Karlos:... to okno je orientované na jih, takže slunko od rána do večera, proto záclony i ten odstup. Teď v zimě to vypadá v ložnici jinak... Celkovou fotku všech kytek nemám a asi hned tak mít nebudu, jsou po celým baráku...
Miroslav: Já bych řekl, že orchideje pěstují lidé napříč věkem stejně. Jen teď jsou orchideje dostupnější než dříve a navíc se pomalu zbavují nepravdivé pověsti o složitosti jejich pěstování. Stále hodně lidí věří, že všechny orchideje jsou nesmírně náročné, ale vskutku náročných je jen menší část orchidejí, vesměs právě terestrity, ty mají občas velmi specifické nároky a valná část terestrických orchidejí dokonce nejde v květináči pěstovat vůbec (resp. stále se to nedaří). Několik terestritů je též nenáročných (např. rod Bletilla), ale to jsou spíše vyjímky. Na mysli mám hlavně terestrity, které rostou skutečně v hlíně, tedy v tom, v čem roste většina rostlin, které známe z naší přírody. Cymbidia a Paphiopedila na mysli nemám, byť terestrity, rostou ve vrstvě organického spadu (listí ze stromů apod.), což má k běžné středoevropské hlíně dost daleko... (i když čínská Paphiopedila i Cymbidia ve skutečné hlíně rostou).
Z terestrity (až na Bletillu) zkušenost nemám, ale chystám se na ně. Na jaře mi do sbírečky dorazí dva prstnatce (Dactylorhiza - všeobecně se považují za málo problematické, terestrity vhodné pro začátečníky) a dva střevíčníky (Cypripedium), no a uvidím jak to půjde... Zatím to mám jen nastudované z literatury, hypoteticky by mi to mělo jít. Hyn sa ukáže, jak jsem šikovný...
V nakladatelství Grada vyšli hned dvě knihy, které se zabívají terestrickými orchidejemi: Orchideje na zahradě a Pleione a další chladnomilné orchideje - doporučuji k nahlédnutí.
O jaké terestrity máte konkrétně zájem? A co radí Váš sešit? Pro Bletillu bude stačit běžná zemina pro květiny namíchaná třeba z perlitem (pro odlehčení). Nutná je dobrá drenáž. I když je mnoho terestritů mrazuvzdorných, v květináči mrazuvzdorné nejsou.