destilační přístroj



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?)
14.10.2009 6:56

A proč ne silně perlivou?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

         
host - 1.125 (?), 7.10.2009 13:38

Mozna s tim mam problem... kdyz vidim jake patoky muzou nekteri jedinci vydavat za slivovici. To snad i ta slivovice od Jelinka je lepsi. 
Kvasinky - nevim jestli je neco spatne nebo ne. O kvasinkach jsem cetl v knize Paleni domacich lihovin, snad je to spravny nazev knihy, a pak, zde v teto debate. Ale v praxi jsem jeste nevidel ani jedno pouziti. Premyslim, vlastne k cemu by bylo. Prosim teda o vysvetleni. Bavim se o kvasu ze svestek. Trham je co nejpozdeji, aby mely co nejvetsi cukernatost.  Zbavuji se vetsiny stopek. Nikdy jsem nemel problem s kvasem. A toho kvasu mivam tak od 800kg do 1400kg kazdy rok.

Voda... mame overene, od nasich predku, ze v nasi lokaci se k redeni hodi pouze dva zdroje prirodni vody. Odtud berou vodu i na redeni v pesttelske palenici. Ostatni voda po pridani okamzite zkali destilat. Je to zrejme jejim slozenim. A pouzit destilovanou vodu? Ta prece neni pro vhodna pro konzumaci.

Alda z Valasska

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 7.10.2009 14:39

Váš postup je správný, to jsem již psal, ale nemusí být jediný správný. Velmi sladké švestky mohou mít cukernatost kolem 25% (Toptaste údajně 32, ale tomu nevěřím). S prokvašením tolika cukrů mohou mít divoké kmeny kvasinek žijící na švestkách problém a v kvasu může zůstat více neprokvašeného. Šlechtěné kvasinky by měly (mám-li věřit výrobci) přežít i vyššíhladinu alkoholu. Údajně i lépe zadržují aroma v kvasu, ale to mi taky přijde trochu jako reklama. 
   Je rozdíl pít destilovanou vodu a ředit s ní slivovici. Není vhodná pro konzumaci ze dvou důvodů Jednak není dobrá (chuť ale dodá pálenka), navíc je zcela hypotonická, což vadí při pití velkého množství. Nemám nic proti ověřené studniční vodě, ale destilka je jistota.

               
host - 208.126 (?), 13.10.2009 13:19

zdravím Vás, pročetl jsem si vaše články, a myslím si že jste kovaný odborník na slivovici, a proto se na vás obracím s tímto dotazem. Někdy kolem roku 2000 jsem koupil pozemek a na něm bylo 40 slivoní- rozhodl jsem se udělat slivovici. Postupně jsem sbíral spadané ovoce, pouze kvalitní beze stopek a listí, naplnil jsem bečky 120l - 220l a získal cca 1000l kvasu. Po prokvašení jsem na zimu přemístil bečky do stodoly s průměrnou teplotou 0 st. C. V únoru při kontrole kvasu jsem zjistil že na povrchu je pouze štáva, příjemné chuti, zbytkový cukr na 0. V pálenici jsem vypálil cca 100l vyníkající slivovice, kterou jsem nechal v demižoně na půdě odvětrávat půl roku. Po odvětrání a přelití do menších demižonů jsem zhruba po dalším půl roce zjistil že slivovice se barví do žlutého(zlatého) odstínu. Nikdo kdo se zajímá o koštování slivovice mi nebyl schopen vysvětlit proč se začala barvit. Setkal jste se s tím někdy?

R. H.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 13.10.2009 13:57

Nikdy. Když jsem se ženil, přivítal mě budoucí tchán 20iletou slivovicí (ve skle) založenou při narození nevěsty. Úplně čirá. Ve sklepě mám v lahvích vzorky ještě starší - občas nějaký otevřu, taky jsou čiré.
   Mohu potvrdit zde citovanou zkušenost, že odležení pálence prospívá, ale ani dlouholeté uskladnění neudělá z bídné slivovice prvotřídní.

                  
host - 240.8 (?), 15.10.2009 17:26

Dobrý den, prosím o radu jak dlouho by se měla slivovice nechat odvětrávat. Děkuji Tomáš.

                  
host - 162.110 (?), 13.12.2009 19:18

Já jsem kdysi dávno zjistil že ve 1 lt. sklenicích je slivovice čirá a bílá a ve 3-4 je přímo nazlátlá. No a tak jsem to pořád proti světlu prohlížel až jsem s tím zahrkal a od špuntu začal klesat takový žlutohnědý zákal. No a tajemství žluté slivovice bylo na světě.V korkovém špuntu dyla kůra která se v lihu vyluhovala a obarvila celou 1 lt. láhev do žluta.Dnes ucpávám jen kvalitními korkovými špunty.HL

               
host - 177.179 (?), 13.10.2009 22:13

Dobrý den, co se týká toho ředění, vím od souseda který loni pálil, že mu v pálenici doporučili použít k ředění koupenou vodu, ale pozor, jemně perlivou!!! On mi nedokáže vysvětlit proč, ale domnívám se, že by ty bublinky mohly při odvětrávání na sebe nabalovat nežádoucí pachy. Zajímal by mě Váš názor. Díky

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 14.10.2009 6:56

A proč ne silně perlivou?

                     
host - 106.20 (?), 15.10.2009 12:31

No to nevím, to už mi přijde divný. A Vy jste se s tím setkal, nebo je to nějaký experiment. Jsem začátečník, tak že hltám kde jaké informace a zajímavosti.

Procházka Jiří

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 15.10.2009 13:02

Nesetkal. Používám destilku (neperlivou).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika