučkový, s náplní skla, keramiky) je hlavní součást každé rektifikace!
|
|
|
|
|
|
|
host - 69.186 (?), 19.10.2010 2:10
Co bychom dělali se 150-ti a 250-ti litrovými kolony? Já chci pro sebe pár litrů na zimu a pro návštěvy.. Chci si hrát a né dělat zlatokopa..Tady se to jmenuje zahrada a né plantáž...
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.252 (?), 19.10.2010 11:33
Však jsem psal profi rektifikační kolony!
Doma si těžko kdo bude sestrojovat 150-250kotel a kolonu...
Ale na zahrádkářské pěstitelské pálení jsou profi kolony 250 až 400L běžnou záležitostí zejména na Moravě.Vždyt i letos se urodily metráky až tuny ovoce a nechat jej snad shnít?!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 106.6 (?), 23.10.2010 18:08
U mě v kotli po 2.D zůstává zbytek s max alkoholovostí 4-5%, takže dle mého názoru je lutr vyždímán dostatečně. Výsledný produkt má kolem 80%. Díky tomu, že se mění poměry par ve vařáku mi měřené páry lehce skáčou z 84°C na 80 a zas na 84°C, ale toto se děje jen u konce pálení cca posledních 20minut (kotlík je asi dost vyždímán), kdy je velice obtížné reflux ukočírovat. Mám systém chlazení (nikoliv vyhřívání) deflegmátoru, takže množství refluxu řídím intenzitou průtoku chladící vody. Všechno pracuje jak má, po čase průtok vody nastavím tak, aby mi teploměr ukazoval 82-83°C, prostě nic světoborného. Ale z toho konce mám strach. Teď otazka na Vás pane Šlosare, je možné, aby přiboudlina či jiné vysokovroucí alkoholy se mi dostaly do destilátu, když max teplota měřených par je 84°C a končím proces alkoholovostí cca 75%? Podotýkám, že výsledný destilát nejeví známek zákalu či pachových vad. Jen by mě to zajímalo čistě teoreticky. Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 24.10.2010 15:23
Myslím, že jste provedl velmi úspěšný pokus a po naředění destilátu získáte ovocný destilát i bez nepřijemných dochutí nejen pachových vad, tedy prostý dokapu, což je největší problém stávajících palíren. Rovněž malý zbytek alkoholu ve vařáku rovněž nasvědčuje tomu, že jste získal produkt ve vysokém výtěžku, což je také obdivující! Dokap (přiboudlina) je složitá směs sloučenin, která zůstala za podmínek, které popisujete ve vařáku, takže doufám, že jste jej po dokončení procesu za horka neotevřel, to by byl v místnosti pušinec srovnatelný se žumpou. Jinak Vás obdivuji, jak trefně jste teploty nastavil. Zdraví Petr Šlosar
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.252 (?), 5.11.2010 9:34
Plánuji deflegmátor-rektifikační kolonu z tradiční mědi.Trubka 54mm x 2mm je vyráběna v Evropě, ne jako nerez v číně.Navíc cena nerez trubky dosahuje 60% ceny mědi.Trubka 54mm (dvoupalcová) je dostatečně silná a dimenzovaná na 50L kvasu(tj. cca 70 kotlík)Čím tenší a vyšší trubka, tím lépe deflegmátor rektifikuje a odděluje frakce...
Je nutno uvažovat že nerez si jen málokdo svaří doma, ale měd trubku si spájí doma kapilárním pájením téměř každý... Avšak prodávají jí po 5 metrech(podobně jako nerez). jeanch@centrum.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|