destilační přístroj
|
|
|
|
host - 1.125 (?) 7.10.2009 13:38
Mozna s tim mam problem... kdyz vidim jake patoky muzou nekteri jedinci vydavat za slivovici. To snad i ta slivovice od Jelinka je lepsi.
Kvasinky - nevim jestli je neco spatne nebo ne. O kvasinkach jsem cetl v knize Paleni domacich lihovin, snad je to spravny nazev knihy, a pak, zde v teto debate. Ale v praxi jsem jeste nevidel ani jedno pouziti. Premyslim, vlastne k cemu by bylo. Prosim teda o vysvetleni. Bavim se o kvasu ze svestek. Trham je co nejpozdeji, aby mely co nejvetsi cukernatost. Zbavuji se vetsiny stopek. Nikdy jsem nemel problem s kvasem. A toho kvasu mivam tak od 800kg do 1400kg kazdy rok.
Voda... mame overene, od nasich predku, ze v nasi lokaci se k redeni hodi pouze dva zdroje prirodni vody. Odtud berou vodu i na redeni v pesttelske palenici. Ostatni voda po pridani okamzite zkali destilat. Je to zrejme jejim slozenim. A pouzit destilovanou vodu? Ta prece neni pro vhodna pro konzumaci.
Alda z Valasska
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.125 (?), 7.10.2009 13:38
Mozna s tim mam problem... kdyz vidim jake patoky muzou nekteri jedinci vydavat za slivovici. To snad i ta slivovice od Jelinka je lepsi.
Kvasinky - nevim jestli je neco spatne nebo ne. O kvasinkach jsem cetl v knize Paleni domacich lihovin, snad je to spravny nazev knihy, a pak, zde v teto debate. Ale v praxi jsem jeste nevidel ani jedno pouziti. Premyslim, vlastne k cemu by bylo. Prosim teda o vysvetleni. Bavim se o kvasu ze svestek. Trham je co nejpozdeji, aby mely co nejvetsi cukernatost. Zbavuji se vetsiny stopek. Nikdy jsem nemel problem s kvasem. A toho kvasu mivam tak od 800kg do 1400kg kazdy rok.
Voda... mame overene, od nasich predku, ze v nasi lokaci se k redeni hodi pouze dva zdroje prirodni vody. Odtud berou vodu i na redeni v pesttelske palenici. Ostatni voda po pridani okamzite zkali destilat. Je to zrejme jejim slozenim. A pouzit destilovanou vodu? Ta prece neni pro vhodna pro konzumaci.
Alda z Valasska
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.126 (?), 13.10.2009 13:19
zdravím Vás, pročetl jsem si vaše články, a myslím si že jste kovaný odborník na slivovici, a proto se na vás obracím s tímto dotazem. Někdy kolem roku 2000 jsem koupil pozemek a na něm bylo 40 slivoní- rozhodl jsem se udělat slivovici. Postupně jsem sbíral spadané ovoce, pouze kvalitní beze stopek a listí, naplnil jsem bečky 120l - 220l a získal cca 1000l kvasu. Po prokvašení jsem na zimu přemístil bečky do stodoly s průměrnou teplotou 0 st. C. V únoru při kontrole kvasu jsem zjistil že na povrchu je pouze štáva, příjemné chuti, zbytkový cukr na 0. V pálenici jsem vypálil cca 100l vyníkající slivovice, kterou jsem nechal v demižoně na půdě odvětrávat půl roku. Po odvětrání a přelití do menších demižonů jsem zhruba po dalším půl roce zjistil že slivovice se barví do žlutého(zlatého) odstínu. Nikdo kdo se zajímá o koštování slivovice mi nebyl schopen vysvětlit proč se začala barvit. Setkal jste se s tím někdy?
R. H.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 240.8 (?), 15.10.2009 17:26
Dobrý den, prosím o radu jak dlouho by se měla slivovice nechat odvětrávat. Děkuji Tomáš.
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.110 (?), 13.12.2009 19:18
Já jsem kdysi dávno zjistil že ve 1 lt. sklenicích je slivovice čirá a bílá a ve 3-4 je přímo nazlátlá. No a tak jsem to pořád proti světlu prohlížel až jsem s tím zahrkal a od špuntu začal klesat takový žlutohnědý zákal. No a tajemství žluté slivovice bylo na světě.V korkovém špuntu dyla kůra která se v lihu vyluhovala a obarvila celou 1 lt. láhev do žluta.Dnes ucpávám jen kvalitními korkovými špunty.HL
|
|
|
|
|
|
|
host - 177.179 (?), 13.10.2009 22:13
Dobrý den, co se týká toho ředění, vím od souseda který loni pálil, že mu v pálenici doporučili použít k ředění koupenou vodu, ale pozor, jemně perlivou!!! On mi nedokáže vysvětlit proč, ale domnívám se, že by ty bublinky mohly při odvětrávání na sebe nabalovat nežádoucí pachy. Zajímal by mě Váš názor. Díky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 106.20 (?), 15.10.2009 12:31
No to nevím, to už mi přijde divný. A Vy jste se s tím setkal, nebo je to nějaký experiment. Jsem začátečník, tak že hltám kde jaké informace a zajímavosti.
Procházka Jiří
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|