Mléko namísto zkysnutí zhořklo - co se stalo?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
18.7.2017 17:37

Neznám tu farmu, tak nechci spekulovat. Ale málokterá produkuje jen jeden druh mléka. Tak se možná stalo, že frakce do výkupu - pasterizovaná - prostě zbyla (mlékárenské auto píchlo) a čerstvého do mlékomatu se nedostávalo (dojnice si daly voraz nebo žíznivců u mlékomatu nárazově přibylo). Projednou se nic nepozná, tak vocode...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 155.2 (?), 17.7.2017 18:19, zobrazeno: 26161x

Dobrý den,

koupil jsem si čerstvé mléko z mlékomatu z kraví farmy. Kupoval jsem tam již vícekrát a pokaždé jsem si pak z mléka dělal domácí kyšku. Tentokrát však mléko v hrnci namísto zkysnutí pouze zhořklo a jinak zůstalo normálně tekuté. Nedošlo vůbec k typickému rozdělní na vrstvy (spodní tekutá syrovátka a hustá bílkovinná část se smetanou nahoře). Netušíte někdo, kde by mohl být problém? Díky.

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 17.7.2017 22:21

Mléko podle mě musel projít tepelným ošetřením - pasterizací nebo ještě vyšší teplotou. Ta inaktivovala laktobacily, které se v čerstvém mléce vyskytují. Ke zhořknutí došlo působením jiných mikroorganizmů, ty se dostaly do mléka kontaminací. 
   Necháte-li krabicové trvanlivé mléko (ošetřené UHT) dlouho otevřené, zhořkne vždycky.

      
host - 155.2 (?), 17.7.2017 22:55

No to mně taky napadlo, jestli ho náhodou tentokráta nezahřáli. Ale zatím pokaždé se mi z mléka z této farmy kyška vytvořila. A dokonce jsem se jich na to jednou dotazoval, zda mléko nějak zahřívají a říkali, že vůbec nezahřívají, protože by to bylo finančně i technologicky náročné a cenu mléka by to jen prodražovalo. Tak ledažeby změnili postup a začali zahřívat (protože naposledy jsem se jich na to ptal ještě vloni).

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 18.7.2017 17:37

Neznám tu farmu, tak nechci spekulovat. Ale málokterá produkuje jen jeden druh mléka. Tak se možná stalo, že frakce do výkupu - pasterizovaná - prostě zbyla (mlékárenské auto píchlo) a čerstvého do mlékomatu se nedostávalo (dojnice si daly voraz nebo žíznivců u mlékomatu nárazově přibylo). Projednou se nic nepozná, tak vocode...

            
host - 157.239 (?), 18.7.2017 21:20

Na řidiče bych to netipoval, spíš jde o podcenění mastitidy.

               
host - 84.190 (?), 19.7.2017 5:44

Teď si ještě počkat, jestli mlékárenské auto nepíchne a nezbyde jim nějaké máslo.Že se na to vyšetřování a doměnky nevykašlete.Proč se stále říkalo že se mléko s z toho matu má převařit? No já si myslel, že asi proto že mimo rychlého schlazení s ním nic nedělají.

            
host - 234.228 (?), 19.7.2017 8:43

Mléko do výkupu(tj.do mlékárny) se dodává pouze v nativním stavu, po nadojení filtrované a zchlazené. Pokud nějaký farmář, produkující a i zpracovávající svoji produkci mléko pasterizuje, nebo zpracuje na další výrobky, pak ho prodává už zabalené ve spotřebitelských obalech, nikoliv, že by ho někomu dodával k dalšímu zpracování. To jste si vytvořil asi ve vlastní fantazii. Do mlékomatu se dává mléko nativní, tj. filtrované a zchlazené, v tom stavu, jako do mlékárny. V případě tazatele došlo zřejmě k nějakému zanedbání ohledně hygieny a proto to dopadlo, jak dopadlo. Jak je výše psáno, mléko z mlékomatu je určeno k tepelné úpravě (stačí 80 st.C.), pak si do něj může z koupených výrobků (kyška, jogurt) zákvas přidat a taky to funguje. V.L.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 19.7.2017 9:25

mléko z mlékomatu je určeno k tepelné úpravě (stačí 80 st.C.)

A není pak lepší koupit si rovnou mléko pasterizované? Přinejmenším ušetříte za energii.
   Roky jsme brali čerstvé mléko od sousedů, kteří chovali krávu. S hygienou to nepřeháněli oni ani my. Mléko zkyslo pokaždé. V případě nezkysnutí a zhořknutí není problém v tom, co v mléku je (k nějakému zanedbání ohledně hygieny...), nýbrž co v něm není a je ke zkysnutí poptřeba.
   Samozřejmě, že myšlenky vznikly v mé fantazii. Ve stejné fantazii může vzniknout podezření, že zvířatům byla podána antibiotika, zabíjející i žádané laktobacily. Naštěstí fantazie tady není zakázaná, třebaže by si to někteří přáli.

                  
host - 234.228 (?), 19.7.2017 10:08

Máte pravdu, že tam není to co by mělo být, otázka zní, ale proč? Protože tam (zanedbáním hygieny, nebo i rezidui antibiotik) převládlo to co tam být nemá(jmena jednotlivý ch druhů bakterií nechť si chtiví doplní, po těch letech od zkoušky z mikrobiologie jsem je už dávno zapoměla), proto to mléčně nezkvasí, ale česky řečeno shnije. Kráva bakterie mléčného kvašení do mléka vyprodukuje vždy, jinak by prostě mléko nevyrobila. Koupit rovnou mléko pasterizované, ano, to je otázka volby každého. Já jsem po letech konzumace syrového mléka od krávy byla nucena přejít na krabice, je to trochu rozdíl, ale život to přinesl. V.L.

                     
host - 155.2 (?), 19.7.2017 12:33

Myslím, že k zanedbání hygieny by u mně dojít nemělo. Mléko jsem nalil do dvou dokonale čistých nádob a skazilo se v obou nádobách, takže nádobami by to být nemělo. Mléko jsem přepravoval v PET lahvi z minerálky, která byla předtím poctivě 2x vypláchnutá vodou. Tak snad jedině, že by tam nějaké stopy z té minerálky mohly toto způsobit? (Možná je to hloupá domněnka, ale nejsem chemik ani biolog, tak když tak pardon :-)) Ale používal jsem vypláchnutou petku z minerálky pokaždé, a toto se stalo poprvé. Takže pak už zbývá jen varianta, že došlo k nějaké kontaminaci mléka na farmě, usazeniny v trubkách apod., anebo třeba i ta mastitida, jak psal přispivatel výše Anebo ještě mně napadlo, nemůže ty mléčné bakterie zahubit třeba i zchlazení mléka na příliš nízkou teplotu?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zkušenosti se střešní krytinou Capacco a střešní krytinou Tři pyramidy27.9.2024
Puchýřky na sklolaminátovém bazénu - osmóza gelu24.9.2024
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika