Mám velkou zahradu a na ní tři různé komposty. Jeden je výhradně jen z listí ořešáku. Kompost z něj je daleko lepší než z jiných zdrojů - vláknitý a kyprý jako rašelina.Ale protože i mně vrtalo hlavou varování o inhibičním vlivu ořešákového listí, udělal jsem jednoduchý pokus:
Na podzim loňského roku jsem rovnou do tohoto kompostu nasázel řízky z keře lonicera nitida (cv.Maigrün). Nepoužil jsem stimulátor, ničím jsem je nazakrýval = musely takto přečkat i zimní mrazíky. Dnes již začínají obrážet mnoha novými listovými pupeny. Asi by to těžko dokázaly, kdyby ořešákový kompost nějaké inhibitory růstu obsahoval.
Takže se příkláním k těm diskutujícím, kteří NA ZÁKLADĚ VLASTNÍÍCH ZKUŠENOSTÍ prohlašují, že ohledně škodlivosti ořešákového listí v kompostu jde jen o nepravdivý mýtus. -------------------------------
Na podobné téma = jestli pak víte,..:
...,že při prvních pokusech s železníční dopravů museli její tvůrci čelit varováním z "odborných kruhů", že při rychlosti nad 40km/hod jejich budoucí pasažéři zešílí vlivem nadměrné rychlosti a za jízdy začnou skákat z okna?
..., že kdysi dávno předložili matematici z Francouzské akademie věd jednoznačný matematický důkaz, že "stroj s rotující nosnou plochou" (neboli vrtulník) nikdy nemůže vzlétnout?
A takovýchto mylných tvrzení je kolem nás stále dost a dost - doprovází celé dějiny lidského poznávání...
-------------------------
Aneb : mnozí volají "to a to nejde" = dokud se nenajde někdo, kdo to zkusí...
Slávek