Kysané zelí
|
|
|
|
host - 234.10 (?) 2.10.2008 14:51
Vloni jsem dělal zelí poprvé dle tohoto původně maďarského receptu a musím říct, že nemá chybu. Kysané zelí, které vyrábí paní od níž mám recept, je vyhlášené! Hlavně použít kruhárenské zelí které nezměkne(ranné se nehodí). Vše promíchám ve vaničce a pak nacpu do soudku...
30 kg zelí
0,5 kg soli
1 balení kmínu
1 balení nového koření
1 balení celého pepře
koření nahoře promíchat
1 balení bobkového listu - přidat až nakonec
3 kg cibule
do spodu, doprostřed a navrch dát kopr a křen
nevylévat vodu, vršek zatížit.
Zdraví Majk
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.1 (?), 8.11.2008 11:35
To bych se divil, já zelí šlapu ve velkém prádelním hrnci, a nejsem žádná křehotinka, tak z 50kg krouhaného zelí vyliji asi 10 litrů vody , pak ho napěchuji co nejvíc do keramického plucaru a jedna vychytávka na dno dám kopr a skrojek chleba kvůli kvašení, zelí měkne odrůdou -není pozdní, pak křenem a honě cibule taky vadí, jinak zelí dělám hodně dlouho kolem 30 let a nikdy mi nezměklo, další várku jsem udělal dneska dopoledne a to jsem z plucaru ješte vytáhl lonské které dám do sklenic a sterilizuji tak mi vydrží ještě do nového. Důležité je aby při kvašení zelí nebyl přístup vzduchu a to platí i pak při skladování ve vodním uzávěru plucaru musí být vždy voda ,nejlépe převařená se solí aby se nekazila ,tod vše o zelí a mé 30leté zkušenosti..
|
|
|
|
|
|
|
host - 102.14 (?), 2.10.2008 14:42
Potřebovala bych recept na nakládání kysaného zelí - kolik soli na 1 kg a tak? Mám 15 kg.
Děkuji za odpověď
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.10 (?), 2.10.2008 14:51
Vloni jsem dělal zelí poprvé dle tohoto původně maďarského receptu a musím říct, že nemá chybu. Kysané zelí, které vyrábí paní od níž mám recept, je vyhlášené! Hlavně použít kruhárenské zelí které nezměkne(ranné se nehodí). Vše promíchám ve vaničce a pak nacpu do soudku...
30 kg zelí
0,5 kg soli
1 balení kmínu
1 balení nového koření
1 balení celého pepře
koření nahoře promíchat
1 balení bobkového listu - přidat až nakonec
3 kg cibule
do spodu, doprostřed a navrch dát kopr a křen
nevylévat vodu, vršek zatížit.
Zdraví Majk
|
|
|
|
|
|
|
host - 102.14 (?), 2.10.2008 15:01
Pane Majku mockrát Vám děkuji za recept, za chvíli jdu na to zelí, doufám, že s Vaším receptem budu mít úspěch. Kristina z Poděbrad
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.10 (?), 2.10.2008 15:05
Jen připomínám, ve Vašem případě množství ingrediencí dělit dvěma :-). Než začnu cpát zelí do soudku, tak ho nechám třeba hodinku, aby pustilo šťávu. Přeji ať se zadaří...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.10 (?), 2.10.2008 15:51
No řekl bych, že chuť je taková silnější, hlavně křen a kopr tomu dodají ten správný říz. Ostatní koření je také cítit a dodává tomu šmak. Na chroupání mám nejradši napůl prokvašené a polosladké, ale úplně kyselé je taky fajn.
Zavařovačky, taky občas používám a jelikož mi začal prosakovat hrnec, asi do nich letos taky půjdu. U sklenic navíc není problém s plísní, jelikož se pořád neotvírají jako soudek - stačí po dokvašení utáhnout víčko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.10 (?), 2.10.2008 15:53
Jinak taky nemám rád vaření ala pejsek a kočička - v jednoduchosti je krása že :-), ale tady je to koření opravdu na místě...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.10 (?), 2.10.2008 19:50
Chápu, sklenice se dají použít jak na již kysané zelí a nebo v nich přímo kvasit s povoleným víčkem. Když mám v soudku už dost odebráno, přendám zbytek do zavařovaček, aby se to nekazilo. Často se totiž na zbytcích, které ulpí na stěně soudku, tvoří plíseň. Když se sklenice nažďuchá až po vrch, vydrží zelí bez sterilizace v chladu do léta. Každá sklenice se pak spotřebuje najednou...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|