Řešíte nesmysly. Zůstatokový obsah síry nebo manganu po vymývání zeláku je nepodstatný proti "přirozenému pozadí". Brukvovité rostliny (tedy i zelí) spolu s cibulí je nejbohatším zseojem příjmu síry v lisdké stravě. Mangan se z pitné vody odstraňuje zejména z důvodů senzorických a také z důvodů vhodnosti pro praní prádla (zejména bílého ze lnu a bavlny). Při úpravě vody manganistanem se využívá toho, že rozpuštěné železo a mangan se oxidují při rozpadu manganistanu na nerozpustnou formu.
Stále platí, že soda (jedlá bicarbona, k namáčení prádla,...) je voba číslo jedna. Následuje hydroxid sodný a ve většině případů je to postačující. Přechod na druhou fázi s vymýváním kyselinou je potřeba tehdy, když je smrádek vázaný na inkrusty zásadou nerozpustné.
Oxidaci je nejlepší použít jako odvěteání místo agresivního urychlování oxidačními šinidly. Jenže v sezóně nakládání zelí občas už na 2měsíční větrání zeláku není čas.
SfK.