Vydatná lokální líheň klíšťat
|
|
|
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 117.254 (?) 26.6.2009 11:13, zobrazeno: 108889x
Můj soused má jako "živé sekačky" 12 ovcí, berana a několik odrostlých jehňat. Stádo má klíšťaty přímo obaleno. Někde jsem četla, že klíště se po nassátí odvalí a pak naklade až 3000 ks vajíček, z kterých budou nová klíšťata. Trávu sekáme průběžně a přesto můj labrador, který se několikrát denně velmi rád máchá v bazénku a pak se vyvaluje v trávě, je klíšťaty po takovém vyvalování obsypán. Má bílou barvu, takže jsou dobře vidět. Posbírám jich vždycky tak 8 až 10. Je ošetřován pravidelně měsíčně Frontlinem a přesto se na něm vždy několik klíšťat uchytí a co je pro mě zarážející, ssají a rostou, přestože by měla podle návodu k použití uhynout. Soused ošetření proti klíšťatům na svém stádečku neřeší. Je to velký zdroj pro šíření klíšťat, když z každého lze předpokládat 3000 dalších. Nejsou nějaká pravidla pro chov ovcí v tomto směru? Nemají být ovce také proti klíšťatům ošetřovány?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 185.138 (?), 30.1.2010 12:01
Klíště potřebuje mezihostitele - mám uzavřený dvůr a velmi pomohlo ošetření ježků Frontlinem. Chodí na kočičí granule, takže jsou snadno k mání. U vás to bohužel můžou být i hlodavci.
A s tím ošetřeným zvířetem - ošetřený kocour mi nosil nepřisátá malinká klíšťata, dokonce se jedno čaplo na mně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.21 (?), 31.1.2010 18:08
Ohledně těch klíšťat, mám psa a když se stavíme na chatě, byť jen na otočku a pes se proběhne po louce, tak jen přiběhne a pár jich hned vidíme a za pár dní je vidíme nasáté a odpadlé a ovce tam nemáme.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 82.138 (?), 1.2.2010 15:39
Na psa použijte antiparazit. obojek (Scalibor, Kiltex). Frontline je úplně naprd a už neúčinkuje určitě 5 let!
Pří cenách antiparazitárních přípravků si taky nedovedu představit ošetřování stáda ovcí. Bohužel, klíšťat je i tak v posledních letech moc.
Robert
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
duran - (41) - 125.72 (?), 2.2.2010 8:15
My používáme obojek Scalibor účinnost tak 90%.
Frontline je na nic.
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.225 (?), 2.2.2010 17:48
Na klíšťata lze použít řadu preparátů od obojků po Frontline.Je alůe třeba rozlišovat domácí mazlíčky a zvířata potravinová, tedy i ovce.Zrovna Frontline lze použít pouze pro psy a kočky, není určen pro potravinová zvířata.Pro ovce jsou určeny jiné přípravky.Zde poradí a pomůže veterinář, ale protože to není zadarmo, nemůže nikdo nutit chovatele ovcí, aby je ošetřil.Pravda je, že řádný chovatel by se snažil něco podniknout, ale přesvědčit ho nemusí být lehké.
|
|
|
|
|
|
|
host - 163.118 (?), 3.2.2010 11:38
Vážení, domnívám se, že Vaše info o klíšťatech, které přenáší ovce vychází z neznalosti. Vyjímečně trpí ovce na vši, ale klíšťata se jim vůbec nedostanou na kůži, ptotože srst ovcí je tak hustá a prosáklá lanolinem, že pro parazita typu klíště je ovce jakožto nositel zcela nyvyhovující. Klíšťata v husté "proolejované" srsti hynou, jako ostatně většina kožních parazitů, krom výše uvedené vši.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|