Kysané zelí



host - 91.21 (?)
15.11.2008 12:14

V žádném případě, dnes na to jdu jako každý rok touto dobou.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 136.16 (?), 16.9.2008 12:51

Myslel jsem nepoužitou.Pepík

                     
host - 161.11 (?), 4.2.2009 19:10

Díky za jednoduchý a srozumitelný recept, brzy vyzkouším, Radek

                     
host - 72.149 (?), 16.12.2010 16:24

My dáváme jen sůl a kmín. Soli cca 15dkg/10kg. Považuji za nejdůležitější zelí dobře udusat, až pustí vodu. Děláme to tak, že manželka si oblékne vlněné fusekle a na ně PE sáčky a šlape a šlape, až zelí zesklovatí, pak se přendá do sudu. Dříve se to na vesnici dělalo bosou nohou. Pak to zelí muselo kvasit! Děláme cca 60kg. Pak nechat kvasit 10-14dní v teple. Po této době se sud přenese do sklepa. Zde se v chladu kvasení zpomalí. Při tom je důležtá pokud možno stálá teplota a kontrola a čištění a dolévání vodního uzávěru.

U nás vaříme polévky ze zelné vody ze sudu. Po odebrání se voda musí dolít. Tak se trochu voda zřeďuje a je zelí méně kyselé.

F.O.

                  
host - 94.3 (?), 19.9.2008 0:11

Já nedávám vůbec žádný cukr a zelí je super. Jen sůl, kmín drcený, kopr, křen, doufám, že jsem na nic nezapomněla. A zelí je jako křen. Zelňačka, segedínský gulášek, sarmále, ale na sarmále se musí dát celá hlavička zelí. Sarmále je z Rumunska a plní se mletým masem listy zelí, ale musí být kysané. No, není nad kyselé zelíčko. Tak už se zase letos těším, jak budem poprvé krouhat, protože jsme od příbuzných dostali krouhák.

                     
host - 7.6 (?), 8.10.2008 23:20

Do zelí dávám jen sůl cibuli a kmín. Je to z toho důvodu, abych ho mohl různě přichutit a nemusel celou sezonu jíst zelí se stejnou chutí. Upozorňuji, že je třeba nakládat zelí na nakládání a ne letní které zbylo obchodníkům. Pozná se to podle toho jak vypadá. V říjnu, by letní zelí vypadalo povrchově bílé a řídké. Vhodné zelí má povrchové listy zelené až nazelenalé a hlávka musí být tuhá. Já nechám hlávky do rána při teplotě nad 20 st. C a při té teplotě nakládáme. Každou vrstvu upěchujeme a odlijeme lák. Na vrch dáváme zelné listy na ně prkýnka a ty zatížíme kamenem. V této teplotě po týdnu ochutnáme jestli dobře kvasí a povrch opět upěchuji. Zelí má mít již nakyslou chuť a mírně nahořklou. Po vykysání zelné listy odstraním a nahradím je igelitovým kolečkem. Tím se zmenší ztráty na zelí a zmenší údržba. Lze to dělat i jinak, ale výsledek nemusí být vždy dobrý. Třeba kameninový hrnec pokud se používá každý rok tak to je půl úspěchu.

                     
host - 251.127 (?), 10.10.2008 14:23

:-(takže jsem se nechala napálit, protože nakrouhané zelí, co jsem koupila je asi letní.tak uvidíme, jak bude chutnat.majka

                     
host - 56.73 (?), 30.10.2008 13:00

Již několik let, po vykvašení seberu část šťávy a nahradím nálevem Deko bez cukru s troškou octa. Šťáva je stále krásně průzračná, není třeba žádné plátýnka atd.

         
host - 133.155 (?), 9.11.2008 18:06

prosim podle vasi zkusenosti Kolik zeli se vejde do 20 l nadoby?Dekuji jindradivis@yahoo.com

            
host - 74.103 (?), 15.11.2008 11:33

Myslíte, že ještě není dlouho na nakládání zelí?

               
host - 91.21 (?), 15.11.2008 12:14

V žádném případě, dnes na to jdu jako každý rok touto dobou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika