Kysané zelí



host - 44.166 (?)
26.10.2009 10:40

Právě dnes ráno v televizi mluvili o kysaném zelí- kdyby každý denně snědl

malou misku kysaného zelí a k tomu vlašský ořech, nepotřebuje žádné chemické multivitamíny z lékárny.  

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

            
host - 34.194 (?), 27.1.2009 18:42

klikněte na další článek diskusního tématu kysané zelí č.34/194

         
host - 37.82 (?), 26.1.2009 16:13

Zeli aby nešlemovalo po 4 týdnech /křís/ tak asi 10kg zelí zaliju jedním litrem láku na okurky a je po šlemu - prostě aby byl lák nad zelím.

            
host - 227.239 (?), 10.10.2009 13:14

Zelí nakládáme už roky do zeláku, roky taky "ošetřuju" povrch zelí tak, že naliju do mikrotenových sáčků vodu, zagumičkuju a dám navrch, kolik se jich vedle sebe vejde. Možná tak čtyři, pět. Mohl by být i jeden nebo dva velké... jediná nevýhoda je, že je třeba tyhle pytlíky pohlídat, někdy je špatný svár a pak by se mohla voda vylít do zelí. Raději dávat dva pytlíky do sebe, ale i přesto hlídat. Voda našlapané zelí zatíží, vytlačí vzduch, takže když odendám pytlík, zelí hned pod ním je křupavé a nerozměklé. Žádný křís, nic nemusím vyhazovat. Odpadá praní utěrky, čištění prkének, vyhazování vrchní vrstvy... a je to pohodlné

               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 128.44 (?), 10.10.2009 19:35

                  
host - 44.166 (?), 26.10.2009 10:40

Právě dnes ráno v televizi mluvili o kysaném zelí- kdyby každý denně snědl

malou misku kysaného zelí a k tomu vlašský ořech, nepotřebuje žádné chemické multivitamíny z lékárny.  

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 26.10.2009 14:36

To je plácnutí do vody.
Normální člověk žádné chemické multivitamíny z lékárny nepotřebuje.

                     
host - 44.166 (?), 30.10.2009 7:42

Pane Vysloužil, jaké plácnutí do vody, já se taky divím, proč lidé kupují tolik různých vitaminových doplńků, stačí reklama v televizi na CENTRUM nebo něci jiného a mají druhý den vyprodáno, to by jste se divil. mám kamarádku, která pracuje v lékárně, stačí reklama na Tamiflu, které nikdo ani nepotřebuje a je to nedostatkové zboží.

Bohužel, taková je realita, raklamu na kysané zelí do televize nikdo dávat nebude.

                     
host - 65.61 (?), 8.11.2009 10:32

dobry den take bych po prve rada zkusila  " kysele zeli" bohuzel presto ze jsem procetla vsechny diskuse stale nevim co je to " lak " a jak se vyrabi? Mohl by mi nekdo vysvetlit jestli jednou vse v zelnaku pekne naslapane mame pridat vodu a nebo ten "lak "?? diky za odpoved Jana (z Francie)

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 128.44 (?), 8.11.2009 11:04

Zelí se šlapáním nebo dusáním (méně) promíchá se solí, vytěsní se vzduch a zmenší objem. Při tom účinkem soli pustí šťávu. My přidáváme při krouhání cibuli, do soli kmín, trochu hořčičných semínek a prokládáme sušeným koprem. Takto uložené zelí - upěchované v nádobě se shora MUSÍ zatížit - jakkoliv, dřevěnou vzpěrou, šutrem, kdosi tu radil mikrotenove pytlíky s vodou. Ke krouhance NESMÍ vzduch. Po naložení by za jeden až dva dny měla vystoupit šťáva nad krouhanku Pokud je zelí "suché" = má málo šťávy, a není zalito, je nutné jej zalít 2% slanou vodou aby bylo ponořené. Mám dobrou zkušenost s kvašením v chladu, (chodba) probíhá sice déle, ale bez závad. Po vykvašení - asi 3 týdny se může zátěž odebrat, vrchní vrstva pokud je nedobrá sebrat a sud uložit v chladu. Jestli jde o zelák se žlábkem, MUSÍ v něm stále být voda, jinak zelí povrchově oslizne, získá špatnou chuť a jakmile k tomu jednou dojde, už se toho nelze zbavit. Pokud jde o lák, má to několik významů, někdo tím myslí slanou vodu, někdo zkvašenou zelnou šťávu, někdo klasický nálev s octem na kyselou zeleninu. Je třeba uvážit, v jaké souvislosti je to uvedeno. Uložené zelí stále dokváší a zvyšuje se kyselost, mění se i chuť.

                     
host - 65.61 (?), 10.11.2009 13:50

Moc dekuji za odpoved. Jeste jednu otazku, da se koupit strouhadlo na zeli electricke protoze rucne to musi byt silena prace!

Jana (z Francie)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika